SUA elimina, dupa 40 de ani de la instituire, embargoul impus exporturilor de petrol

Iulian Popescu | 18.12.2015

Congresul Statelo Unite a decis vineri eliminarea embargoului privind exporturile de petrol, instituit în urmă cu 40 de ani, la presiunie producatorilor care au nevoie de noi piete de desfacere.

Pe aceeași temă

 

Legea bugetara adoptata vineri de Congres prevede ca “niciun responsabil al guvernului federal nu va putea impune restrictii la exportul de petrol", scrie Hotnews, care citeaza AFP.

 

Masura ar putea conduce la reducerea stocurilor foarte mari, asigurand un debuseu pentru productia americana dar si o mica scadere a pretului benzinei la pompa.

 

Uul  dintre argimentele inlaturarii interdictiei a apartinut senatoarei Heidi Heitkamp: "Deschizand petrolul american, oferim aliatilor nostri un partener comercial mai stabil, reducand puterile unor tari precum Rusia, Venezuela si din regiuni volatile din Orientul Mijlociu care isi folosesc dominatia (pe piata) energiei petnru a influenta tara noastra si aliatii nostri".

 

Embargoul dateaza din perioada socului petrolier din 1973-1975, cand Statele Unite, cu o productie in declin, dorea sa se protejeze de o posibila ruptura in lantul de aprovizionare.

 

Atunci s-a decis constituirea unei rezerve strategice de petrol si interzicerea exportului productiei nationale, mai scrie Hotnews.

 

De acum, nici o restrictie nu va mai afecta exporturile celor 9,2 milioane de barili produsi zilnic sau a celor 490,7 milioane de barili stocate in tara.

 

James Williams, de la WTRG Economics, crede ca ridicarea interdictiei nu va avea un impact mare asupra pietei petrolului, deoarece “in total nu va exista o cantitate suplimentara la vanzare".

 

In schimb, "de acest lucru ar putea beneficia producatorii, care vor putea exporta la un pret mai bun spre Europa, unde rafinariile sunt mai bine echipate" pentru tratarea petrolului american cu un continut redus de sulf, a spus James Williams, citat de Hotnews.

 

Embargoul datează din 1975 și a fost instituit după ce OPEC a interzis vânzările către SUA, în 1973 – 1974. Departamentul de Comerț eliberează în fiecare an licențe ce permit, totuși, exportarea unor cantități, în cea mai mare parte pentru Canada.

 

Lucrurile s-a schimbat însă, și grație revoluției exploatării prin fracturare, cu ajutorul petrolului de șist se va acoperi curând din producție internă necesarul ce venea altădată din importuri.

 

Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), SUA vor devansa Rusia și Arabia Saudită, devenind în 2015 cel mai mare producător de petrol din lume.

 

În dispută sunt angrenate mai multe părți, fiecare cu temerile și interesele sale: populația se opune deciziei deoarece se așteaptă la creșteri de prețuri la pompă, rafinăriile sunt și ele împotriva eliminării de teamă că vor pierde venituri importante, iar companiile care au doar extracție sunt principalele interesate de încetarea embargoului.

 

Susținătorii deciziei spun că rafinăriile locale nu vor mai avea curând, în câțiva ani, capacitatea de a prelucra tot ce se extrage, lucru contestat însă de mai mulți experți.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22