SUA, Franța și UK au lansat un atac cu rachete împotriva Siriei. Rusia: Suntem amenințați

Redactia | 14.04.2018

În ciuda avertismentelor repetate din partea Rusiei, președintele Trump a ordonat vineri seara forțelor americane, alături de aliații lor britanici și francezi, să lovească ținte militare din Siria.

Pe aceeași temă

 

 

Președintele american, Donald Trump, a anunțat vineri seara ora 21 (ora SUA; ora 4:00 ora Bucureștiului) printr-o declarație de la Casa Albă, că o operațiune militară este în curs contra Siriei, împreună cu Franța și Regatul Unit, pentru a pedepsi regimul lui Bashar al-Assad, pe care îl acuză de folosirea armei chimice contra civililor, transmite AFP.

 

"Cu puțin timp în urmă, am ordonat Forțelor Armate ale Statelor Unite să lanseze lovituri de precizie asupra obiectivelor asociate cu capacitățile de arme chimice ale dictatorului sirian Bashar al-Assad", a spus Trump, citat de Reuters.

 

Trump a denunţat atacurile chimice „monstruoase" ale regimului de la Damasc şi a promis că operaţiunea va dura „atât timp cât va trebui".

 

De la Londra, Theresa May, premierul britanic a afirmat că „nu există alternativă la folosirea forţei”.

 

Chiar în momentul când preşedintele american îşi rostea mesajul, explozii s-au făcut auzite la Damasc, conform unui corespondent AFP.

 

Donald Trump a transmis un mesaj şi Iranului şi Rusiei, principalii aliaţi ai guvernului sirian.

 

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a anunţat în noaptea de vineri spre sâmbătă că țara sa participă la operațiunea în curs alături de SUA și Regatul Unit, precizând că loviturile sunt "circumscrise capacităților regimului sirian ce permit producerea și folosirea de arme chimice".

 

"Nu putem tolera banalizarea utilizării armelor chimice", a explicat preşedintele francez, într-un comunicat preluat de AFP.

 

Atacul, care a început la ora 21:00, ora SUA (4:00, ora României), a încetat, a anunțat Pentagonul, care a spus că deocamdată nu are în vedere noi raiduri.

 

Potrivit unor oficiali citați de BBC, s-au folosit rachete Tomahawk.  Atacul a durat aproximativ o oră. Potrivit CNN, care citează surse militare, la atac au participat cel puțin o navă americană poziționată în Marea Roșie, dar și bombardiere de tip B-1. Televiziunea siriană de stat susține că apărarea antiaeriană a doborât peste 12 rachete.

 

Decizia de a bombarda ținte din Siria vine ca răspuns în urma unui presupus atac chimic al guvernului sirian asupra orașului Douma de sâmbăta trecută. „O operațiune în care sunt implicate și forţele armate ale Franței și ale Regatului Unit este în curs de desfășurare”, a declarat Trump într-o intervenție televizată.

 

După cum s-a menționat anterior într-o conferință de presă târzie de vineri, generalul Joseph Dunford, șeful Statelor Majore Reunite, militarii ruși care operează în Siria nu au fost anunțați în prealabil despre obiectivele vizate de americani.

 

Statele Unite „a identificat în mod special” ținte care să „reducă riscul implicării forțelor rusești", a spus Dunford. "Am folosit canalul normal de comunicare pentru evitarea coliziunilor din spațiul aerian. Nu am divulgat coordonatele țintelor.”

 

Decizia comună a SUA și a aliaților săi de a ataca Siria vine după ce purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Rusia, general-maior Igor Konashenkov, a prezentat dovezi conform cărora presupusul atac chimic din Douma de sâmbătă trecut a fost regizat.

 

Atacul vine, de asemenea, cu câteva ore înainte ca specialiștii Organizației Națiunilor Unite pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) să viziteze în cursul zilei de sâmbătă Douma pentru a stabili dacă într-adevăr au fost folosite arme chimice în acel loc. Este neclar dacă aceasta va mai avea loc.

 

Generalul Joseph Dunford a precizat care au fost cele trei ținte lovite:  un centru de cercetare din Damasc despre care se crede că ar avea legătură cu producția de arme chimice și biologice, un depozit de arme chimice la vest de Homs și un depozit de echipamente pentru armele chimice și un important centru de comandă tot de lângă Homs.

 

 

Prima reacție a Rusiei: „Suntem amenințați. Un scenariu conceput anterior a fost implementat”

 

După ce forța comună compusă din avioane și vase de luptă a SUA, Franța și Marii Britanii a lansat un atac cu rachete împotriva Siriei, care conform declarației lui Mattis „au fost puțin mai numeroase decât dublul numărului de rachete utilizate anul trecut”, iar armata siriană ar fi doborât două sau mai multe rachete Tomahawk, informație neconfirmată, întrebarea pe care și-o pune întreaga lume este cum va răspunde Rusia și dacă o va face, ce decizie va lua,

 

Răspunsul, cel puțin până acum, este că Rusia nu a întreprins nicio o acțiune concretă, dar care ar putea avea loc în curând. Iată ce a scris ambasadorul Rusiei în SUA, Anataloy Antonov, pe Facebook:

 

„Cele mai grave temeri au devenit realitate. Avertismentele noastre nu au fost ascultate.

Se implementează un scenariu elaborat anterior.

Din nou suntem amenințați. Am avertizat că astfel de acțiuni nu vor rămâne fără consecințe.

Toată responsabilitatea pentru consecințe aparține Washingtonului, Londrei și Parisului.

Insultarea președintelui Rusiei este inacceptabilă și inadmisibilă.

SUA – posesoare a celui mai mare arsenal chimic din lume – nu au dreptul moral să acuze  alte state.”

 

Purtătorul de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova, afirmă într-o postare pe Facebook că trebuie să fii anormal să ataci capitala Siriei exact când existau şanse de pace, referindu-se la atacul lansat de SUA, Marea Britanie şi Franţa asupra unor ţinte din Siria, scrie News.ro

  
"Trebuie să fii anormal să ataci capitala Siriei exact când avea şansa unui viitor paşnic", a scris Zaharova, conform Reuters. Ea consemnează că mai întâi poporul sirian a experimentat "primăvara arabă", apoi Statul Islamic şi acum rachetele americane "deştepte".


"Capitala unui stat suveran, care încearcă de ani buni să supravieţuiască agresiunii teroriste, a fost atacată", spune Zaharova.

 

Rusia a deplasat, încă dinainte de atacul SUA, bombardiere grele în Iran, într-o mișcare considerată a fi în legătură cu amenințările la adresa Siriei

 

Conform surselor media apropiate guvernului iranian, bombardierele grele rusești au din nou permisiunea de a opera de pe aeroporturile militare iraniene, anunță Al Masdar News

 

Sursele citate spun că această aprobare este urmarea unui acord încheiat între diplomați militari ruși și iranieni de nivel înalt. Acordul oferă bombardierelor rusești dreptul de a tranzita spațiul aerian iranian și de a folosi cel puțin două aeroporturi militare iraniene pentru realimentare.

 

Deși nespusă, această acțiune este cel mai probabil un răspuns la amenințările recente ale SUA împotriva armatei siriene - aliat apropiat al ambelor națiuni - ca urmare a unui presupus atac chimic în suburbiile Damascului.

 

Informația vine, de asemenea, după ce au fost observate două bombardiere Tu-95 și două bombardiere grele Tu-22M că au părăsit baza lor permanentă din Rusia pentru o destinație necunoscută.

 

La mijlocul anului 2016, bombardierele rusești Tu-22M au folosit temporar baza aeriană iraniană Hamadan pe fondul unei operațiuni de bombardament majore împotriva forțelor Statului Islamic din estul Siriei.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22