SUA: O rezoluție a republicanilor vrea să interzică Partidul Democrat pentru legături cu sclavia

Redactia | 26.07.2020

Un grup de republicani din Camera Reprezentantilor, condus de congresmanul Louie Gohmert (Texas), a introdus o rezoluție care ar interzice Partidul Democrat.

Pe aceeași temă

Acțiunea republicanilor este percepută de analiști nu doar ca un răspuns la eforturile recente ale democraților de înlăturare a vestigiilor Confederației din Congres, ci și un mijloc prin care stânga americană este nevoită să sufere și ea efectele așa-numitei „culturi a anulării” pe care o promovează agresiv în ultima perioadă.

Documentul cere președintelui Camerei Reprezentanților, democrata Nancy Pelosi (California), să elimine din Cameră și de pe proprietățile sale „orice obiect care numește, simbolizează sau menționează o organizație sau partid politic ce a deținut vreodată o poziție publică prin care a susținut sclavia sau Confederația.” Pe lista organizațiilor și grupurilor politice care au sprijinit istoric sclavia și statele confederate se află și Partidul Democrat.

Rezoluția H.R. 7573 citează în mod special sprijinul pe care platforma Partidului Democrat a acordat-o sclaviei între anii 1840 și 1856, precum și alte acțiuni rasiste ale membrilor formațiunii în primele decenii ale secolului trecut.

Rezoluția afirmă că un astfel de partid „trebuie să își schimbe numele sau va fi exclus de la participarea în activitățile Camerei Reprezentanților” .

Într-o declarație care a însoțit proiectul de lege, congresmanul Louie Gohmert le-a spus democraților că ar trebui să „se rebranduiasca” pentru „a evita să declanșeze” furia omenilor.

„După cum s-a subliniat în rezoluție, o mare parte din istoria Partidului Democrat este plină de rasism și ură,” a afirmat Gohmert. „Deoarece oamenii ne solicită să scăpăm de entitățile, simbolurile și amintirile aspectelor respingătoare ale trecutului nostru, atunci a venit si momentul ca democrații să recunoască trecutul detestabil și intolerant al partidului lor și să ia în considerare schimbarea numelui formațiunii lor în ceva ce nu este în mod atât de flagrant și ofensiv legat de sclavie, Jim Crow, discriminare și Ku Klux Klan.”

„Pentru a evita declanșarea furiei unor persoane nevinovate în legătură cu trecutul rasist al Partidului Democrat, aș sugera să-și schimbe numele. Acesta este standardul pe care ei îl cer tuturor ceilalți, deci trebuie ca schimbarea numelui să se producă și ea.”

Louie Gohmert a citat exemple de politici rasiste din istoria Partidului Democrat, inclusiv susținerea discriminării rasiale de către fostul președinte, Woodrow Wilson.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22