Pe aceeași temă
Aceasta este una dintre puținele pârghii pe care SUA încă le are asupra Turciei cu care este partener în NATO , transmite Reuters.
Folosirea armatei americane pentru a opri ofensiva turcă asupra luptătorilor kurzi aliați din SUA nu a fost niciodată o opțiune, au declarat oficialii de apărare, iar Trump a cerut duminică Pentagonului să înceapă o retragere „deliberată” a tuturor trupelor americane din nordul Siriei.
După ce secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, a declarat, vineri, că Trump a autorizat noi sancțiuni „foarte puternice” care vizează Turcia, administrația părea gata să înceapă să pună în practică amenințarea lui Trump de a distruge economia Turciei.
Duminică, Trump a declarat că ascultă de îndemnul Congresului, în care republicanii și democrații pun presiune pentru impunerea de sancțiuni Turciei.
„Tratând cu Lindsey Graham și cu mulți membri ai Congresului, inclusiv democrați, despre impunerea unor sancțiuni puternice Turciei”, a scris Trump pe Twitter, referindu-se la aliatul fidel al lui Trump, senatorul american care l-a criticat pe președinte săptămâna trecută.
„Trezoreria este gata să aplice aceste sancţiuni, poate fi solicitată o legislație suplimentară. Există un consens larg în acest sens. Turcia a cerut să nu se pună în practică acest lucru. Rămâneţi la curent!”, a adăugat acesta.
Un oficial american, vorbind sub condiția anonimatului, a declarat pentru Reuters că sancțiunile „au fost elaborate la toate nivelurile guvernului pentru a fi aplicate”.
Armata Turciei a lansat miercuri operaţiuni militare în nordul Siriei, de-a lungul frontierei comune, vizând grupuri insurgente kurde. Administraţia Recep Tayyip Erdogan vrea să creeze o "zonă de securitate" în nordul şi nord-estul Siriei, de-a lungul frontierei cu Turcia.
Ofensiva Turciei, lansată miercuri de-a lungul frontierei comune, își propune să neutralizeze miliția YPG kurda, principala componentă a Forțelor Democrate Siriene (SDF), văzută de Ankara ca un grup terorist aliniat cu insurgenții kurzi din Turcia. Dar SDF a fost, de asemenea, principalul aliat al Washingtonului în lupta care a demontat „califatul” jihadist al statului islamic în Siria.
Decizia lui Trump, afirmată de multă vreme, de a scoate Statele Unite din „războaie interminabile”, a stârnit îngrijorări privind renașterea Statului Islamic.
În timp ce sancțiunile par a fi cel mai puternic instrument de descurajare, Statele Unite și aliații săi europeni ar putea, de asemenea, să ia în considerare interdicțiile de vânzare a armelor și amenințarea urmăririlor penale pentru crime.
„O bună decizie a președintelui Donald Trump de a colabora cu Congresul pentru impunerea de sancțiuni paralizante turcilor pentru agresiunile lor scandaloase / crime de război în Siria”, a replicat Graham.
Nu este clar care sunt sancțiunile din ordinul redactat săptămâna trecută, despre care Mnuchin a spus că este gata de activare în orice moment și dacă acestea vor fi la fel de severe ca ceea ce propun parlamentarii.
Eliot Engel, președintele democrat al Comitetului pentru Afaceri Externe al Camerei Reprezentanților din SUA, și Mike McCaul, seniorul republican al comisiei, au introdus vineri un proiect de lege care va sancționa oficialii turci implicați în operațiunea din Siria și băncile implicate în sectorul de apărare al Turciei până când Turcia va încheia operațiunile militare în Siria. De asemenea, ar putea fi oprite armele să se îndrepte către forțele turcești în Siria și i s-ar impune Turciei sancțiuni pentru achiziționarea unui sistem rus de apărare împotriva rachetelor S-400.
Ministerul de Externe al Turciei a declarat, vineri târziu, că Turcia va riposta împotriva oricăror măsuri care vizează combaterea eforturilor sale de combatere a terorismului, ca răspuns la anunțarea posibilelor sancțiuni ale SUA împotriva Turciei.
Statele Unite ar putea viza inclusiv direcționarea vânzărilor de arme către Turcia, lucru pe care mai multe state europene l-au făcut deja. Franța a declarat sâmbătă că a suspendat toate vânzările de arme către Turcia și a avertizat Ankara că ofensiva sa din nordul Siriei amenința securitatea europeană.
Casa Albă ar putea, de asemenea, să analizeze presiunea din ce în ce mai mare făcută asupra Turciei privind încălcarea drepturilor omului în timpul ofensivei, cu o amenințare de urmărire pentru crime de război.
Statele Unite analizează rapoarte potrivit cărora un politician kurz și luptători kurzi au fost uciși în nord-estul Siriei, pe fondul ofensivei Turciei, a declarat un ministru al Departamentului de Stat pentru Reuters, care a adăugat că Washingtonul a găsit rapoartele tulburătoare.
Ca răspuns la rapoarte, oficialul american a spus: „Este îngrozitor. Toate acestea sunt printre problemele abordate prin ordinul nostru executiv ”, referindu-ne la sancțiuni.
Experții se îndoiesc, însă, că oricare dintre sancțiunile americane îl vor face pe Erdogan să se răzgândească, având în vedere credința sa de multă vreme că luptătorii kurzi din Siria amenință securitatea națională și pe care Ankara îi vede ca o ramură a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).
„Acesta este un eșec monumental în numele Statelor Unite”, a spus Aaron Stein, directorul programului Orientul Mijlociu, de la Institutul de Cercetare a Politicii Externe.
Stein a spus că doar guvernul sirian sau Rusia, și nu sancțiunile americane, ar putea opri operațiunea turcă.
Armata siriană se va desfășura pe toată lungimea frontierei cu Turcia, într-un acord cu administrația kurda din nordul Siriei, pentru a ajuta la respingerea unei ofensive turcești, a declarat duminica administrația kurda.
Statele Unite au o singură persoană pe care Erdogan și-a dorit-o de mult timp să fie extrădată: clericul musulman cu sediul în SUA, Fethullah Gulen, acuzat de Turcia că a orchestrat o lovitură de stat militară eșuată în 2016 împotriva lui Erdogan.
Oficialii americani au spus că instanțele judecătorești au nevoie de suficiente dovezi pentru extrădarea bătrânului Gulen, care a negat orice implicare în lovitura de stat din Turcia, pe care Erdogan i-o atribuie, și care trăiește în exil autoimpus în Statele Unite din 1999.