Pe aceeași temă
Sistemul antibalistic Aegis Ashore instalat la Deveselu, în județul Olt, este pregătit să își dovedească potențialul și așteaptă o certificare în acest sens. Anunțul a fost făcut de comandantul Forțelor Navale ale SUA în Europa, Amiralul Mark Ferguson.
“Totul funcționează. Va trage, va funcționa foarte bine. Echipa este la locul ei, iar în prezent suntem în pregătiri. (...) Lucrăm la integrarea sistemului în arhitectura NATO și în curând începem instalarea (celeilalte părți a sistemului – n.r.) în Polonia”, a spus Amiralul Ferguson, citat de Defense News.
Oficialul militar american a vorbit la un simpozion național despre noua strategie a forțelor navale americane în Europa. Mark Ferguson a arătat că toate capacitățile localizate pe continentul European operează constant pentru a-și acoperi locația și a menține un profil scăzut, ca parte a unei strategii care era rutină în timpul Războiului Rece și care e un răspuns la agresivitatea Federației Ruse.
La finalul anului trecut, Statele Unite și România au anunțat finalizarea bazei antirachetă de la Deveselu, construită ca parte a sistemului antirachetă dezvoltat de americani în Europa împotriva unor potențiale atacuri din partea Iranului. De la București, ambasadorul SUA Hans Klemm a ținut să reafirme caracterul strict defensiv al scutului, pentru a-i liniști pe ruși.
Test in premieră
Intr-o demonstratie in premiera, Statele Unite au testat capacitatea de reactie a scutului antiracheta in Europa. Exercitiul din Octombrie 2015 a venit pe fondul criticilor Moscovei la adresa proiectului.
Intr-un prim exercitiu de acest tip, Marina Statelor Unite ale Americii a pus in actiune sistemul de aparare anti-racheta dezvoltat in Europa. Testul a fost organizat in 20 Octombrie, in zona insulelor britanice Hebride, in Atlanticul de Nord.
Exercitiul a simulat un atac combinat impotriva NATO si a constat in lansarea unei rachete balistice cu raza scurta de actiune, combinata cu lansarea a doua rachete de croaziera anti-nava. Pentru anihilarea proiectilelor au fost folosite rachete interceptoare de timp SM-2 si SM-3, lansate de pe distrugatoarele USS Ross si USS The Sullivans, potrivit comandamentului Flotei a 6-a a Statelor Unite.
De altfel, distrugatorul USS Ross patruleaza in Mediterana si intra, periodic, in Marea Neagra, ca parte a planului de reasigurare a Flancului Estic al Aliantei Nord Atlantice. In primavara lui 2015, USS Ross a participat la exercitii navale in Marea Neagra alaturi de Marina romana si cea ucraineana. In cadrul acelor manevre, doua avioane militare ruse s-au apropiat la mica distanta de vasul de lupta american, fapt ce a provocat tensiuni intre Washington si Moscova.
Exercitiul, denumit At Sea Demonstration 2015 (ASD 2015), s-a desfasurat in perioada 18-20 Octombrie si a fost urmarit de la bordul distrugatorului USS Mount Whitney de reprezentanti ai noua state.
Sistemul, ridicat pe fondul amenintarilor ruse
Amplasarea scutului anti-racheta in Europa s-a desfasurat pe fondul criticilor constante ale Federatiei Ruse. Uneori, reactiile Moscovei aduceau mai mult cu amenintari, cum a fost cazul si in 12 Octombrie 2015.
Atunci, rusii au reluat amenintarile la adresa Romaniei, cerand din nou abandonarea planurilor privind amplasarea sistemului american de aparare antiracheta pe teritoriul tarii noastre.
Potrivit sefului Departamentului de neproliferare, dezarmare si controlul armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe, amplasarea elementelor antiracheta in Romania ar fi o “incalcare flagranta” de catre Statele Unite a Tratatului fortelor nucleare intermediare (INF).
Mihail Ulianov a sustinut ca rachete-tinta si drone de atac, ce pot fi folosite pentru lansarea de rachete de croaziera cu raza medie de actiune, pot fi instalate pe nave militare, dar nu si terestru. "Cerem Statelor Unite si Romaniei sa inteleaga intreaga lor responsabilitate pentru evolutia acestor evenimente si sa renunte la aceste planuri cat nu este prea tarziu", a transmis atunci oficialul rus. In replica, oficialii americani si romani au reafirmat caracterul defensiv al proiectului, fara sa incetineasca sau sa opreasca lucrarile.