Pe aceeași temă
"Armata SUA are cea mai mare grijă în operațiunile noastre pentru a preveni pierderea de vieți nevinovate, iar atunci când facem greșeli, ni le asumăm. Acest lucru este ceea ce facem acum", a declarat secretarul apărării Ash Carter într-un comunicat la Roma unde efectua o vizită.
"Vom face tot ce putem pentru a înțelege acest tragic incident, a trage învățăminte și a asuma responsabilitatea de rigoare", a adăugat Carter, referindu-se la bombardamentul american de sâmbătă asupra spitalului ONG-ului Medici fără Frontiere (MSF) care a ucis 22 de persoane.
Bombardamentul asupra spitalului afgan condus de MSF a înfuriat profund organizația caritativă. Oficiali MSF au acuzat Statele Unite, cerând o anchetă independentă după un atac pe care l-au calificat drept crimă de război, amintește Reuters, citată de Agerpres.
Mai devreme la Washington, comandantul american al forțelor internaționale în Afganistan, generalul de armată John Campbell, a numit lovitura o greșeală făcută în cadrul rețelei americane de comandamente.
Comentariile lui Carter și Campbell au fost cea mai directă confirmare făcută până acum de guvernul Statelor Unite că lovitura asupra spitalului a fost efectuată de forțele americane, notează Reuters. Luni, Campbell a spus doar că forțele americane au răspuns la o cerere de sprijin venită din partea forțelor afgane.
Secretarul american al Apărării, Ashton Carter, și-a început duminică turneul de cinci zile în Europa, în plină polemică după bombardarea unui spital al organizației neguvernamentale Medici fără frontiere (MfF) în Afganistan.
Șeful Pentagonului trebuie să facă față valului de critici apărute după un bombardament aerian, foarte posibil raid al aviației militare americane, asupra unui spital al MfF din orașul Kunduz, în nordul Afganistanului, soldat cu 22 de morți — pacienți și membri ai organizației neguvernamentale.
SUA a transmis condoleanțe Afganistanului și organizației, dar nu arecunoscut oficia că bombardamentul aparține aviației sale.
"Este o tragică pierdere de vieți, inimile noastre sunt alături de cei nevinovați care au fost prinși în capcană de acest tip de violențe", a declarat Ashton Carter jurnaliștilor aflați la bordul avionului cu care a zburat spre Europa, calificând însă situația ca fiind "confuză și complicată".
CITIȚI ȘI: 12 angajati ai Medici fara Frontiere, ucisi intr-un raid al SUA in Afganistan
MfF afirmă că a transmis preventiv coordonatele GPS ale spitalului atât armatei afgane, cât și celei americane. Or, bombardamentele au continuat "timp de peste 45 de minute" după ce ONG-ul a avertizat armatele afgană și americană că primele lor tiruri au lovit clădirea sa.
Washingtonul a anunțat sâmbătă că o "anchetă exhaustivă" este în curs pentru a face lumină asupra dramei. "Insuficient" pentru MfF, care reclamă ca ancheta să fie încredințată unui "organism internațional independent".
Înatul reprezentant ONU pentru drepturile omului: Este o crimă de război
Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Zeid Ra'ad al-Hussein, a declarat sâmbătă că bombardarea spitalului din Kunduz este "de neiertat" și ar putea fi o "crimă de război", transmit AFP și Reuters. Zeid a cerut o anchetă aprofundată și transparentă, insistând că, "dacă justiția decide că a fost vorba de un act intenționat, atunci raidul aerian asupra unui spital ar putea reprezenta o crimă de război". "Acest eveniment este profund tragic, de neiertat și, posibil, criminal", a spus el, potrivit unui comunicat de presă.
Bilanțul, care anterior indica trei morți, ar putea crește, întrucât 'numeroși pacienți și membri ai personalului lipsesc încă de la apel', a precizat organizația. În momentul bombardamentului, în clinică se aflau 105 pacienți și 80 de membri ai personalului medical, afgani și străini.
Organizația Medici fără Frontiere a indicat că spitalul a continuat să fie bombardat 'timp de mai mult de 30 de minute' și după ce a avertizat armatele americană și afgană că centrul său medical a fost lovit în timpul nopții de un bombardament.
Organizația cere 'să se facă rapid lumină' în legătură cu acest atac.