SUA si China au stabilit o intalnire pentrua discuta incidentul din arhipelagul Spratly

Iulian Popescu | 29.10.2015

Șeful operațiunilor navale ale SUA și omologul său chinez au căzut de acord, joi, asupra necesității de a respecta protocoalele militare. Acordul vine după incidentul din Marea Chinei de Sud, când distrugătorul USS Lassen s-a apropiat neanunțat de arhipelagul Spratly.

Pe aceeași temă

Amiralii John Richardson și Wu Shengli au avut joi o videoconferință pentru a discuta despre recentele operațiuni din Marea Chinei de Sud și legăturile navale dintre cele două țări.

 

Aceasta a fost a treia videoconferință între șeful operațiunilor navale americane și omologul său chinez.

 

Apropierea crucișătorului USS Lassen, marți, de insulele artificiale construite de China în Marea Chinei de Sud a reprezentat cea mai semnificativă provocare a SUA la pretențiile Beijingului de a i se respecta suveranitatea asupra unei zone de 12 mile nautice (20 de kilometri) în jurul insulelor.

 

USS Larsen a navigat în apropiere de arhipelagul Spratly, care cuprinde circa o sută de insule și recife nelocuite, fiind revendicat și de Vietnam, Malaezia, Brunei și Filipine. Operațiunea a durat circa două ore.

 

"Plecăm de la principiul că zburăm, navigăm și operăm oriunde legislația internațională o permite și de fiecare dată când nevoile noastre operaționale o impun", declara în urmă cu două săptămâni ministrul american al apărării Ashton Carter.

 

Ziarul chinez de limbă engleză China Daily a scris că amiralul Harry Harris, comandantul forțelor americane în Pacific, urmează să se deplaseze la Beijing săptămâna viitoare.

 

Harris a fost una dintre vocile cele mai critice față de proiectul Chinei din arhipelagul Spratly. În cursul acestui an, el a afirmat că Beijingul folosește buldozere pentru a crea "un mare zid de nisip" în Marea Chinei de Sud.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22