Pe aceeași temă
Intalnirea dintre Secretarul de Stat american John Kerry si ministrul rus de Externe Serghei Lavrov s-a desfasurat pe fondul lipsei de progres in ce priveste incetarea conflictului civil care dureaza de patru ani in Siria, scrie Reuters.
Ofensiva lansata de rusi in ultimele trei saptamani au blocat avansul rebelilor moderati sustinuti de Occident. Vladimir Putin a respins cerintele Vestului ca Bashar al-Assad sa renunte la putere, clamand faptul ca doar poporul sirian poate decide viitorul conducerii sale
Potrivit unor diplomati si analisti, Moscova ar putea sa se foloseasca de influenta pe care o are la Damasc pentru a obtine o incheiere a conflictului civil.
Prezent joi la Berlin, John Kerry a tinut sa sublinieze ca Assad este obstacolul central in gasirea unei solutii la criza siriana. E acelasi lucru pe care il afirma si aliatii europeni ai Washingtonului, presedintele francez Francois Hollande vorbind astazi despre “problema si nu solutia Assad”.
“Un lucru sta ca obstacol la atingerea unei solutii in Siria si e o persoana numita Bashar al-Assad”, spunea ieri Kerry inaintea unei intalniri cu ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier, potrivit Reuters.
Assad zboara in secret la Moscova
La trei saptamani de la inceputul loviturilor aeriene in Siria, presedintele Bashar al-Assad a zburat la Moscova, marti seara, pentru o intalnire cu omologul sau rus Vladmiri Putin. Este prima calatorie in afara granitelor pentru Assad de la izbucnirea razboiului civil, in 2011.
Kremlinul a pastrat discretia si abia in aceasta dimineata a transmis public faptul ca Assad si Putin s-au intalnit la Moscova.
Intens contestat de Occident, care il acuza de crime impotriva propriului popor, Bashar al-Assad a tinut sa isi exprime “uriasa recunostinta” pentru “intreaga conducere” rusa pentru asistenta militara acordata.
“Fara deciziile si actiunile voastre terorismul, aflat in extindere in regiune, ar fi inghitit o zona mult mai larga”, a spus Assad, subliniind faptul ca interventia rusa respecta dreptul international.
Presedintele sirian ar fi spus, in final, ca actuala criza din tara sa are nevoie de o rezolutie politica.
De cealalta parte, presedintele rus si-a declarat sustinerea pentru o solutie politica in Siria, armata rusa simtindu-se obligata sa intervina in aceasta tara pentru ca militantii islamisti reprezinta o amenintare la securitatea Federatiei.
“Din pacate, pe teritoriul Siriei se afla aproximativ 4.000 de oameni din fosta Uniune Sovietica care lupta impotriva fortelor guvernamentale. Fara discutie, noi nu le putem permite sa se intoarca in Rusia dupa ce au primit experienta in lupta si instructie ideologica”, a spus Putin, potrivit transcriptului emis de Kremlin.
In plus, date recent prezentate de o Organizatie Non-Guvernamentala si intr-o analiza Reuters arata ca majoritatea loviturilor lansate de rusi in Siria vizeaza locatii si pozitii ale rebelilor moderati anti-Assad sustinuti de Vest si nu gruparea terorista Stat Islamic, asa cum in mod mincinos sustine Moscova.