SUA și Rusia dezmint o propunere secretă de pace în Ucraina a șefului CIA: „teritorii pentru pace”

L. G. | 03.02.2023

Kremlinul a respins ca fiind o „farsă” informația că șeful CIA, William Burns, ar fi oferit Moscovei un acord de pace secret care implică cedarea a aproximativ 20% din teritoriul ucrainean.

Pe aceeași temă

Washington a respins de asemenea informația ca fiind „complet falsă”, potrivit Sky News.

Afirmația care îl implică pe directorul CIA a fost publicată joi de ziarul elvețian Neue Zurcher.

Potrivit acestei publicații, care citează surse germane de rang înalt, Burns, mandatat de Joe Biden, i-ar fi oferit președintelui rus Vladimir Putin o cincime din teritoriul Ucrainei pentru a pune capăt imediat războiului. Acest plan ar fi fost prezentat la mijlocul lunii ianuarie.

Cu toate acestea, Washington Post a relatat luna trecută că Burns a călătorit în secret la Kiev pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Cotidianul elvețian NZZ afirmă că a discutat cu doi politicieni germani, unul din coaliția de guvernare, celălalt din opoziție, care au insistat să rămână anonimi. Potrivit celor două surse, la mijlocul lunii ianuarie, președintele american Joe Biden l-a însărcinat pe șeful CIA, William Burns, să evalueze dacă Kievul și Moscova sunt dispuse să negocieze.

Oferta pentru Kiev suna astfel: pace pentru pământ. Oferta pentru Moscova: pământ pentru pace, relatează NZZ. Teritoriul care ar fi fost propus pentru cedare ar fi reprezentat aproximativ 20 la sută din suprafața Ucrainei, respectiv aproximativ dimensiunea Donbasului. Ambele părți, relatează cei doi politicieni, au refuzat. Ucrainenii pentru că nu sunt dispuși să renunțe la teritoriu, rușii pentru că presupun că oricum vor câștiga războiul pe termen lung.

Potrivit celor doi politicieni străini germani, Biden ar dori să evite un război prelungit în Ucraina și era pregătit să cedeze părți din Ucraina. Dacă această relatare este corectă, Biden nu ar fi fost singurul cu această poziție la Washington. Un nou studiu realizat de Rand Corporation („Avoiding a long war”), un renumit think tank american, concluzionează că „evitarea unui război îndelungat este o prioritate mai mare pentru Statele Unite” decât controlul întregului teritoriu de către Ucraina.

  • „Autorii susțin că, pe lângă reducerea la minimum a riscurilor unei escaladări majore, interesele SUA ar fi cel mai bine servite prin evitarea unui conflict prelungit în Ucraina. Costurile și riscurile unui război lung în Ucraina sunt semnificative și depășesc posibilele beneficii ale unei astfel de proiecții pentru Statele Unite. Deși Washingtonul nu poate determina de la sine putere durata războiului, poate lua măsuri care să conducă cel mai probabil o eventuală încheiere negociată a conflictului”, se arată în rezumatul raportului de 32 de pagini al thinktankului american.

Dar ce se poate face în acest moment pentru încheierea conflcitului? RAND recomandă ca următorul parcurs să fie pus în aplicare imediat:

  • „O schimbare dramatică, peste noapte, a politicii SUA este imposibilă din punct de vedere politic – atât pe plan intern, cât și față de aliați – și ar fi cel puțin neînțeleaptă în cel mai bun caz. Dar dezvoltarea acum a acestor politici și discutarea lor cu Ucraina și cu aliații SUA ar putea ajuta la catalizarea eventualului început al unui proces care ar putea duce acest război la un sfârșit negociat într-un interval de timp care ar servi intereselor SUA. Alternativa este un război lung care pune provocări majore pentru Statele Unite, Ucraina și restul lumii”, este concluzia studiului RAND

Cei doi parlamentari germani spun că atât consilierul pentru securitate Jake Sullivan, cât și șeful CIA Burns doresc să pună capăt rapid războiului pentru a se putea concentra pe China. De cealaltă parte s-ar afla secretarul de stat Antony Blinken și secretarul apărării Lloyd Austin, care nu vor să lase Rusia nepedepsită pentru distrugerea ordinii de pace bazate pe reguli.

Potrivit celor două surse germane, după ce Burns a eșuat cu misiunea sa diplomatică la Kiev și Moscova, președintele Biden a decis să cedeze la îndemnul cancelarului german și să autorizeze livrarea de tancuri de luptă principale Abrams.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22