Pe aceeași temă
Misiunea americană vine după ce NATO a calificat acțiunile Chinei drept „provocări de securitate”, iar China a acuzat o „mentalitate de Război Rece” din partea Alianței Nord-Atlantice.
„În timp ce se află în Marea Chinei de Sud, grupul de luptă efectuează operaţiuni de securitate maritimă, ce includ operaţiuni de zbor cu aeronave cu aripi fixe şi rotative, exerciţii de lovituri maritime şi antrenament tactic coordonat între unităţi de suprafaţă şi aeriene. Operaţiunile portavionului în Marea Chinei de Sud sunt parte a prezenţei de rutină a U.S. Navy în Indo-Pacific”, a transmis marina americană.
Portavionul este însoţit de crucişătorul cu rachete ghidate USS Shiloh şi de distrugătorul cu rachete ghidate USS Halsey, mai precizează comunicatul, citat de Agerpres.
China denunţă frecvent misiunile militare americane în Marea Chinei de Sud, despre care afirmă că nu ajută la promovarea păcii şi stabilităţii, iar anunţul de marţi vine după ce Beijingul a criticat grupul G7 pentru declaraţia acuzatoare la adresa sa într-o serie de domenii. Cu puțin timp înainte, China a denunțat și o declarație comună a liderilor NATO prin care aliații calificau acțiunile sale drept „provocări de securitate.”
China şi-a întărit prezenţa militară în Marea Chinei de Sud în ultimii ani, inclusiv prin construirea de insule artificiale şi baze aeriene.
Marea Chinei de Sud a devenit unul din multele subiecte de dispută în relaţia tensionată dintre China şi Statele Unite, Washingtonul respingând ceea ce numeşte a fi revendicări teritoriale ilegale ale Beijingului asupra acestei zone bogate în resurse.
Nave militare americane au traversat Marea Chinei Sud cu frecvenţă sporită în ultimii ani, într-o demonstraţie de forţă împotriva revendicărilor chineze.