SUA trimite tancuri, tunuri autopropulsate și transportoare de luptă în Estonia

Paul Cristescu | 26.10.2015

Militarii americani din NATO, care staționează prin rotație pe teritoriul țărilor baltice, au primit ieri, in Estonia, un prim eșalon de armament greu din SUA: tancuri, tunuri autopropulsate și transportoare de luptă.

Pe aceeași temă

 

Autoritățile estoniene considera ca au nevoie de o consolidare militară din cauza "comportamentului agresiv și imprevizibil al Rusiei", relateaza Agerpres.

 

12 avioane de atac la sol A-10 au fost desfășurate la baza aeriană Amari din Estonia, in luna septembrie. '

 

Actuala "garnitura conține în total 40 de echipamente militare, între care patru tancuri M1A2 Abrams, zece vehicule de luptă pentru infanterie de tip Bradley și trei dispozitive de artilerie autopropulsată Paladin', inventariază agenția de presă RIA Novosti, indicând că echipamentele au sosit în orașul eston Valga, de unde vor fi transportate până luni la baza militară Tapa.

 

Tancurile și tunurile sunt destinate soldaților din Divizia 3 de infanterie a SUA, care vor înlocui militari americani în cadrul procesului de rotație a trupelor, preconizat să aibă loc până la 3 noiembrie. Alte două vehicule blindate de deminare și tehnică de sprijin sunt așteptate să sosească în Estonia săptămâna viitoare.

 

Purtatorul de cuvant al Kremlinului: NATO pretexteaza amenintari imaginare

 

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, declarase anterior — într-un comentariu cu privire la întărirea forțelor NATO în țările baltice și în Europa de Răsărit — că Alianța Nord-Atlantică își justifică acțiunile pretextând amenințări imaginare care ar veni dinspre Rusia.

 

Orice planuri de a aduce infrastructura militară a Alianței Nord-Atlantice mai aproape de granițele Federației Ruse vor atrage o reacție de represalii din partea Moscovei, a ținut să sublinieze Peskov.

 

Estonia a anunțat în august intenția de a se izola printr-un gard de Rusia 'agresivă'. Potrivit presei locale, aproximativ două treimi din frontiera terestră cu Federația Rusă vor fi echipate cu un gard înalt de 2,5 metri. Sârma ghimpată va fi instalată în partea superioară a acestui gard, care se va întinde pe o lungime de 108 km. Lucrările de consolidare tehnică a frontierei dintre Estonia și Rusia sunt preconizate să înceapă în 2018, iar costurile acestui proiect se ridică la 71 de milioane de euro.

 

După agravarea situației din Ucraina, țările baltice și-au exprimat în repetate rânduri temerile față de o eventuală amenințare rusă, în timp ce înalți oficiali occidentali au avertizat că Rusia ar putea pregăti un atac în regiune, potrivit portalului newsru.com.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22