SUA: Trump se întâlnește cu procurorul general, în timp ce în Capitală e decretată stare de asediu

Laurentiu Gheorghe | 01.06.2020

Capitala SUA, Washington, DC, se află de luni pentru două zile sub stare de asediu a anunțat primarul Muriel Bowse. Aceasta presupune interdicţia de circulaţie între orele 23.00 și ora 06.00

Pe aceeași temă

La rândul său, președintele Donald Trump se întâlnește luni cu procurorul general al SUA în încercarea de a pune capăt violențelor de stradă și jafurilor din principalele orașe ale țării, care durează de 6 nopți și s-au soldat până acum cu șase morți și sute de răniți.

După ce protestele pașnice ale populației indignate de uciderea unui bărbat de culoare, George Floyd, în Minneapolis de către polițiștii care îl arestaseră, au fost înlocuite de violențe, incendieri de mașini și clădiri și jafuri ale anarhiștilor, în 15 state precum și în Washington, DC a fost necesară desfășurarea gărzii naționale pentru a readuce calmul pe străzi. Însă noapte de duminică a fost încă una de haos pe întreg teritoriul SUA, din California până în New York și din Seattle până în Florida, în sudul țării.

Multe dintre orașele americane sunt puse sub stare de asediu așa cum nu s-a mai văzut de la revoltele care au urmat asasinării în 1968 a activistului pentru drepturile civile ale afroamericanilor, Martin Luther King Jr. Protestatarii au incendiat mașini, cauciucuri și sedii ale instituțiilor sau ale firmelor private până și în apropierea Case Albe iar magazinele din marile orașe au fost jefuite sistematic.

Rapoartele publicate luni dimineață au arătat că președintele Trump a fost nevoit să petreacă o parte din noapte de vineri în buncărul de sub Casa Albă în timp ce ofițeri ai Secret Service a trebuit să recurgă la gloanțe de cauciuc pentru a dispersa grupurile masive de manifestanți violenți sau pașnici. Pe parcursul ultimelor trei nopți de haos generalizat, au fost arestați mai mult de 4.400 de oameni, potrivit informațiilor Associated Press.

Primarul New Yorkului, Bill de Blasio, în timp ce inspecta daunele provocate de demonstranți cu o zi înainte, a spus că regretă arestarea fiicei sale, alături de alte zeci de demonstranți, dar că „protestele precum cele din ultima noapte” nu pot fi tolerate.

Potrivit raportului poliției obținut de The New York Post, sâmbătă noapte, fiica primarului, Chiara de Blasio, în vârstă de 25 de ani, a refuzat să părăsească o stradă din Manhattan, deși forțele de ordine dispuseseră evacuarea din cauza protestatarilor care aruncau cu diverse obiecte. Chiara de Blasio, care este de culoare, a fost eliberată ulterior.

În peste 30 de orașe importante din Statele Unite a fost instituită starea de asediu, inclusiv Atlanta, Chicago, Denver, Los Angeles, San Francisco și Seattle. Aproximativ 5.000 de militari și rezerviști ai Gărzii Naționale au fost mobilizați în 15 state, precum și în Washington, D.C.

În Indianapolis, două persoane au murit în luptele de stradă cu forțele de ordine în acest weekend, pe lângă victimele raportate anterior în Detroit și Minneapolis. În Oakland, doi agenți federali au fost împușcați, unul dintre ei mortal.

Președintele american, Donald Trump, nu a avut până acum o declarație publică substanțială despre modul în care va aborda criza din țară, dar a scris o serie de mesaje pe Tweeter, numindu-i pe protestatari „criminali” și i-a îndemnat pe primari și guvernatori să fie „duri” în reprimarea violențelor. De asemenea, el a amenințat că va cere sprijinul armatei americane, dar consilierul său de securitate națională a declarat duminică că administrația nu va trece prea curând Garda Națională sub control federal.

Președintele american este așteptat să organizeze, luni seară, o întâlnire cu membrii guvernului, reprezentanții forțelor de ordine și oficialii responsabili de securitate națională, după dicuția pe care o va avea în Biroul Oval cu procurorul general Bill Barr.

Adversarii politici îl acuză pe Trump, aflat în cursa pentru câștigarea unui nou mandat, că întreține starea conflictuală și tensiunea rasială în loc să încerce o reconciliere națională și să găsească soluții pentru problemele fundamentale ale națiunii.

Washingtonul, precum și alte orașe din SUA, se pregătesc să repornească de luni activitatea economică întreruptă de mai bine de două luni din cauza pandemiei de coronavirus care a ucis 103.000 de oameni la nivel național și a produs peste 40 de milioane de șomeri.

Multe state au activat deja trupele Gărzii Naționale pentru a ajuta la gestionarea pandemiei, încărcând suplimentar bugetele locale dar fără a avea însă parte de sprijin din partea Congresului, mai ales că tot mai mulți americani sărăciți rămân fără niciun adăpost.

Protestele au unit mulți oameni, indiferent de rasă, în orașe precum Boston, Chicago, Philadelphia și Portland, Oregon și s-au răspândit pe tot globul, până în Noua Zeelandă dar și în Londra și alte țări având loc manifestații.

Arestarea fostului ofițer de poliție Minneapolis, Derek Chauvin, care a fost acuzat de omor de gradul al treilea în cazul lui Floyd, nu a reușit să stingă protestele pe fondul apelurilor ca și ceilalți trei polițiști implicați în moartea lui Floyd să fie puși sub acuzare.

Experții în sănătate publică și oficialii locali și-au exprimat îngrijorarea că manifestațiile de protest ar putea provoca mai multe cazuri de COVID-19, infecția fiind extrem de transmisibilă și potențial mortală.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22