SUA: Ucraina este îndreptățită să folosească rachetele HIMARS împotriva țintelor din Crimeea

L. G. | 19.07.2022

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că armata ucraineană are voie să folosească sistemul de rachete HIMARS furnizat de SUA împotriva țintelor din Crimeea ocupată de ruși în 2014.

Pe aceeași temă

Când SUA au anunțat pentru prima dată că vor trimite Sistemul de rachete de artilerie de înaltă mobilitate - HIMARS în Ucraina, oficialii administrației Biden au spus că au primit „asigurări” de la guvernul ucrainean că rachetele nu vor fi folosite pentru a viza ținte situate pe teritoriul Federației Ruse.

Întrebat dacă interdicția de utilizare a HIMARS de către forțele ucrainene pentru a viza teritoriul Rusiei se aplică Crimeii, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat conform Antiwar.com: „Crimeea este Ucraina”.

„Statele Unite nu recunosc și nu vor recunoaște niciodată pretinsa anexare a Crimeii de către Rusia. Vom continua să ne ridicăm împotriva războiului neprovocat și nejustificat al Rusiei împotriva poporului Ucrainei”, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Sâmbătă, un oficial al serviciilor secrete ucrainene a spus că forțele ucrainene ar trebui să înceapă să atace instalațiile rusești din Crimeea și a sugerat că HIMARS, furnizat de SUA, ar putea fi folosit pentru astfel de lovituri.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, care deține în prezent funcția de vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a avertizat duminică că dacă Ucraina ar lansa atacuri asupra Crimeii, aceasta ar însemna declanșarea „apocalipsei” pentru conducerea ucraineană.

„Dacă se întâmplă ceva de acest fel, se vor confrunta imediat cu o zi a apocalipsei, foarte rapidă și dură. Nu vom ezita. Însă ei continuă să provoace situația generală prin astfel de declarații", a spus Medvedev, potrivit agenției ruse TASS.

Medvedev a mai spus că faptul că Ucraina și Occidentul nu recunosc Crimeea ca teritoriu rusesc reprezintă o „amenințare sistemică” pentru Rusia. „Dacă vreun stat, fie Ucraina, fie o țară NATO, crede că Crimeea nu face parte din Rusia, aceasta reprezintă o amenințare sistemică pentru noi”, a spus el.

Sistemul HIMARS livrat de SUA pentru Ucraina este echipat cu rachete cu raza de acțiune de până la 80 km. Lansatoarele pot fi echipate cu rachete cu rază lungă de acțiune de până la 300 km, dar SUA nu a vrut să le livreze și au cerut asigurări că nu vor fi folosite pentru a lovi ținte de pe teritoriul Rusiei pentru a nu se risca o escaladare periculoasă a conflictului.

Dar, din moment ce Rusia consideră Crimeea teritoriul său, orice atac asupra peninsulei ar fi o escaladare majoră și ar risca să provoace un răspuns din partea Moscovei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22