SUA vor da Ucrainei sisteme avansate de lansatoare de rachete. Lugansk e 95% sub controlul Rusiei

Redactia | 01.06.2022

Statele Unite au anunțat că vor furniza Ucrainei sisteme avansate de lansatoare de rachete, dar cer asigurări că acestea nu vor fi folosite pentru a lovi teritoriul Rusiei.

Pe aceeași temă

Casa Albă a clarificat că nu este, însă, vorba despre sisteme cu rază lungă de acțiune, adică de sute de kilometri, ci cu autonomie de aproximativ 80 de kilometri.

În discursul său de azi noapte, președintele Volodimir Zelenski a cerut din nou arme Occidentului. El mai spus că raidul asupra unei fabrici chimice din Severodonețk este dovada nebuniei comandanților forțelor ruse. Potrivit oficialilor locali, a fost bombardat un rezervor de acid azotic. Pe de altă parte armata rusă a primit un ultimatum de la Vladimir Putin. Trebuie să cucerească integral, astăzi, regiunea Lugansk, aflată în proporție de 95% sub control rusesc. Un alt termen stabilit de Putin este 1 iulie. Până atunci ar trebui să fie cucerită și regiunea Donețk.

Zelenski cere mai multe sancțiuni împotriva Rusiei. „Nu ar trebui să existe legături economice între lumea liberă şi statul terorist”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit UE pentru al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, dar a cerut ca Bruxellesul să impună Rusiei măsuri şi mai dure din cauza invaziei din Ucraina.

Un al şaptelea pachet ar fi necesar odată ce termenii celui de-al şaselea vor fi implementaţi, a spus Zelenski într-un mesaj video difuzat marţi seară, relatează DPA, citată de Agerpres.

„La final, nu ar trebui să existe legături economice semnificative deloc între lumea liberă şi statul terorist”, a subliniat el. „Vom lucra la noi restricţii împotriva Rusiei pentru acest război”, a adăugat Zelenski.

Roman Abramovici dă în judecată Consiliul UE pentru că a fost pus pe lista sancțiunilor împotriva Rusiei

 Miliardarul rus Roman Abramovici a dat în judecată Consiliul UE pentru sancțiunile impuse împotriva sa, în cadrul măsurilor care vizează Rusia și aliații președintelui Vladimir Putin, relatează Euronews.

În luna martie, UE l-a inclus pe Abramovici, alături de alți oligarhi ruși, pe lista persoanelor cărora li s-au înghețat activele și li s-au interzis călătoriile din cauza rolului lor în invazia rusă în Ucraina. La acea vreme, blocul comunitar l-a acuzat pe fostul proprietar al clubului londonez de fotbal Chelsea că a avut „acces privilegiat la președintele rus și că a menținut relații foarte bune cu acesta”, lucru pe care Abramovici l-a negat vehement.

Abramovici a fost nevoit să vândă Chelsea după ce a fost sancționat de guvernul britanic, fiind acuzat de faptul că a permis „invazia brutală și barbară” a lui Putin în Ucraina.

Proces civil uriaș împotriva Rusiei. Sute de avocați dau în judecată regimul Putin, mercenarii și oligarhii care susțin războiul

Un consorțiu de avocați ucraineni și internaționali se pregătește să lanseze o acțiune civilă în masă împotriva statului rus, precum și a contractorilor militari privați, dar și împotriva oamenilor de afaceri care susțin Rusia în Ucraina, în încercarea de a obține despăgubiri financiare pentru milioanele de victime ucrainene cauzate de invazia rusă începută de armata lui Vladimir Putin pe 24 februarie, scrie The Guardian.

Echipa, formată din sute de avocați și mai multe firme de avocatură importante, intenționează să introducă „acțiuni multiple în diferite jurisdicții împotriva unor ținte diferite”, inclusiv Regatul Unit și SUA, a declarat Jason McCue, un avocat din Londra care coordonează inițiativa, într-un interviu direct de la Kiev.

Planul constă în folosirea hotărârilor judecătorești din Marea Britanie și SUA pentru a sechestra bunurile rusești de pe tot globul.

Țintele ar putea include statul rus și contractori militari privați, cum ar fi Grupul Wagner, despre care se crede că a fost activ în Ucraina. Dar McCue a spus că printre țintele împotriva cărora se vor intenta procese vor include, de asemenea, oameni de afaceri care au legături cu acești mercenari și care susțin efortul de război rusesc. Avocatul britanic crede că se va putea astfel urmări bunurile care au fost deja afectate de sancțiuni, precum și pe cele care încă nu au intrat în aria sancțiunilor occidentale până acum.

Acțiunea colectivă va fi un caz privat, independent de statul ucrainean. Dar, potrivit lui McCue, va fi nevoie de acces la dovezile și informațiile Ucrainei.

Dronele Bayraktar, coșmarul rușilor în Ucraina, sunt dorite acum în toată lumea. Drona este construită de ginerele lui Erdogan

Distrugerea sistemelor de artilerie și a blindatelor rusești cu ajutorul dronelor turcești Bayraktar TB2, operate de armata ucraineană, a făcut ca „întreaga lume” să își dorească să le cumpere, potrivit proiectantului dronei, informează Reuters.

Selcuk Bayraktar, care conduce firma Baykar cu sediul la Instanbul, împreună cu fratele său Haluk, a spus că dronele au arătat cum tehnologia revoluționează războiul modern.

„Bayraktar TB2 face ceea ce era menită să facă – să distrugă unele dintre cele mai avansate sisteme antiaeriene, sisteme de artilerie și vehicule blindate”, a spus Selcuk B. pentru Reuters de la o expoziție din Baku, stând lângă Akinci, noua dronă construită de firma sa. „Întreaga lume este un client”.

Cel puțin pentru o vreme, TB2, care are o anvergură a aripilor de 12 metri și poate zbura până la o înălțime de aproape 8.000 de metri, înainte de a ataca artileria și tancurile cu bombe ghidate cu laser, care pot străpunge blindajul vehiculelor rusești, a ajutat la anularea superiorității militare a Rusiei în lupta contra Ucrainei.

„Ăsta e boilerul meu”. O refugiată din Ucraina și-a văzut obiectele din casă furate cu tancul de invadatorii ruși (BBC)

O refugiată ucraineancă, aflată acum în Marea Britanie, a spus că și-a recunoscut obiectele din casa ei din Ucraina, într-o poză publicată după ce rușii au făcut noi cuceriri în estul țării, care par să fi fost furate de soldații invadatori și transportate pe un tanc, scrie BBC.

Alina Koreniuk a spus că o cutie care apare în poză conține un boiler nou pe care ucraineanca l-a cumpărat cu puțin timp înainte de invadarea țării de către Rusia, dar pe care nu a mai apucat să îl monteze.

Koreniuk și copiii ei au părăsit Ucraina pe 8 aprilie și au fost primiți de o familie din Marea Britanie care locuiește în Nottinghamshire. Poza a fost făcută în a doua parte a lunii mai și arată un tanc rusesc care traversează o zonă rezidențială recent bombardată din Popasna, oraș din regiunea Lugansk cucerit de ruși pe 8 aprilie.

Mulți ucraineni care locuiau în zone ocupate de ruși s-au plâns că le-au fost furate obiectele din casă. Când s-au retras de la Cernobîl, soldații ruși au furat obiecte mai mult sau mai puțin valoroase, cum ar fi computere, ceainice sau aparate de cafea, mai târziu ucrainenii acuzându-i că ar fi luat chiar și material radioactiv. 

Koreniuk a spus că poza a fost făcută pe o stradă aflată la doar cinci minute de locuința ei.

Doi ofițeri ruși, interceptați când îi critică pe Putin și Șoigu: „Un profan incompetent... un măscărici”

Serviciile secrete ucrainene au interceptat doi înalți ofițeri ai armatei ruse în timp ce îi criticau, într-un dialog plin de înjurături, pe Vladimir Putin și ministrul său al apărării, Serghei Șoigu, dar și strategia lor în Ucraina, scrie Daily Mail, care preia interceptarea publicată de Radio Svoboda. Putin este învinuit că nu a atacat parlamentul ucrainean și alte puncte-cheie ale puterii de la Kiev, în timp ce Șoigu este criticat pentru incompetență militară.

Cei doi ofițeri sunt coloneii Maxim Vlasov, 42 de ani, și Vitali Kovtun, 47 de ani, potrivit sursei citate.

Kovtun exprimă furia mai multor ofițeri de rang înalt din Rusia, nemulțumiți că Putin nu a ordonat un atac cu rachete asupra unor ținte care reprezintă puterea de la Kiev, inclusiv clădirea parlamentului, Rada Supremă.

„Trebuia să trimită naibii o rachetă la Kiev, care să lovească Rada Supremă”, a spus col. Kotvun în convorbirea interceptată. „De ce n-a lansat? De ce? Nu înțeleg, nenorocitul de Putin!”

„Lovește Kievul, lovește centrul orașului, Rada Supremă și clădirea guvernului. Probabil că nu mai e nimeni important acolo, dar clădirile vor fi distruse și va vedea toată lumea”, a continuat el.

Fără crent, fără apă, fără comunicații în estul Ucrainei

Soldații lui Vladimir Putin sunt aproape de a-i învinge pe ucraineni în Severodonețk. O parte dintre ei s-au retras deja spre Lîsîceansk pentru a nu cădea în mâinile invadatorilor. Militarii Kievului spun că ar putea rezista asaltului masiv al rușilor dacă primesc armament și echipamente.

Shkirkov Eugene, comandant ucrainean: "Dacă există suficient ajutor, dacă toate resursele sunt alocate corect, putem (n.r: să câștigăm). Știm să luptăm și o facem cu succes. Rusia își folosește deja toate armele și toate resursele. Trag cu tot ce au".

Între timp, ucrainenii continuă să plece cu miile din orașele amenințate de armata Kremlinului. Condițiile în multe orașe din estul țării sunt inumane, după ce au fost aproape transformate în ruine de ruși.

"Nu există curent, nu există semnal de mobil, nu există apă. Este greu. Nu îmi pot contacta copiii. Nu mai există locuri de muncă, nu mai avem bani.
Ei (n.r: rușii) obligă oamenii să semneze acorduri de cooperare. Am reușit să scap de iad, ca să zic așa. E foarte greu din punct de vedere emoțional", spune un ucrainean.

Alții, în schimb, refuză să-și părăsească locuințele: E înfricoșător. "E orașul meu, sunt zidurile mele...Cât timp apartamentul e intact, noi rămânem aici.
Credem în noi înșine, credem în Kramatorsk, credem în armata noastră curajoasă".

Oficiali: Toate comunicațiile au fost întrerupte în regiunea Herson

Oficialii ucraineni au informat că toate comunicațiile au fost întrerupte în zonele ocupate de militarii ruşi în regiunea Herson din sudul Ucrainei, transmite Reuters.

Într-un comunicat, serviciul de stat al Ucrainei pentru protecţia comunicaţiilor şi informaţiilor speciale a spus că a avut loc o intruziune neprecizată "de către regimul de ocupaţie" şi că echipamentele au fost oprite, iar cablurile deconectate.

"Locuitorii din regiune au rămas în prezent fără comunicaţii mobile şi acces la internet ucrainene, precum şi fără mijloace de a efectua apeluri telefonice naţionale şi internaţionale folosind dispozitive de telefonie fixă", a informat agenţia de stat ucraineană.

Zelenski: Armele moderne ne pot grăbi victoria

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Situația în direcția Donbas este foarte grea. Severodonețk, Lîsîceansk, Kurahove sunt acum în epicentrul confruntării.

Având în vedere producția chimică pe scară largă din Severodonețk, loviturile armatei ruse acolo, inclusiv bombardamentele aeriene, sunt o nebunie.

Nu mai este surprinzător că pentru militarii ruși, pentru comandanții ruși, pentru soldații ruși, orice nebunie este absolut acceptabilă.
Am înregistrat un succes clar în direcția Herson și în regiunea Harkov.

Toată lumea, la toate nivelurile, trebuie să facă acum lobby pentru furnizarea de arme grele moderne și de artilerie modernă statului nostru. Toate aceste sisteme pot accelera victoria Ucrainei".

SUA vor furniza Ucrainei sisteme avansate de lansatoare de rachete

Statele Unite vor furniza ucrainenilor "sisteme de rachete şi muniţii mai avansate, care le vor permite să lovească cu mai multă precizie ţinte cheie de pe câmpul de luptă din Ucraina", a scris preşedintele Joe Biden într-un articol pentru New York Times, publicată marţi.

Un înalt oficial de la Casa Albă a clarificat într-o discuţie cu presa că este vorba despre sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System), adică lansatoare de rachete multiple, montate pe blindate uşoare.

El a indicat că echipamentele trimise armatei ucrainene ar avea o rază de acţiune de aproximativ 80 de kilometri. Aşadar, nu sunt sisteme cu rază foarte lungă de acţiune, de câteva sute de kilometri. Aceste echipamente fac parte dintr-o componentă nouă, mai mare, a asistenţei militare americane pentru Ucraina, în valoare totală de 700 de milioane de dolari, despre care urmează să fie publicate detalii miercuri.

Afirmând că doreşte ca Ucraina să fie "în cea mai puternică poziţie posibilă" în cazul unor negocieri cu Rusia, preşedintele american a ţinut să precizeze: "Nu încurajăm Ucraina şi nu oferim Ucrainei mijloacele de a lovi în afara graniţelor sale".  

Cele mai recente informații legate de evenimentele din Ucraina:

Germania va livra Greciei vehicule de luptă pentru infanterie, astfel încât Grecia să poată transfera ucrainei armament din perioada sovietică, a anunțat marți cancelarul german Olaf Scholz.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat marţi că i-a propus omologului său rus Vladimir Putin să se voteze o rezoluţie în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) pentru ridicarea blocadei ruse asupra portului Odesa, ceea ce ar permite exportarea cerealelor ucrainene care sunt blocate acolo.

Un combinat chimic din Severodonețk a fost bombardat, anunță mai mulți oficiali ucraineni. Potrivit Kyiv Independent, patru persoane și-au pierdut viața în urma atacului aerian.

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat că ar vrea să-l vadă pe Vladimir Putin „înlăturat cu totul” de la Kremlin. „Putin reprezintă o putere brutală”, a mai spus șeful Executivului de la Varșovia, în timpul summitului UE de la Bruxelles.

Ucraina a identificat peste 600 de suspecți de crime de război și a început urmărirea penală împorriva a 80 dintre ei, a declarat marți procurorul general de la Kiev, Irina Venediktova.

Un deputat din Rusia, membru al partidului Rusia Unită, a sugerat că rușii ar trebui să răpească un ministru al apărării din NATO, care să fie adus la Moscova, potrivit Sky News și The Guardian.

Preşedintele Vladimir Putin a dat termen armatei ruse să atingă graniţele administrative ale regiunii Lugansk la 1 iunie şi cele ale regiunii Doneţk până la 1 iulie, astfel încât în prima zi a lunii iulie să fie cucerit întregul bazin carbonifer Donbas din estul Ucrainei, informează agenţia ucraineană de presă Unian, care citează serviciile de informaţii ale Kievului.

Un grup mic de luptători ceceni, aliați ai forțelor ruse, s-au filmat într-o zonă din centrul orașului Severodonețk, asediat de armata lui Putin. Cucerirea localității din regiunea Lugansk din estul Ucrainei a devenit principalul obiectiv al rușilor din ultima săptămână.

Forțele navale ruse vor garanta trecerea navelor încărcate cu cereale prin Marea Mediterană, atât timp cât Ucraina va îndepărta minele din apele sale de coastă, a declarat marți ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22