SUA vor plati indemnizatii victimelor de la spitalul din Kunduz, Afganistan

I. P. | 11.10.2015

SUA vor plăti indemnizații victimelor spitalului Medici fără Frontiere (MSF) din Kunduz, Afganistan, în care au murit cel puțin 22 de persoane, a anunțat sâmbătă Pentagonul, citat de AFP și Reuters, preluate de Agerpres.

Pe aceeași temă

Armata americană "va lucra cu cei care au fost afectați" de această lovitură aeriană "pentru a stabili plata corespunzătoare" și ar putea de asemenea plăti pentru "reconstrucția spitalului", a precizat purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, Peter Cook, într-un comunicat.

 

"Departamentul Apărării consideră că este important să abordeze consecințele tragicului incident de la spitalul Medici fără Frontiere din Kunduz, Afganistan", precizează comunicatul.

   

"Forța SUA-Afganistan are autoritatea de a plăti indemnizații victimelor și a face plăți pentru repararea spitalului. USFOR-A va lucra cu cei afectați pentru a stabili plățile adecvate. Dacă este necesar, administrația va cere autoritate suplimentară din partea Congresului", adaugă comunicatul Pentagonului.

MSF și-a retras întregul personal de acolo a doua zi după lovitură, efectuată sâmbăta trecută la cererea armatei afgane și care a ucis cel puțin 12 angajați și 10 pacienți.

 

Dar bilanțul ar putea crește potrivit MSF, după ce nouă pacienți lipsesc și organizația umanitară nu știe ce s-a întâmplat cu 24 dintre angajații ei.

 

"Armata SUA are cea mai mare grijă în operațiunile noastre pentru a preveni pierderea de vieți nevinovate, iar atunci când facem greșeli, ni le asumăm. Acest lucru este ceea ce facem acum", a declarat secretarul apărării Ash Carter într-un comunicat la Roma unde efectua o vizită.

 

"Vom face tot ce putem pentru a înțelege acest tragic incident, a trage învățăminte și a asuma responsabilitatea de rigoare", a adăugat Carter, referindu-se la bombardamentul american de sâmbătă asupra spitalului ONG-ului Medici fără Frontiere (MSF) care a ucis 22 de persoane.

 

Bombardamentul asupra spitalului afgan condus de MSF a înfuriat profund organizația caritativă. Oficiali MSF au acuzat Statele Unite, cerând o anchetă independentă după un atac pe care l-au calificat drept crimă de război, amintește Reuters, citată de Agerpres.

   

Mai devreme la Washington, comandantul american al forțelor internaționale în Afganistan, generalul de armată John Campbell, a numit lovitura o greșeală făcută în cadrul rețelei americane de comandamente.

   

Comentariile lui Carter și Campbell au fost cea mai directă confirmare făcută până acum de guvernul Statelor Unite că lovitura asupra spitalului a fost efectuată de forțele americane, notează Reuters. Luni, Campbell a spus doar că forțele americane au răspuns la o cerere de sprijin venită din partea forțelor afgane.

 

SUA a transmis condoleanțe Afganistanului și organizației, dar inițial nu au arecunoscut oficia  că bombardamentul aparține aviației sale.

"Este o tragică pierdere de vieți, inimile noastre sunt alături de cei nevinovați care au fost prinși în capcană de acest tip de violențe", a declarat Ashton Carter jurnaliștilor aflați la bordul avionului cu care a zburat spre Europa, calificând însă situația ca fiind "confuză și complicată".

 

CITIȚI ȘI: 12 angajati ai Medici fara Frontiere, ucisi intr-un raid al SUA in Afganistan

 

CITIȚI ȘI: SUA si-au recunoscut greseala in bombardarea spitalului MfF din Afganistan

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22