Pe aceeași temă
Armata americană "va lucra cu cei care au fost afectați" de această lovitură aeriană "pentru a stabili plata corespunzătoare" și ar putea de asemenea plăti pentru "reconstrucția spitalului", a precizat purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, Peter Cook, într-un comunicat.
"Departamentul Apărării consideră că este important să abordeze consecințele tragicului incident de la spitalul Medici fără Frontiere din Kunduz, Afganistan", precizează comunicatul.
"Forța SUA-Afganistan are autoritatea de a plăti indemnizații victimelor și a face plăți pentru repararea spitalului. USFOR-A va lucra cu cei afectați pentru a stabili plățile adecvate. Dacă este necesar, administrația va cere autoritate suplimentară din partea Congresului", adaugă comunicatul Pentagonului.
MSF și-a retras întregul personal de acolo a doua zi după lovitură, efectuată sâmbăta trecută la cererea armatei afgane și care a ucis cel puțin 12 angajați și 10 pacienți.
Dar bilanțul ar putea crește potrivit MSF, după ce nouă pacienți lipsesc și organizația umanitară nu știe ce s-a întâmplat cu 24 dintre angajații ei.
"Armata SUA are cea mai mare grijă în operațiunile noastre pentru a preveni pierderea de vieți nevinovate, iar atunci când facem greșeli, ni le asumăm. Acest lucru este ceea ce facem acum", a declarat secretarul apărării Ash Carter într-un comunicat la Roma unde efectua o vizită.
"Vom face tot ce putem pentru a înțelege acest tragic incident, a trage învățăminte și a asuma responsabilitatea de rigoare", a adăugat Carter, referindu-se la bombardamentul american de sâmbătă asupra spitalului ONG-ului Medici fără Frontiere (MSF) care a ucis 22 de persoane.
Bombardamentul asupra spitalului afgan condus de MSF a înfuriat profund organizația caritativă. Oficiali MSF au acuzat Statele Unite, cerând o anchetă independentă după un atac pe care l-au calificat drept crimă de război, amintește Reuters, citată de Agerpres.
Mai devreme la Washington, comandantul american al forțelor internaționale în Afganistan, generalul de armată John Campbell, a numit lovitura o greșeală făcută în cadrul rețelei americane de comandamente.
Comentariile lui Carter și Campbell au fost cea mai directă confirmare făcută până acum de guvernul Statelor Unite că lovitura asupra spitalului a fost efectuată de forțele americane, notează Reuters. Luni, Campbell a spus doar că forțele americane au răspuns la o cerere de sprijin venită din partea forțelor afgane.
SUA a transmis condoleanțe Afganistanului și organizației, dar inițial nu au arecunoscut oficia că bombardamentul aparține aviației sale.
"Este o tragică pierdere de vieți, inimile noastre sunt alături de cei nevinovați care au fost prinși în capcană de acest tip de violențe", a declarat Ashton Carter jurnaliștilor aflați la bordul avionului cu care a zburat spre Europa, calificând însă situația ca fiind "confuză și complicată".
CITIȚI ȘI: 12 angajati ai Medici fara Frontiere, ucisi intr-un raid al SUA in Afganistan
CITIȚI ȘI: SUA si-au recunoscut greseala in bombardarea spitalului MfF din Afganistan