Pe aceeași temă
„Guvernul a decis să informeze NATO cu privire la dorința Suediei de a deveni membră a alianței”, a declarat ea, într-o conferință de presă. „Părăsim o eră și intrăm într-o nouă eră”, a mai spus liderul suedez.
Decizia de a renunța la nealinierea militară, care a fost o parte centrală a identității naționale suedeze timp de peste 200 de ani, reprezintă o schimbare istorică pentru această țară, potrivit News Sky.
Cândva o putere militară regională, Suedia a evitat alianțele militare de la sfârșitul războaielor napoleoniene.
Ca și Finlanda, a rămas neutră pe toată durata Războiului Rece, dar a stabilit relații mai strânse cu NATO după prăbușirea Uniunii Sovietice.
Opinia publică din ambele țări a fost ferm împotriva aderării la NATO până la invazia Rusiei în Ucraina, după care sondajele au indicat o schimbare dramatică în favoarea aderării.
Anunțul Suediei vine la doar o zi după ce președintele Finlandei, Sauli Niinisto, a anunțat că țara sa va depune oficial cerere de aderare la NATO. Şeful statului finlandez şi un consiliu guvernamental „au decis împreună că Finlanda va cere să devină membră a NATO”, a declarat preşedintele Niinisto.
„Aceasta este o zi istorică. O nouă epocă începe”, a declarat preşedintele Sauli Niinisto duminică, în timpul unei conferinţe de presă, potrivit Agerpres.
Parlamentul finlandez urmează să examineze luni proiectul de aderare, cu un vot prevăzut să aibă loc apoi, potrivit preşedintelui camerei.
Cu susţinerea declarată sâmbătă de Partidul Social-Democrat al premierului Sanna Marin, acest vot ar urma să se traducă printr-un sprijin ferm din partea celor 200 de parlamentari finlandezi.
„Sperăm că Parlamentul va confirma decizia ca Finlanda să-şi depună candidatura de aderare în timpul zilelor următoare. Ea va fi bazată pe un mandat clar”, a afirmat Sanna Marin.
Sâmbătă, președintele Sauli Niinisto l-a sunat pe Vladimir Putin și i-a spus că țara sa va cere aderarea la NATO în zilele următoare, lucru care a atras amanințări din partea Moscovei.