Pe aceeași temă
Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice Jens Stoltenberg a declarat, miercuri, că Rusia reprezintă o „ameninţare directă” pentru securitatea ţărilor NATO, ai căror lideri s-au reunit zilele acestea în cadrul unui summit care va fi „istoric şi transformator”, în faţa „celei mai grave crize de securitate” de după cel de-Al Doilea Război Mondial.
„O vom spune clar”, în timpul summitului care urmează să revizuiască foaia de parcurs a Alianţei pentru prima dată din 2010, „că Rusia reprezintă o ameninţare directă pentru securitatea noastră", a subliniat şeful NATO, citat de Agerpres.
Potrivit lui Stoltenberg, cele 30 de state membre ale Alianței Nord-Atlantice vor răspunde într-o manieră „puternică şi unită la toate ameninţările şi provocările" cu care lumea se confruntă în prezent.
Conceptul Strategic care fusese aprobat în urmă cu 12 ani, în 2010 recunoștea Rusia drept partener strategic al NATO, document în baza căruia au fost inițiate diverse acțiuni ce vizau detensionarea relațiilor după încheierea Războiului Rece.
Oficialul NATO a prezentat și câteva dintre motivele pentru care summit-ul desfășurat zilele acestea la Madrid va fi unul transformator, printre „deciziile istorice” anunțate aflându-se aprobarea unui nou Concept Strategic care să stabilească politicile Alianței pentru următorul deceniu, într-o „lume mai competitivă şi mai periculoasă, pentru a proteja toţi aliaţii şi cei circa un miliard de cetăţeni".
Stoltenberg a subliniat că documentul adoptat la Madrid reflectă faptul că lumea este în prezent "cu totul diferită" faţă de acum 10 ani: "Acum nu va mai fi cazul. Aştept ca, atunci când liderii vor cădea de acord asupra Conceptului Strategic, să menţioneze fără echivoc că Rusia reprezintă o ameninţare directă la securitatea noastră şi aceasta se va reflecta în Conceptul Strategic".
În ceea ce priveşte China, care nici măcar nu era menţionată în Conceptul Strategic din 2010, liderii aliaţi intenţionează să indice că în 2022 Beijingul reprezintă "o provocare la adresa valorilor, intereselor şi securităţii" aliate.
La summitul de la Madrid, aliaţii urmează să dea undă verde creşterii forţei de reacţie rapidă, de la 40.000 de militari în prezent, la peste 300.000. Forţa de reacţie rapidă a NATO este o forţă multinaţională înalt pregătită şi avansată din punct de vedere tehnologic, formată din componente terestre, aeriene, maritime şi din forţa pentru operaţiuni speciale pe care alianţa o poate desfăşura rapid oriunde este nevoie. Stoltenberg a asigurat că sporirea numărului acestei forţe "va fi gata" pentru 2023.
Liderii statelor membre NATO au luat de asemenea o decizie istorică invitând oficial Finlanda și Suedia să se alăture Organizației, după ce cu o zi înainte a fost semnat un acord trilateral între Turcia, Finlanda și Suedia.
Legat de aderarea Finlandei şi Suediei la NATO, după anunțul Turciei care a anunțat că nu se mai opune procesului, Stoltenberg a pus accentul pe rapiditatea acestuia.
„După invitaţie, avem nevoie de un proces de ratificare în 30 de parlamente. Acest lucru ia întotdeauna timp, dar mă aştept ca şi în acest caz lucrurile să meargă repede pentru că aliaţii sunt pregătiţi pentru ca procesul de ratificare să se desfăşoare cât mai repede cu putinţă", a precizat Jens Stoltenberg.
Aderarea unei ţări la NATO necesită aprobarea tuturor celor 30 de membri. Turcia este un aliat NATO de peste 70 de ani şi are a doua cea mai mare armată a alianţei.
China apare în documentul de final al unui summit NATO, pentru prima dată, ca sursă de îngrijorare pentru aliați. Secretarul general al Alianței Nord Atlantice spune că practicile Chinei în ceea ce privește spațiul virtual, cele din spațiu, dar și cele care țin de tehnologiile disruptive avansate ale Beijingului subminează ordinea internațională.
După o reuniune a liderilor NATO la care au participat inclusiv premierul Japoniei și presedintele Coreei de Sud, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a explicat de ce China a fost menționată în documentul final al summitului de la Madrid, ca un stat care afectează securitatea aliaților.
„China își mărește substanțial capacitățile sale militare, inclusiv pe cele nucleare, își provoacă și supără vecinii și amenință Taiwanul. China investește în infrastructuri critice, inclusiv în țari aliate. Monitorizează și își controlează proprii cetățeni cu tehnologie avansată și împrăștie minciunile și dezinformările Rusiei”, a transmis Jens Stoltenberg.
De aceea, NATO a anunțat că își va spori sprijinul si colaborarea militară cu partenerii din Zona Asia Pacific.
Înainte de summitul NATO de la Madrid, liderii G7 au anunțat lansarea unui plan de investiții masive în țările în care China a făcut acest lucru în ultimele două decenii, conform planurilor de refacere a Drumului Mătăsii cunoscut ca Inițiativa Centură și Drum (Belt and Road Initiative)
Iar în ultimii ani, Uniunea Europeana, inclusiv România, au restricționat accesul Chinei la licitații în domenii cheie precum infrastructura și mass media, dar și în domeniul înaltei tehnologicii, fiind blocate mai multe încercări de preluare a unor companii din domeniu de către entități chineze.