Pe aceeași temă
Duminica, in jurul orei 7 seara, pe strada Saint Dominique din acel foarte sic al 7-lea arondisment parizian, un tanar foarte entuziasmat striga "Sarko! Sarko presedinte!". Imediat o tanara ii raspundea "Ségo! Ségo! Ségo presedinte!". Se pare ca acest schimb intre sustinatorii celor doi se va mentine in prim-plan si in urmatoarele doua saptamani ce ne despart de cel de-al doilea tur de scrutin. Ca 80% dintre francezi*, am urmarit primele estimari ale rezultatelor primului tur la televizor. Suspansul, foarte bine dozat, a atins cota maxima la ora 20, cand pe ecran au aparut cei doi candidati ce se plaseaza pe primele doua locuri si care acced astfel la cel de-al doilea tur al competitiei electorale: Nicolas Sarkozy (UMP) si Ségolène Royal (PS).
Incertitudine si unanimitate. Votul util à la francaise
Ziua primului tur de alegeri a avut ca dominante suspansul si surpriza. Suspans, din cauza ultimelor sondaje care ii prezentau pe primii patru candidati cu scoruri relativ apropiate. Intr-un ultim sondaj, publicat vineri seara, Jean-Marie Le Pen il devansa chiar, cu 0,5%, pe candidatul centrist Fran çois Bayrou (sondaj CSA-Cisco pentru Le Parisien, din 20 aprilie). Suspans provocat pe de alta parte si de numarul mare de indecisi. Trebuie spus ca electoratul francez (44,5 milioane de alegatori inscrisi) a crescut in raport cu 2002 cu 3,3 milioane de alegatori. Ca urmare a numarului mare de noi inscrisi, mai ales in transa de varsta 18-30 de ani, numarul indecisilor a crescut si el, atingand cote record: intre 20 si 40% din electorat declarandu-se indecisi pana in ultima clipa.
Surpriza, in primul rand, in urma primelor estimari ale participarii la vot: 31,2% (la ora 12), 73,8% (la ora 17) si, in fine, 85% (la orele 20, la inchiderea birourilor de vot). Cifrele sunt in crestere fata de 2002 si, ca si numarul mare de noi inscrisi (si ca efect al cresterii demografice), sunt interpretate de comentatori ca un semn al noului interes al francezilor pentru politica si al rolului pe care acestia considera ca il au in deciderea "finalistilor". Participare record si deci infirmare a temerii ca abstentionismul (una dintre cauzele rezultatului din 2002) va atinge cotele din 2002 (28,4%).
Surpriza anuntata, apoi, pentru ca primii doi clasati sunt cei care s-au aflat pe primele locuri in sondajele din ultimele luni. Surpriza in continuare in ceea ce priveste optiunea celui de-al treilea clasat, Fran çois Bayrou (UDF), privindu-l pe cel sau cea pe care il/o va sustine pe 6 mai.
Incertitudine deci pana in ultima clipa in acest prim tur al alegerilor prezidentiale franceze. Pe de alta parte, unanimitate in a-l caracteriza drept diferit de cele anterioare. Diferit, din mai multe motive. In primul rand, participarea in numar foarte mare la vot, ca urmare a teribilului precedent din 2002. Apoi, un element important remarcat de cei care s-au perindat pe platourile de televiziune in urma primelor estimari este si importanta votului util in acest prim tur. Votul util, temut de "micii candidati" si contra caruia nu au incetat sa se bata pana in ultima clipa, a facut se pare diferenta in aceasta prima etapa electorala. Mare parte dintre alegatorii candidatei socialiste declarau, la iesirea de la vot, ca nu se regasesc in proiectul acesteia, dar ca li s-a parut important ca ea sa participe la cel de-al doilea tur. O alegere facuta deci inca din primul tur de alegatori si care pare sa se prefigureze pentru ceilalti candidati de stanga pentru cel de-al doilea.
Primele rezultate si primele tendinte: doua proiecte de societate si "anti-Sarkozismul"
Rezultatele exit-poll-urilor efectuate duminica ii anuntau deci ca invingatori pe Nicolas Sarkozy, cu un scor in jur de 30%, si Ségolène Royal, cu aproximativ 25% din voturi. Fran çois Bayrou nu a reusit sa treaca de aceasta prima confruntare, plasandu-se totusi pe cea de-a treia pozitie (cu un scor estimat la 18%). Jean-Marie Le Pen (cu 10-11%) s-a clasat pe cel de-al patrulea loc, nereusind performanta obtinuta in 2002.
In urma anuntarii primelor estimari, candidatele de extrema stanga, Arlette Laguiler (LO) si Marie-George Buffet (PCF), precum si candidata ecologista Dominique Voynet au facut un apel pentru a vota in turul doi pentru candidata Partidului Socialist. Acest apel a fost facut si de Olivier Besancenot (LCR), candidatul de extrema stanga ce pare sa fi obtinut cel mai mare scor (intre 4 si 5%). Acesta s-a pronuntat pentru un vot impotriva lui Nicolas Sarkozy, mentionand ca nu se regaseste in proiectul candidatei socialiste, dar ca va vota pentru ea.
In schimb, dreapta s-a ferit sa faca apel la propriii alegatori pentru a-l alege pe Nicolas Sarkozy in turul doi. Marine Le Pen, fiica liderului de extrema dreapta si vice-presedinte a FN, prezenta in studiourile de televiziune duminica seara, a tinut sa sublinieze importanta ideilor Frontului National care, in opinia sa, au fost preluate de principalii candidati. Jean-Marie Le Pen urmeaza sa precizeze pe data de 1 mai alegerea sa pentru cel de-al doilea tur. Philippe de Villiers a refuzat sa le ceara alegatorilor sai sa voteze pentru Sarkozy, afirmand ca nu este proprietarul voturilor sale si ca se pregateste pentru viitoarele alegeri legislative. In fine, Philip Nihous a tinut sa remarce importanta scorului sau (in jur de 1%!) in raport cu ecologistii, subliniind ca aportul sau in aceasta competitie electorala este esential, ruralitatea devenind o tema de campanie. Gérard Schivardi, ultimul clasat (0,4% conform estimarilor), a fost absent din dezbaterile acestei seri electorale.
Dupa o prima campanie judecata drept nesatisfacatoare de majoritatea alegatorilor, duminica seara a inceput cea de-a doua campanie, finala, marcata de Sarkozy si Royal prin primele discursuri. Nicolas Sarkozy, surazator, bucuros si foarte sigur pe el, si Ségolène Royal, oarecum crispata (intarziind peste o ora sustinerea discursului anuntat), surazand fortat, au facut fiecare in parte apel la o adunare in jurul proiectelor lor. Sarkozy pentru un nou vis francez si Royal pentru noul ideal comun. Raman 15 zile pentru a convinge restul electoratului sa li se alature.
*Conform unui studiu efectuat de GfK.