Pe aceeași temă
Milițiile islamice au avansat rapid, ocupând Pul-e-Alam aflat la doar 70 km de Kabul. Talibanii nu întâmpină o rezistență puternică în marșul lor spre captala afgană, a declarat un oficial agenției Reuters.
Preluarea controlului orașului Pul-e-Alam, care a capitala provinciei Logar, vine după ce cu o zi mai devreme ocupaseră al doilea și al treilea cele mai mari orașse din Afganistan.
Pentagonul a anunțat că a detașat două batalioane de marină și un batalion de infanterie, în total 3.000 de soldați care vor ajunge în Kabul până duminică pentru a ajuta la evacuarea personalului diplomatic de la ambasada SUA precum și civili care doresc să părăsească urgent țara.
Și Marea Britanie precum și alte state occidentale au trimis trupe care să organizeze evacuarea propriilor cetățeni dar și a angajaților locali pe măsură ce rezistența trupelor guvernamentale este tot mai mică în fața asaltului talibanilor.
Un oficial guvernamental afgan a confirmat vineri că centrul economic din sudul țării, Kandahar, a trecut sub controlul talibanilor după ce forțele militare internaționale sub coordonarea SUA s-au retras după 20 de ani de război.
Herat, oraș din vestul Afganistanului, aproape de granița cu Iranul, a căzut și el în mâinile grupării islamiste dure.
Pierderea Kandaharului este o lovitura grea pentru guvernul afgan.
Kandahar este centrul teritoriului luptătorilor de etnie paștună ce au apărut în 1994 în contextul haosului războiului civil, este aproape de orașul Spin Boldak, unul dintre cele două puncte de trecere spre Pakistan și, în același timp, o sursă majoră de venituri bugetare care acum alimentează fondurile talibanilor.
Unele ambasade au început să ardă materiale "sensibile" înainte de evacuare, au afirmat diplomaţi. Ambasada SUA din Kabul şi-a informat personalul că are la dispoziţie un incinerator pentru a distruge materiale ca documente şi dispozitive electronice, pentru a "reduce volumul de material sensibil de pe proprietate", conform unei note la care Reuters a avut acces, scrie Agerpres.
Secretarul general al ONU Antonio Guterres a avertizat pe de altă parte că situaţia din Afganistan "scapă de sub control" şi a îndemnat toate părţile să facă mai mult pentru a-i proteja pe civili. "Este momentul să se evite un război civil prelungit sau izolarea Afganistanului", a subliniat el în faţa presei la New York.
Guterres s-a declarat totodată "îngrozit" vineri de informaţiile privind încălcarea drepturilor afganilor de către talibani, care "impun restricţii severe drepturilor omului în zonele pe care le controlează".