Talibanii preiau Afganistanul. Mii de oameni se îngrămădesc să fugă din țară. 5 morți la aeroport

Redactia | 16.08.2021

Talibanii au intrat duminică în capitala Kabul, ultimul oraș important care rămăsese sub controlul forțelor guvernamentale afgane.

Pe aceeași temă

Evenimentele se desfășoară cu repeziciune, iar informațiile sunt greu de verificat. Președintele țării a fugit din Kabul, spunând că a vrut să evite o baie de sânge.

Cinci morți la aeroportul din Kabul

UPDATE - Cel puțin cinci oameni au murit la aeroportul din Kabul, unde sute de oameni au încercat să se urce cu forța în avioane pentru a părăsi capitala Afganistanului, scrie Reuters, citând un martor. El a spus că a văzut trupurile a cinci oameni fiind duse către un vehicul.

Un alt martor citat de Reuters a declarat că nu este clar dacă victimele au fost împușcate sau au murit în îmbulzeala creată în aeroport.

Mai devreme, un oficial militar american declarase tot pentru Reuters că soldații au fost nevoiți să tragă focuri de avertisment în aer, pentru a nu scăpa situația de sub control, din cauza civililor afgani care au luat aeroportul cu asalt pentru a fugi din țară.

„Slavă Domnului, războiul s-a încheiat în țară”

UPDATE - În contrast cu haosul de la aeroport, străzile orașului Kabul erau liniștite luni dimineață, scrie Al Jazeera. Un purtător de cuvânt al talibanilor a declarat pentru site-ul de știri că talibanii nu vor să trăiască în izolare și că tipul și forma de guvernământ în Afganistan vor fi făcute cunoscute în curând.

„Slavă Domnului, războiul s-a încheiat în țară”, a spus Mohammad Naeem.

„Am obținut ce am vrut, adică libertate pentru țara noastră și independență pentru poporul nostru. Nu vom permite nimănui să folosească pământul nostru pentru a agresa pe cineva, iar noi nu le vom face rău celorlalți”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt citat de Al Jazeera.

Talibanii urmează să se regrupeze din mai multe provincii și vor aștepta până când forțele străine vor părăsi țara, înainte de a crea o nouă structură de guvernare, porivit Reuters.

Un lider taliban a declarat că luptătorii au primit ordin „să-i lase pe afgani să-și vadă de treburile zilnice și să nu-i sperie”.

Avioane luate cu asalt de afgani disperați. Zboruri anulate

UPDATE- Noi imagini șocante de pe aeroportul din Kabul apar în mediul online. BBC a publicat un video de aproape jumătate de minut în care se văd sute de afgani care încearcă cu disperare să se urce într-un avion. Câteva zeci sunt efectiv agățați unii de alții pe scara avionului, în timp ce mulți alții privesc neputincioși de pe pistă.

Trupele americane au fost forțate să tragă focuri de avertisment în aer la aeroport, pentru a împiedica civilii afgani să meargă spre avioane, a declarat un oficial citat de Reuters.

„Mulțimea scăpase de sub control. Focurile au fost doar pentru a împiedica haosul”, a spus oficialul.

După scenele șocante de la aeroport, autoritatea aeroportuară a anunțat suspendarea tuturor zborurilor comerciale, "pentru a împiedica furturile și jafurile. Vă rugăm nu mai veniți la aeroport", scrie Al Jazeera, citând un mesaj transmis de autorități.

Peste 60 de ţări cer ca afganii şi cetăţenii străini să poată părăsi ţara

UPDATE - O declaraţie comună, susţinută de peste 60 de ţări, cere ca afganilor şi cetăţenilor străini care doresc să părăsească Afganistanul să li se permită să plece, iar aeroporturile şi punctele de trecere a frontierei să rămână deschise, informează luni Reuters, care citează Departamentul de Stat al SUA.

Executivul american şi alte peste 60 de ţări, printre care Australia, Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Qatar şi Marea Britanie au declarat într-un comunicat comun că "cei care ocupă poziţii de putere şi autoritate în Afganistan poartă responsabilitatea - şi răspunderea - pentru protejarea vieţii umane şi a bunurilor şi pentru restabilirea imediată a securităţii şi a ordinii civile".

Comunicatul mai menţionează că "poporul afgan merită să trăiască în siguranţă, securitate şi demnitate. Noi, în comunitatea internaţională, suntem gata să îi ajutăm".

Americanii trimit forțe suplimentare

UPDATE - SUA desfășoară 1.000 de soldați suplimentari, ca urmare a deteriorării situației de securitate din Kabul.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a aprobat trimiterea a încă 1.000 de soldați americani în Afganistan, a declarat pentru CNN un oficial din domeniul apărării. Astfel, un total de 6.000 de soldați americani se vor afla în curând Afganistan.

Trupele suplimentare provin de la divizia 82-a aeropurtată, care se îndrepta spre Kuweit pentru a fi în așteptarea unor eventuale ordine de intervenție.

Misiunea principală a celor 1.000 de soldați americani suplimentari trimiși la Kabul va fi să asigure securitatea aeroportului internațional din Kabul, punctul de intrare pentru trupe și punctul de ieșire pentru personalul ambasadei SUA și pentru afganii care părăsesc țara.

SUA vor putea evacua 5.000 de persoane pe zi

UPDATE - În acest moment, în Afganistan se află aproximativ 3.000 de soldați americani. Restul trupelor sunt pe drum sau vor fi în viitorul apropiat.

Au existat incidente de securitate la sau în apropierea aeroportului, dar forțele americane nu au fost vizate și nici nu au tras asupra cuiva, a precizat oficialul american citat de CNN.

Forțele turcești rămân în teren și participă, de asemenea, la eforturile de securizare, dar oficialul american nu a putut preciza dacă ele au fost implicat în schimburi de focuri despre care există relatări că s-ar fi auzit la aeroport.

Armata americană supraveghează controlul traficului aerian în teren, care este în continuare gestionat de controlorii de trafic aerian afgani. Zborurile civile și militare continuă, a mai declarat oficialul din domeniul apărării, deși au existat întârzieri și opriri temporare ale zborurilor civile.

Armata americană va avea capacitatea maximă de a evacua aproximativ 5.000 de persoane pe zi de pe aeroportul internațional din Kabul, dar în prezent nu este atinsă această capacitate, a precizat oficialul.

Statele Unite le-au explicat clar talibanilor la negocierile de la Doha care sunt planurile și au avertizat că orice încercare de a trage asupra forțelor americane va întâmpina un răspuns dur, a adăugat oficialul.

Focuri de armă la aeroport

UPDATE - Potrivit unei relatări, pe aeroportul din Kabul s-ar auzi focuri de armă.

Talibanii, conferință de presă din palatul prezidențial

Al Jazeera a obținut imagini exclusive cu talibanii în palatul prezidențial din Kabul, după fuga președintelui Ashraf Gahni.

Imaginile îi arată pe talibani în birourile palatului din care președintele fugise de câteva ore.

Oamenii iau cu asalt aeroportul

UPDATE - Este haos pe aeroportul din Kabul, luat cu asalt de oamenii disperați să părăsească țara. BBC redă relatarea unui martor care a ajuns la aeroport cu intenția de a pleca din țară.

"Sala de plecări s-a transformat în haos după ce oamenii au spus că biletele de îmbarcare sunt printate în secret pentru oficiali și VIP-uri. Am văzut trei foști parlamentari, câțiva miniștri adjuncți și celebrități la coadă. Unii nici măcar nu aveau rezervare. Am așteptat aproape opt ore. (...) Oamenii au fugit către ultimul avion (se pare că primul, care era al nostru, a fost umplut cu oficiali și a decolat) și a mai apărut un avion, iar oamenii au început să se îmbarce. Aproape se călcau în picioare."

aeroport kabul profimedia-0627215023Afganii se închesuie pe aeroport, încercând să se urce în orice avion părăsește Kabulul. Foto: Profimedia

Talibanii vor proclama Emiratul Islamic al Afganistanului

UPDATE - Talibanii sunt pe punctul de a anunța că au luat controlul asupra țării, care se va numi Emiratul Islamic al Afganistanului, scrie The Guardian, preluând relatările Press Association, care citează un oficial taliban.

Declarația ar urma să fie făcută de la palatul prezidențial din Kabul, care a intrat în mâinile talibanilor, după plecarea președintelui Ashraf Ghani, mai scrie Guardian.

Dacă talibanii vor declara instaurarea Emiratului Islamic al Afganistanului, este aceeași denumire pe care a folosit-o gruparea extremistă înainte de a fi înlăturată de la putere odată cu invazia SUA și a aliaților occidentali după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001.

Ciocniri la periferia Kabulului, soldate cu răniți

UPDATE Un ONG care administrează un spital în Kabul a anunțat pe Twitter că a primit peste 40 de răniți în lupte care au avut loc la periferiile Kabulului, scriu BBC și The Guardian.

Potrivit unor surse din cadrul personalului ambasadei SUA, și la aeroport se trag focuri de armă. Ambasada și-a instruit cetățenii să se adăpostească oriunde pot și să aștepte.

Situația de securitate la Kabul "se schimbă repede", inclusiv la aeroport, potrivit Reuters, preluată de Guardian.

Atât BBC, cât și Guardian, scriu că palatul prezidențial de la Kabul este sub controlul talibanilor, citând doi comandanți talibani. Cele două publicații nu au putut verifica informația la guvernul afgan.

Mai multe publicații relatează că steagul american a fost coborât de pe ambasada SUA de la Kabul. Ambasadorul și drapelul se află la aeroport acum, potrivit Guardian.

Nu va exista o tranziție de putere. Talibanii vor control imediat

UPDATE - Doi oficiali talibani au declarat duminică pentru Reuters că nu va exista un guvern de tranziție în Afganistan și că insurgenții se așteaptă la o cedare completă a puterii de către guvernul de la Kabul.

Pe de altă parte, BBC scrie că talibanii le-au ordonat luptătorilor insurgenți să intre în anumite zone din Kabul, pentru a preveni furturile și jafurile, potrivit purtătorului lor de cuvânt, Zabihullah Mujahid, citat de postul Tolo TV. Deoarece forțele guvernamentale au părăsit orașul, talibanii vor preveni haosul și jafurile, a mai spus el.

BBC nu a putut verifica independent informația. Însă aceeași informație este publicată și de The Guardian, Al Jazeera și Al Arabiya.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22