Pe aceeași temă
Întrunirea a avut loc în contextul creşterii tensiunilor dintre Turcia şi Occident. Preşedintele Erdogan a aterizat în Sankt-Petersburg marţi dimineaţa. Anterior acesta declarat: " Acestă vizită mi se pare o nouă piatră de hotar în relaţiile noastre bilaterale, pornind din nou de la zero".
"Vizita dumneavostră de astăzi, în ciuda situaţiei foarte dificile din domeniul politicii, indică faptul că vrem cu toţii reînceperea unui dialog şi restabilirea relaţiilor dintre Rusia şi Turcia", a răspuns Vladimir Putin în cadrul întâlnirii de la Palatul Constantin.
Erdogan a declarat că poporul turc este "fericit" pentru susţinerea acordată de Putin în timpul tentativei de lovitură de stat.
Rusia şi Turcia s-au referit una la cealaltă drept "parteneri strategici", dar relaţiile dintre vecinii Mării Negre au devenit tot mai încordate de la izbucnirea războiului civil din Siria, în 2011.
"Occidentul trebuie să fie solidar cu Turcia, deoarece aceasta a doptat valori democratice. Din păcate, liderii ţărilor de vest au preferat să abandoneze poporul turc", a declarat Erdogan publicaţiei Le Monde, citata de Mediafax.
"Putin nu a criticat numărul militarilor şi al funcţionarilor publici suspendaţi din post în momentul convorbirii în care şi-a extins condoleanţele", a adăugat acesta.
Ministerele turce au reasigurat aliaţii NATO de devotamentul Turciei faţă de alianţa internaţională, însă, Mevlut Cavasoglu, ministrul de Externe, a insistat că relaţiile cu Rusia nu reprezintă o alternativă a Uniunii Europene şi NATO.
Rusia furnizează mai mult de jumătate din importul gazelor naturale ale Turciei. Rosatom, monopolul energetic nuclear de stat al Rusiei, a primit un contract pentru a contrui prima centrală nucleară turcă.