Televiziunile din Israel: Netanyahu și-a asigurat un nou mandat de prim-ministru

Laurentiu Gheorghe | 10.04.2019

Premierul în exercițiu, Benjamin Netanyahu a câștigat alegerile din Israel, asigurându-și al cincilea mandat de prim-ministru în ciuda unei curse electorale foarte strânse cu Nenny Gantz.

Pe aceeași temă

După numărarea a 97% din voturile exprimate, niciunul dintre candidații propuși de partide nu a câștigat majoritatea pentru a guverna, însă Netanyahu are în mod evident cele mai mari șanse să formeze o coaliție a partidelor de dreapta care să-l susțină.

Această campanie electorală foarte strânsă este privită în Israel ca un referendum referitor la popularitatea lui Netanyahu care se confruntă cu trei acuzații de corupție, dar pe care le respinge, declarându-se complet nevinovat.

Atât partidul de dreapta Likud cât și noul partid de centru-stânga fondat de Gantz, Abastru și Alb, au câștigat fiecare câte 35 de mandate în parlament, conform site-ului Knesset-ului și a principalelor televiziuni. Aceasta înseamnă un câștig de cinci locuri pentru Likud.

„Este o victorie colosală” a declarat Netanyahu (69 ani) suporturilor cu ocazia discursului de la sediul de campanie al Likud, atrăgând atenția că „posibil sa mai treacă o noapte și incă o lungă zi” până vor fi comunicate rezultatele oficiale.

Rezultatele parâiale, după numărarea a 97% din voturi, arată că 65 de locuri din Knesset vor reveni alianței de dreapta conduse de Likud, în timp ce Albaștrii cu Alb nu vor reuși să cumuleze mai mult de 55 de locuri împreună cu partidele de centru-stânga.

Dacă va câștiga un nou mandat, Netanyahu, în vârstă de 69 de ani, cu cinci mandate de premier, va deveni cel mai longeviv conducător din istoria de 71 de ani a Israelului. Netanyahu a anunțat că deja a demarat discuțiile pentru formarea coaliției de guvernare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22