Pe aceeași temă
Scopul: contracarea amenintarile venite dinspre Coreea de Nord.
Primele elemente ale sistemului THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) au sosit deja in comitatul Seongju, la 250 km sud de Seul, suscitand indignarea Beijingului, in contextul unor puternice tensiuni in peninsula.
Responsabili americani au declarat ca scutul va deveni operational "in zilele urmatoare".
"Am informat Coreea de Sud ca ar fi potrivit sa plateasca. Este un sistem de un miliard de dolari", a declarat Trump, conform agentiei Reuters.
"Este fenomenal, distruge rachete direct pe cer", a mai spus el.
Washingtonul si Seulul sunt legate printr-un tratat de securitate inca din vremea Razboiului Coreii (1950-1953) si peste 28.000 de soldati americani sunt desfasurati in Coreea de Sud.
Seulul a replicat ca - potrivit termenilor acordului asupra prezentei americane in aceasta tara - Coreea de Sud pune la dispozitie terenul pentru sistemul THAAD si infrastructurile aferente, in timp ce Washingtonul trebuie sa plateasca pentru a-l desfasura si a-l face sa functioneze.
"Nu exista schimbare in aceasta pozitie de baza", a comunicat Ministerul Apararii sud-coreean.
Tensiunile s-au agravat considerabil in ultimul timp in Peninsula Coreeana dupa o serie de tiruri cu rachete ale Phenianului si avertismentele Washingtonului, potrivit carora optiunea militara este "pe masa".
Americanii nu stiu exact ce racheta a testat Coreea de Nord, dar se pare ca e ceva nou
SUA tocmai au afirmat totusi ca este necesar sa se inaspreasca sanctiunile cu scopul de a se relua dialogul. Seful comandamentului american in Pacific, amiralul Harry Harris, a spus ca regimul de la Phenian trebuie "readus la ratiune, nu ingenuncheat".
Casa Alba asteapta din partea Chinei sa faca mai mult pentru a modera ambitiile nucleare ale aliatului sau, dar Beijingul este furios din cauza desfasurarii THAAD, care ameninta - potrivit lui - echilibrul regional si propriile sale capacitati balistice