Teroristul care a ucis 39 de oameni în clubul Reina, luptător al Statului Islamic (presă)

E.b. | 03.01.2017

Jurnaliştii de la Hurriyet au scris că atacatorul înarmat care a ucis în noaptea dintre ani 39 de oameni în clubul Reina a luptat pentru jihadiştii Statului Islamic în Siria şi a utilizat, în timpul atacului din Istanbul, tehnici învăţate în războiul civil.

Pe aceeași temă

 
 

De asemenea, presa turcă a publicat pe Twitter imagini cu un paşaport al presupusului jihadist, un cetăţean kîrgîz pe nume Iakhe Mashparov. Însă, identitatea atacatorului nu a fost confirmată până acum de autorităţile turce, conform News.ro.

 

Experţii turci susţin că atacatorul a demonstrat că avea un antrenament extensiv în utilizarea armelor. Acesta a tras aproximativ 120 de gloanţe cu o puşcă Kalaşnikov şi a reuşit să scape în noaptea atacului armat de forţele de securitate care au intervenit la clubul Reina.

 

De asemenea, atacatorul a utilizat o tehnică învăţată în războiul sirian, trăgând cu arma fixată în şold pentru a produce un număr cât mai ridicat de victime în clubul aglomerat din Istanbul.

J

ihadiştii Statului Islamic au revendicat deja atacul armat din Istanbul şi există informaţii că atacatorul necunoscut a fost antrenat în lupte de stradă în Siria.

 

Anchetatorii turci se concentrează pe scenariul potrivit căruia atacatorul este originar din Asia Centrală.

 

Prioritatea autorităţilor turce este de a-l captura pe atacator şi de a neutraliza celula teroristă care l-a susţinut, în încercarea de a preveni repetarea unui asemenea atac armat.

 

De asemenea, un atac similar trebuia să aibă loc în noaptea dintre ani în Ankara. Însă, autorităţile turce au reuşit să-i aresteze la timp pe cei opt presupuşi jihadişti implicaţi în organizarea atentatului.

 

Presa turcă a publicat imagini cu un paşaport care i-ar aparţine presupusului atacator originar din Kîrgîzstan. Imaginile arată că atacatorul este un cetăţean kîrgîz pe nume Iakhe Mashparov, născut în 1988.

 

Autorităţile turce nu au confirmat până în acest moment dacă paşaportul îi aparţine atacatorului, care este în continuare căutat.

 

De asemenea, au apărut informaţii şi despre rudele principalului suspect.

Am aflat despre atac de la televizor. Nu am ştiut că soţul meu este simpatizant ISIS”, a declarat soţia suspectului pentru cotidianul Cumhuriyet.

 

Potrivit presei turce, vecinii suspectului au sunat la poliţie pentru a anunţa că l-au recunoscut, după ce au văzut imaginile cu el la televizor. Suspectul, împreună cu soţia şi cei doi copii ai săi, ar fi ajuns pe 20 noiembrie din Kîrgîzstan la Istanbul.  Apoi, el a plecat la Ankara şi de acolo, pe 22 noiembrie, la Konya, unde a închiriat o locuinţă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22