Test pentru Trump. Democrații câștigă Camera Reprezentanților, republicanii păstrează Senatul

Redactia | 07.11.2018

Democrații reușesc după opt ani să preia controlul asupa Camerei Reprezentanților, unde vor avea o majoritate confortabilă, câștigând în plus 26 de locuri, iar republicanii păstrează Senatul.

Pe aceeași temă

Republicanii și-au majorat însă controlul Senatului, obținând patru mandate în circumscripții care au aparținut democraților: Indiana, North Dakota, Missouri și Florida.

În ciuda faptului că opoziția a câștigat teren, Trump a spus că scrutinul a fost un succes extraordinar. Nancy Pelosi, cea care va deveni probabil președinta Camerei, a spus că democrații vor ține sub control instituțional administrația Trump.

Sunt puse în joc 35 de locuri (din 100) în Senat și toate cele 435 de mandate din Camera Reprezentanților. Deputații au un mandat de doi ani. Iar mandatul unui senator este de sase ani, iar la fiecare doi ani se organizeaza alegeri pentru o treime (30%) din locuri si, de asemenea, au loc alegeri in 36 de state pentru pozitia de guvernator.

Cum arată situația:

  • Camera Reprezentanților: 210 democrați - 196 republicani

  • Senat: 51 republicani - 43 democrați. Republicanii păstrează controlul Senatului (estimări CNN)

„A fost o noapte bună pentru președintele Donald Trump” a spus Sarah Sanders, purtătorul de cuvânt de la Casa Albă, care a transmis că președintele Trump nu va susține însă o declarație în această zi.

Sanders a lăudat victoriile mai multor candidați, printre care a lui Mike Braun în Indiana și a lui Andy Kerr, care a fost reales în Kentucky, menționând faptul că susținerea oferită de Donald Trump a făcut diferența în cadrul alegerilor. „Până acum a fost o noapte bună pentru președinte”, a declarat Sanders, adăugând că „mai urmează totuși multe ore”. „Suntem mulțumiți de ce avem până acum. Va fi totuși o noapte lungă, probabil și o dimineață”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Victoria deocraților la Cameră va limita mult spatiul de manevra al presedintelui Donald Trump. Dupa doi ani in care a avut Congresul la picioare, se va trezi intr-o noua realitate politica, una in care Robert Mueller, anchetatorul implicarii Rusiei in alegerile din 2016, poate primi imunitate, dar si una in care democratii, cel mai probabil, vor cere anchete in ce priveste situatia financiara a presedintelui.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22