The Guardian: Palatele, vilele și iahturile lui Putin, gestionate de o rețea secretă de companii

Redactia | 21.06.2022

Palate, iahturi și podgorii care ar fi fost oferite lui Vladimir Putin de prieteni și oligarhi pot fi acum asociate cu o rețea neoficială care gestionează proprietăți în valoare de peste 4,5 miliarde USD.

Pe aceeași temă

Palate, iahturi și podgorii care ar fi fost oferite lui Vladimir Putin de prieteni și oligarhi pot fi acum asociate cu o rețea neoficială care gestionează proprietăți în valoare de peste 4,5 miliarde de dolari, relatează The Guardian. Traseul documentelor digitale pare să sugereze că mai multe case de vacanță și alte proprietăți, care ar fi folosite de președintele Rusiei și care aparțin sau au aparținut unor indivizi, companii și organizații de binefacere, sunt legate de domeniului de e-mail LLCInvest.ru.

O poză a e-mailurilor trimise în luna septembrie a anului trecut și care au fost făcute publice acum arată că directorii și administratorii asociați cu unele dintre entitățile care dețin și gestionează aceste bunuri au discutat despre afacerile lor ca și când ar face parte din aceeași organizație.

„LLCInvest seamănă cel mai mult cu o cooperativă sau cu o asociație în care membrii fac schimb de proprietăți și alte beneficii”, potrivit unui expert anticorupție din Rusia.

Timp de două decenii, Putin a fost acuzat că a acumulat în secret o avere vastă cu ajutorul altor persoane și entități, informațiile apărând printre altele în dosarele Pandora, în care au fost dezvăluite și averile apropiaților liderului de la Kremlin.

Omul de afaceri Serghei Kolesnikov a susținut acum 10 ani că a gestionat o schemă prin care un grup de mari oligarhi ruși puteau să își verse miliarde de ruble într-un fel de „fond de investiții” creat în beneficiul lui Putin, care era prim-ministru la acea vreme.

Acuzațiile au fost respinse de Kremlin, iar Kolesnikov a fugit mai apoi din Rusia.

Guvernul britanic a comparat luna trecută „stilul de viață extravagant” al lui Putin cu rapoartele rusești oficiale în care erau listate „proprietăți modeste”, printre care un apartament mic în Sankt Petersburg, două mașini din era sovietică, o rulotă și un mic garaj.

Proprietățile asociate cu Putin care sunt administrate de rețeaua secretă din Rusia

În urma unei investigații care a durat un an de zile, Proiectul de Raportare a Crimei Organizate și a Corupției (PRCOC) și siteul de știri în limba rusă Meduza au identificat 86 de companii și organizații nonprofit ai căror reprezentanți par să folosească numele de domeniu LLCInvest, de multe ori, concomitent cu alte conturi corporatiste de e-mail.

Potrivit PRCOC și Meduza, următoarele proprietăți sunt asociate cu organizații și structuri corporatiste ai căror angajați au folosit domeniul de e-mail LLCInvest.ru:

  • Un palat de 1 miliard de lire sterline din Ghelendjik de la malul Mării Negre despre care Alexei Navalnîi a spus că este folosit personal de Putin. Miliardarul Arkadi Rotenberg, împotriva căruia atât UE, cât și SUA au impus sancțiuni, este proprietarul oficial al palatului.

  • Mai multe hectare de viță de vie din jurul palatului Ghelendjik. Navalnîi a spus că podgoriile sunt un „hobby” al lui Putin pe care președintele rus l-a scăpat de sub control. Viile din jurul palatului aparțin unui ONG fondat de doi asociați ai lui Putin, Gennadi Timcenko și Vladimir Kolbin, amândoi sancționați de Occident.

  • Stațiunea de ski Igora din regiunea Leningrad unde fiica lui Putin și-a ținut nunta în 2013. Potrivit documentelor, stațiunea este în proprietatea companiei Ozon. Un acționar important al firmei este Iuri Kovalciuc, prieten cu Putin și președinte al Băncii Rossiya.

  • O vilă din nordul Sankt Petersburgului, cunoscută de localnici dept „vila lui Putin”. Villa Sellgren a fost deținută de Oleg Rudnov, un prieten din copilărie al lui Putin, și a fost moștenită de fiul său Serghei Rudnov.

  • O clădire îmbrăcată cu lemn de la nord de Sankt Petersburg cunoscută sub numele de „Cabana pescarului”. E-mailurile obținute de la o firmă de construcții arată că trei companii diferite care au folosit domeniul LLCInvest.ru dețin pământuri din jurul complexului, în timp ce o a patra entitate – un ONG numit Renașterea Tradițiilor Maritime – s-a ocupat de construcția clădirii.

  • Două iahturi, Shellest și Nega, despre care Trezoreria Statelor Unite spune că sunt asociate cu Putin, sunt deținute de același ONG rusesc care s-a ocupat de construcția „Cabanei pescarului”.

Activele de 4,5 miliarde de dolari deținute de entitățile LLCInvest cuprind și rezerve mari de bani lichizi.

LLCInvest nu este un domeniu public de e-mail, precum Yahoo, ci unul folosit de un server al companiei de telecomunicații Moskomsviaz care are legături strânse cu Banca Rossiya. Banca rusească din Sankt Petersburg este, de asemenea, ținta sancțiunilor occidentale și a fost descrisă de Trezoreria americană drept „banca personală a oficialilor de top ai Federației Ruse”.

Rossiya a mai fost descrisă și ca „banca lui Putin” din cauză că ar face tot ce vrea președintele rus. Kremlinul neagă că ar exista vreo legătură cu Putin sau că banca s-ar afla sub influența liderului Rusiei.

Nu există vreo informație care să îi învinuiască pe toți utilizatorii domeniului LLCInvest.ru de administrarea bunurilor asociate cu Putin. O singură persoană care folosește un cont de e-mail cu acest domeniu și care conduce mai multe companii a acceptat să vorbească la telefon despre acest subiect.

„Eu sunt doar un angajat și îmi văd de treaba mea”, a spus acesta. „Eu doar semnez documente. Știți cum uneori persoanele fără adăpost sunt înregistrate ca directori ai unei companii. Eu nu sunt un om al străzii, dar semnez documentele la fel ca ei, fără să intru în detalii.”

„Dacă firma mea ar face parte dintr-o societate mai mare, n-aș știi”, a adăugat directorul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită din motive de siguranță.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22