The Wall Street Journal: Romania este acuzată de Ciad că i-ar fi copiat steagul

Dora Vulcan | 16.03.2017

The Wall Street Journal scrie despre asemanarea dintre steagurile a două țări: România și Ciad, după ce steagul României a fost popularizat intens la protestele din fata Guvernului. Drapelul Romaniei a fost schimbat ultima oara in 1989 dupa caderea comunismului, fapt care a nemulțumit autoritățile din Ciad.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 

 

După momentul #Rezist, în care steagul României a fost popularizat pe tot mapamondul și fotografiile colorate de la fata locului au invadat retelele sociale pana in Sahara, noteaza autorul articolului din Wall Street Journal, citat de ziare.com.

 

 Acesta subliniaza ca niciun organism mondial nu poate interveni atunci cand o tara are o problema cu steagul altei tari, cum are Ciadul cu cel al Romaniei. Pentru ca oamenii din aceasta tara central-africana au revendicat steagul Romaniei, care il are de 27 de ani.

 

Si tot de atunci aceasta tara izolata s-a plans ca Romania i-ar fi copiat drapelul. WSJ scrie ca politicienii romani erau constienti ca Ciadul deja folosea acelasi tricolor, atunci cand a fost adoptat la Revolutie. Mai mult, presedintele francez de atunci, Francois Mitterrand, a incercat sa convinga Romania sa nu adopte un steag similar cu al fostei colonii franceze pana in anul 1960 dar omologul sau roman, Ion Iliescu, ar fi spus că politicienii români au probleme mult mai importante de care trebuie să se ocupe.

 

De altfel, cele doua steaguri nu sunt perfect identice: al României are nuanta albastru cobalt, iar cel al tarii africane albastru indigo. Si Andorra are steag similar, in timp ce un al patrulea, al Moldovei, are o stema pe el.

 

De altfel, presedintele moldovean Igor Dodon a propus, luna trecuta, schimbarea steagului tarii sale, insa s-a confruntat cu opozitie puternica din partea Parlamentului, amintește ziare.com.

 

In schimb, Parlamentul Ciadului a protestat fata de aceasta situatie, iar unii experti in studiul steagurilor au acuzat Romania ca a furat drapelul. Chiar si asa, inca nu exista o organizatie mondiala autorizata sa intervina in astfel de situatii - cand cetatenilor unei tari nu le place steagul altei tari.

 

Sursa citata da exemplul unor alte asemanari intre steagurile unor tari. Cand sportivii din Haiti au ajuns la Jocurile Olimpice de la Berlin, din 1936, au vazut ca Liechtenstein avea acelasi steag, insa micutul principat european si-a schimbat usor drapelul, anul urmator.

 

Olanda si Luxemburg au de asemenea steaguri similare, asa cum au si Indonezia si Monaco, care pretind ca folosesc acel drapel inca din secolul al 14-lea. Dispute similare au fost, in Balcani, pe aceasta tema, si intre Macedonia si Grecia si intre Albania si Kosovo.

 

Cert este ca o tara nu poate inregistra drept marca un steag, insa jamaicanii au mers pana la ONU pentru a se plange de producatorii straini de papuci care au imagini cu steagul Jamaicai.

 

De altfel, si politicienii Ciadului s-au plans la ONU referitor la asemanarea celor doua steaguri, insa reprezentantii organizatiei sustin ca statele membre sunt libere sa-si aleaga orice steag doresc.

 

In ce ii priveste pe romani, acestia sustin ca au fluturat cele trei culori inca din vremurile antice ale inaintasilor traci si romani, chiar daca nu exista dovezi in acest sens, pana in anii 1800, in timpul protestelor. Apoi, au urmat mai multe guverne monarhale si comunistii, care au adaugat mai multe simboluri pe steag.

 

La distanta de 11 ani de momentul 1948, in 1959, cand Ciadul devenea o natiune libera si independenta, tinerii lideri s-au intalnit in capitala N'Djamena pentru a alege un steag. Au ales astfel rosu - sangele varsat luptand in Al Doilea Razboi Mondial, galben - desertul Sahara si albastru - lacul Ciad. Drapelul a fost adoptat in anul 1959, iar apoi fluturat la obtinerea independentei, in 1960.

 

Inca de la inceputul anilor 2000, Ciadul a inaintat catre ONU un protest oficial, astfel incat steagul Romaniei sa nu mai fie arborat la sediul de la New York, insa cererea a fost respinsa, tocmai din acest motiv - ca drapelul Romaniei exista dinainte de cel al Ciadului.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22