Theresa May anunţă formarea unui nou guvern cu unioniştii nord-irlandezi

Dora Vulcan | 09.06.2017

Premierul Theresa May a anunţat vineri, după ce a primit permisiunea formală a Reginei, care sunt partenerii săi de guvernare: unioniştii nord-irlandezi.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

  • Theresa May merge la regină cu nouă alianță de guvernare. Laburiştii o atacă

 

 

 

Prim-ministrul britanic Theresa May a fost la Palatul Buckingham vineri la ora 11:30 GMT pentru a-i cere reginei Elisabeta a II-a permisiunea de a forma un nou guvern, transmite BBC. Se prefigurează o nouă coaliție de guvernare formată din conservatori și partidul unionist din Irlanda de Nord.

 

 

"Vrem sa fie un Guvern. Am lucrat bine cu May. Alternativa este intolerabila", au declarat surse din formatiunea nord-irlandeza pentru The Guardian.


 

 După ce alegerile legislative anticipate de joi s-au încheiat fără un învingător clar, conservatorii pierzând majoritatea in parlament,Theresa May ar fi ajuns la un acord cu Partidul Unionist Democrat (DUP) din Irlanda de Nord, pentru a forma o coalitie de guvernare, anunta The Guardian.
 

 

 

Surse din Partidul Unionist Democrat (DUP) din Irlanda de Nord au precizat ca May se bucura de sustinerea formatiunii si poate forma o majoritate. Totusi, nu a fost facut pana acum niciun anunt oficial din partea DUP.

 DUP ar fi fost de acord sa formeze majoritarea cu conservatorii pentru ca liderul laburistilor, Jeremy Corbyn, sa nu devina premier.

 

 

Laburistii  o ataca pe  May
 
 
 

Partidul Laburist vrea sa conduca un guvern minoritar in conditiile inc are conservatorii Theresei May nu au reusit sa obtina majoritatea in alegeri, a declarat purtatorul de cuvant al formatiunii, John McDonnell, potrivit Reuters

 

 

Ne oferim sa servim tara si sa formam un guvern minoritar, iar motivul este ca nu cred ca Partidul Conservator este stabil, nu cred ca premierul are stabilitate. Nu vreau sa fiu dispretuitor, dar cred ca e vai de capul ei ca premier (lame duck prime minister)”, a spus el McDonnell la BBC.  

 

 

 

El a precizat ca laburistii nu vor face nicio intelegere de coalitie cu alte partide.  

 

 

 

 

  • Legislativele anticipate din Marea Britanie. Conservatorii Theresei May au câştigat alegerile dar au pierdut majoritatea necesară guvernării

 

 

Partidul Conservator a câştigat alegerile dar a pierdut majoritatea absolută în Parlamentul britanic pentru care avea nevoie de 326 de voturi.

 

 

Theresa May fiind sanctionata de electorat. Cu doar zece zile inaintea declansarii negocierilor pentru Brexit, May este intr-o pozitie mai slaba. Cu atit mai mult cu cit seful laburistilor, Jeremy Corbyn, i-a cerut demisia. Dupa anuntarea rezultatelor pentru 633 de locuri din legislativul britanic, partidul lui May are 312 de parlamentari, ceea ce inseamna ca nu mai poate atinge majoritatea de 326 necesara in parlamentul cu 650 de locuri.  Potrivit ultimelor calcule Reuters, May nu mai poate castiga majoritatea in Parlamentul de la Londra.

 

Numarul de mandate obtinute după legislativele de joi: 

  • Conservatori: 312
  • Laburisti: 259
  • Liberal-democrati: 12
  • SNP: 34
  • Verzi: 1
  • Ukip: 0
  • Altii: 22
  • Circumscriptii fara rezultate finale: 10

 

 

In conditiile in care dupa alegerile de joi nu se detaseaza niciun castigator clar, Theresa May a dat de inteles ca va continua sa lupte, desi este pe cale sa-si piarda majoritatea in legislativ.  “La acest moment, mai mult decat orice altceva, aceasta tara are nevoie de o perioada de stabilitate”, a declarat May dupa ce si-a castigat propriul loc de parlamentar in circumscriptia Maidenhead de langa Londra.

 

Fostul lider al Lib Dem, Ming Campbell, a declarat că partidul său nu va face nicio coaliție cu Conservatorii. Liberal Democrații obțin 14 locuri. „Niciun pact, nicio înțelegere, nicio coaliție, nici cu conservatorii, nici cu laburiștii”, a declarat Lord Campbell. „Tim Farron a fost foarte clar în această privință. Ne-am ars o dată cu o coaliție. Sunt prea mari diferențele politice”, a precizat Campbell.

 

 

Exit-poll orele 00.00 - Conservatorii Theresey May ar fi obţinut 344 de mandate, partidul de opoziţie laburist, condus de Jeremy Corbyn, 266 de mandate,  Partidul Naţional al Scoţienilor -  34 de mandate iar liberal- democraţii ar fi primit 14 mandate, transmite Reuters.

 

 

 

Conservatorii au nevoie de 326 de mandate pentru a-şi asigura majoritatea. Christian Mititelu, fostul director al BBC România, a explicat la TVR că, în aceste condiţii, conservatorii Theresey May nu vor putea asigura o majoritate în parlament şi, cel mai probabil, în cel mult două luni Marea Britanie va avea din nou alegeri legislative. Mititelu pune rezultatul slab obţinut de conservatori nu atât pe seama atentatelor cât a campaniei slabe a doamnei May. În opinia sa, campania pentru prezidenţiale a actualului premier a fost una de factură "semiprezidenţială" fără o definire precisă a problemelor pe care Marea Britanie le are de rezolvat pentru cetăţenii săi.

 

 

 

***

 

 

 

46,9 milioane de britanici au fost așteptați să se prezinte joi la urne în cele aproape 40.000 de secții de vot deschise în întreaga țară, pentru alegerile legislative anticipate, ale căror rezultate sunt considerate cruciale pentru Brexit, informează EFE.  

 

 

 

Scrutinul a fost convocat la 18 aprilie de prim-ministrul conservator Theresa May pentru a-și consolida mandatul în perspectiva negocierilor cu Bruxellesul pe tema Brexit-ului. Urnele se vor inchide la ora 22:00, ora Marii Britanii, adica miezul noptii in Romania, iar rezultate partiale vor fi facute publice o ora mai tarziu. In jurul orei 08:30, vineri dimineata, castigatorul isi va declara victoria, iar invinsul va recunoaste infrangerea, pentru ca rezultatele vor fi oficiale.

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22