Transnistria vrea să ceară aderarea la Federația Rusă: „Independența țării e o prioritate absolută”

L. G. | 22.07.2022

Ministrul de externe al autoproclamatei republici Transnistria susținută de Moscova a declarat vineri că regiunea separatistă își menține cursul spre independență și aderarea la Federația Rusă.

Pe aceeași temă

Transnistria își menține cursul spre independență cu eventuala aderare la Rusia, aprobată la referendumul din 2006, a declarat vineri ministrul de externe al republicii nerecunoscute, Vitaly Ignatiev, potrivit agenției ruse de presă TASS.

„Vectorul politicii externe a Transnistriei rămâne neschimbat: este independența și aderarea ulterioară la Federația Rusă, care a fost aprobată la referendumul din 2006", a declarat Vitaly Ignatiev, ministrul de externe din guvernul marionetă al Rusiei de la Tiraspol.

Aceasta direcție a fost susținută de 98% dintre participanții la plebiscit, declarat ilegal de către Republica Moldova. Ulterior, Consiliul Suprem al Transnistriei a cerut Dumei de Stat, Consiliului Federației și președintelui Rusiei să recunoască republica ca stat independent și suveran.

Republica nerecunoscută Transnistria a fost înființată la 2 septembrie 1990, pe teritoriul Republicii Moldova, pe malul stâng al Nistrului, locuit de populație predominant rusofonă, scrie agenția rusă de presă TASS.

„Toate discuțiile despre independență ar dispărea instant, dacă Rusia și-ar retrage sprijinul, iar localnicii nu-și fac iluzii în acest sens. Rușii și ucrainenii de acolo cu care am vorbit au spus că deși independența „Republicii Transnistrene” este o idee bună, în realitate de la Moscova se plătește tot: salarii, pensii, infrastructura și gazele naturale, astfel că incorporarea deplină în Federația Rusă ar fi doar o formalitate”, relatează Politico

În ultimele zile, tensiunile au crescut în regiunea separatistă transnistreană din Republica Moldova, în contextul în care joi s-a împlinit 30 de ani de la semnarea acordului de pace care a contribuit la crearea actualului status quo, în care Transnistria este propriul stat nerecunoscut de facto, cu o garnizoană rusă de 2.000 de militari staționată acolo, notează The Guardian.

La începutul acestei săptămâni a existat o dispută între Chișinău și Moscova, după ce moldovenii nu au lăsat militari ruși să intre în Transnistria.

În cazul în care Transnistria ar adera la Rusia, aceasta ar însemna o enclavă rusă la granița de vest a Ucrainei, alături de regiunea Odesa, scrie publicația britanică The Guardian.

La începutul conflictului actual, Transnistria a susținut că se trage asupra sa din teritoriul ucrainean, iar exploziile au avariat emițătoare radio din interiorul Transnistriei.

Transnistria este o fâșie îngustă de pământ situată între malul estic al râului Nistru și granița Moldovei cu Ucraina.

Dintr-o populație totală de aproximativ 470.000 de persoane, etnicii ruși și ucraineni sunt împreună mai numeroși decât etnicii moldoveni.

Deși este recunoscut la nivel internațional ca parte a Republicii Moldova, teritoriul separatist susținut de Rusia se află sub controlul autorităților separatiste din 1992, după ce prăbușirea Uniunii Sovietice a declanșat un conflict între noua Republică Moldova independentă și separatiștii care doreau să mențină legăturile sovietice.

Nicio țară, inclusiv Rusia, nu recunoaște teritoriul ca fiind independent, dar autoritățile moldovenești nu au niciun control asupra regiunii, care funcționează ca un stat separat.

Transnistria este o formațiune artificială care este complet dependentă politic și economic de Rusia. Kremlinul acționează asupra Moldovei, folosindu-și puterea economică și exploatând și situația volatilă din Transnistria pentru ca să preseze guvernul moldovean să nu adere vreodată la UE sau la NATO.

Când este vorba despre Transnistria, Rusia este imprevizibilă iar Moldova are motive serioase de îngrijorare când este vorba de provocările lansate de Kremlin.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22