Tranzitia spre iertare

Ana Soviany | 02.04.2008

Pe aceeași temă

Neou Kassie pare un domn simpatic. E greu sa nu-l placi. Vorbeste expresiv, jongleaza cu intonatia si gesticuleaza. Nu e de mirare ca, de mult, calitatile de orator i-au salvat viata. Prizonier fiind, in timpul sangerosului regim al Khmerilor Rosii (1975-1979) condusi de Pol Pot, Neou isi petrecea noptile povestindu-le adolescentilor care serveau drept paznici fabulele lui Esop. A fost singurul din grupul lui care a supravietuit. Cand toti ceilalti au fost executati, el a fost inlocuit cu un prizonier din alt lot. Foarte tinerii paznici aveau nevoie de povestitor.

 Neou Kassie a sustinut pe 14 martie la Bucuresti o conferinta pe tema Justitia tranzitiei si drepturile omului in Cambodgia, organizata de Agentia de Monitorizare a Presei, Asia-Europe Foundation si Universitatea din Bucuresti.

 Neou Kassie a fost arestat si torturat pentru ca vorbea limba engleza, in timpul unui regim care urmarea eliminarea claselor sociale si revenirea la un stat agrar. A devenit un militant devotat al drepturilor omului, meritele sale fiind recunoscute prin diverse distinctii: a primit in 1989 premiul din partea Refugee International, in acelasi an a fost desemnat unul dintre cei zece Human Rights World’s Heroes (eroi ai drepturilor omului) de catre Lawyer Comitee for Human Rights, iar in 1991 a primit din partea UNA-USA premiul pentru contributiile aduse pentru promovarea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale. A fost secretar de stat al Ministerului de Justitie din Cambodgia si in prezent este presedintele Institutului de Pace si Dezvoltare din capitala Phnom Penh.

Regimul Pol Pot a fost unul dintre cele mai sangeroase din istoria recenta: se crede ca in cei patru ani de guvernare a Khmerilor Rosii au murit 1,7 milioane de oameni, rapusi de inanitie si extenuare sau pur si simplu torturati si ucisi. Regimul dorea sa-i transforme pe toti locuitorii in tarani, care sa nu aiba nicio proprietate, totul apartinand unei organizatii. Khmerii Rosii, povesteste Neou Kassie, ii ucideau pe cei care pareau educati, care purtau ochelari, care aveau legaturi cu institutii straine, cu familia regala, dar se ucideau si intre ei.

Neou Kassie rade cand povesteste ca in incercarea de a scapa cu viata a trebuit sa fie "un baiat rau", mintind ca este sofer de taxi, si nu profesor de engleza. Insa cea care l-a tinut in viata, spune el, a fost speranta. Justitia, in tranzitia dintre violenta si democratie, reprezinta modul in care este tratata mostenirea unor incalcari sistematice ale drepturilor omului. Obiectivele justitiei tranzitiei ar fi sa puna capat unei culturi a impuritatii, sa stabileasca o domnie a legii in contextul unei guvernari democratice, sa promoveze respectul pentru drepturile omului, sa pastreze si sa promoveze pacea, sa previna viitoare abuzuri.

Justitia in tranzitie, explica Neou Kassie, nu se poate realiza oriunde si oricand, depinzand de cultura, istoria si politica actuala a fiecarei tari.

 In cazul Cambodgiei, a inceput sa prinda contur dupa 30 de ani, odata cu infiintarea ECCC (The Extraordinary Chambers in the Courts of Cambodgia), un tribunal specializat pe judecarea celor implicati in crimele din timpul guvernarii Khmerilor Rosii.

 Tribunalul a fost infiintat de Guvernul Cambodgiei si de Natiunile Unite, realizat din bani internationali, dar controlat de guvern.

In vizorul tribunalului intra doar liderii importanti din timpul regimului si cei care poarta o responsabilitate deosebita pentru crimele savarsite de Khmeri. Pedepsele pe care le pot primi condamnatii pot varia de la 5 ani de inchisoare la detentie pe viata.

Nu vor fi judecati toti cei implicati in masura mai mica in atrocitati. Pentru ca tara sa poata merge inainte, subliniaza Neou Kassie, e nevoie de iertare. Virtual, aproape orice adult de o anumita varsta din Cambodgia este un supravietuitor al regimului condus de Pol Pot, fie victima, fie agresor.

 Neou Kassie impartaseste propria poveste de iertare. Refugiat in Thailanda, l-a intalnit pe unul dintre tortionari, tovarasul Han, el insusi refugiat. Si Neou Kassie si-a pus in practica mult dorita razbunare: lacrimi pentru lacrimi. Pentru ca fostul tortionar a izbucnit in lacrimi cand cel pe care-l torturase l-a "pedepsit" cu mancare si bani pentru el si familia lui bolnava. "Era datoria mea sa-l ajut ", spune astazi Neou Kassie, care marturiseste ca nu-i acuza pe cei ca Han, pentru ca si ei la randul lor au fost victime ale regimului. Neou Kassie este inca fericit ca a supravietuit, lucru pentru care declara: "Ii multumesc lui Dumnezeu, Dumnezeu-Budha, Dumnezeu-Iisus, Dumnezeu-Allah. Tuturor".

 

Kassie Neou s-a nascut in fosta capitala a Cambodgiei, Outdong, si a urmat studii universitare de pedagogie. Inainte ca Khmerii Rosii sa vina la putere, a lucrat ca profesor de engleza si a fost chiar directorul unui proiect de

invatare a limbii engleze prin radio si televiziune.

In timpul guvernarii Khmerilor Rosii(1975-1979) condusi de Pol Pot, a fost mutat fortat in provincia Battambang. Banuit ca ar vorbi limba engleza, Kassie a fost arestat si torturat in inchisoarea-centru de executie din Kach Roteh, unde a fost printre putinii care au supravietuit.

In 1979 Pol Pot a fost inlaturat de vietnamezi, iar Kassie a facut parte din primul val de cambodgieni care s-au refugiat in Thailanda. Desi a fost repatriat fortat, Kassie, impreuna cu familia lui, a revenit in Thailanda, unde a lucrat ca translator voluntar pentru oraganizatiile umanitare.

Stabilit apoi in Statele Unite, a devenit un luptator acerb pentru drepturile omului. A primit numeroase distinctii si a publicat articole in diverse publicatii.

 Kassie a fost secretar de stat al Ministerului de Justitie si director al Consiliului pentru Drepturile Omului din Cambodgia, consultant pentru ONG-uri si membru al juriului pentru premiul dedicat memoriei lui Robert F. Kennedy. A realizat traduceri specializate pe drept si drepturile omului pentru autoritatile ONU din Cambodgia. De asemenea, in februarie 1998 a fost numit director adjunct al Comitetului Electoral si s-a ocupat de organizarea alegerilor nationale din Cambodgia din acel an. In prezent este presedintele Institutului de Pace si Dezvoltare din Phnom Penh.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22