Pe aceeași temă
Conform agenției de presă WAM, un cetățean pakistanez și trei indieni au murit în urma atacurilor, iar alte șase persoane au fost rănite.
Trei cisterne cu combustibil au explodat luni în zona aeroportului. De asemenea, o altă explozie a avut loc pe un şantier de construcţii destinat extinderii aeroportului, potrivit postului Al-Arabiya. Potrivit poliţiei din Abu Dhabi, cisternele cu combustibil au sărit în aer lângă un depozit al companiei petroliere ADNOC.
Atacul a fost revendicat de mişcarea rebelilor houti din Yemen, șiiți sprijiniți de Iran, relatează Reuters şi AFP. Un purtător de cuvânt militar al insurgenților a spus că gruparea a lansat o operaţiune militară „în profunzimea EAU”, detaliile urmând să fie comunicat în scurt timp.
Mişcarea Houti, care luptă împotriva unei coaliţii conduse de Arabia Saudită din care fac parte şi Emiratele Arabe, a lansat frecvent atacuri transfrontaliere cu rachete şi drone asupra teritoriului saudit, dar se întâmplă rar să revendice astfel de acţiuni îndreptate chiar împotriva EAU.
Conform corespondentului Al Arabiya incendiul a fost stins și nu s-au înregistrat anulări majore de zboruri însă mai multe curse au avut întârzieri.
Reamintim că în 2019 rebelii houti au atacat cu drone instalațiile petroliere ale companiei Aramco din Arabia Saudită, Riadul denunțând atacul ca un atentat la securitatea energetică globală. La instabilitatea geopolitică din Orientul Mijlociu combinată cu rezervele reduse de petrol la nivel mondial, prețul petrolului ar putea crește semnificat din cauza incertitudinii aprovizionării pieței internaționale.
Recent forţe pro-guvernul yemenit susţinute de EAU s-au alăturat operaţiunilor împotriva rebelilor în regiunile Shabwa şi Marib din Yemen, bogate în petrol.
Emiratele şi-au redus drastic prezenţa militară în Yemen în 2019, pe fondul unui blocaj în plan militar şi al creşterii tensiunilor regionale cu Iranul, dar continuă să influenţeze situaţia prin contribuţia sa la înarmarea şi pregătirea forţelor guvernamentale yemenite.
La rândul lor, rebelii Houthi, care la finele lui 2014 au alungat din capitala Sanaa guvernul recunoscut internaţional al Yemenului, determinând intervenţia coaliţiei țărilor arabe, susţin că sunt capabili să atace EAU datorită creşterii capacităţilor lor militare. În iulie 2018, Emiratele au dezminţit deja informaţii că rebelii au atacat aeroportul din Abu Dhabi cu o dronă, iar în decembrie 2017 au anunţat că au lansat o rachetă de croazieră asupra unei centrale nucleare din Abu Dhabi, anunţ dezminţit de autorităţile din Emirate.