Pe aceeași temă
Deocamdată, SUA nu au anunțat noi sancțiuni, dar publicarea listei face parte dintr-o strategie a Congresului de a pedepsi Rusia pentru amestecul în alegerile prezidențiale din 2016.
Acest nou raport al Trezoreriei intervine în contextul în care SUA şi-au extins vineri sancţiunile la adresa Rusiei în legătură cu situaţia din estul Ucrainei şi anexarea peninsulei Crimeea de către Moscova (martie 2014), vizând o nouă serie de responsabili ruşi şi 'miniştri' separatişti, au relatat AFP şi Reuters, citate de Digi 24. Respectivele sancţiuni financiare vizează 210 de persoane (114 politicieni și 96 de oameni de afaceri), între care un ministru adjunct al energiei, şi nouă entităţi, a anunţat Trezoreria SUA.
Printre cei 114 oficiali se numără inclusiv premierul Dmitri Medvedev și ministrul de Externe, Serghei Lavrov, dar și șefii FSB și GRU. Pe lista oligarhilor apar, pe lângă șefii principalelor companii de stat, oameni de afaceri cu averi de peste 1 miliard de dolari fiecare: Roman Abramovici, Mihail Prohorov și Oleg Deripaska.
Există și o a doua listă trimisă Congresului, însă aceasta este confidențială, scrie presa americană.
De la Kremlin, purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, care este și el pe lista publică, a acuzat „o încercare directă şi evidentă” de amestec în viitorul scrutin prezidenţial rus.
„Noi credem că aceasta este o încercare directă şi evidentă care coincide cu alegerile noastre, cu scopul de a le influenţa. Noi nu suntem de acord cu acest lucru şi suntem siguri că nu va avea vreo influenţă”, a apreciat Peskov.
Publicarea listei „va fi analizată la Moscova, pentru ca interesele noastre şi ale companiilor noastre să fie garantate”, a adăugat purtătorul de cuvânt.