Pe aceeași temă
Vladimir Putin a refuzat o întrevedere bilaterală cu Rex Tillerson, din cauza amplificării tensiunilor între Rusia şi Statele Unite după atacul american asupra unei baze din Siria, scrie Sputniknews.com.
Anterior, Rex Tillerson a avut o întrevedere bilaterală cu Serghei Lavrov.
Rusia a fost acuzată că acoperă dovezile asupra adevăratului responsabil pentru faptele abominabile de pe 4 aprilie când cel puţin 86 de civili au fost omorâţi într-un oraş controlat de forţele rebele.
Tillerson a sosit în Moscova marţi seară pentru discuţii cu Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, centrate pe solicitările SUA ca regimul de la Kremlin să îşi retragă sprijinul pentru liderul sirian Bashar al-Assad. Tillerson a a avertizat că Rusia riscă să devină irelevantă în Orientul Mijlociu din cauza sprijinului acordat lui Al-Assad, insistând că preşedintele sirian nu poate juca vreun rol în viitorul ţării.
Vizita lui Tillerson la Moscova marchează prima vizită oficială în Rusia a unui membru de prim rang al administraţiei Trump.
Se crede că Tillerson va încerca să-l convinge pe Putin să-şi retragă sprijinul pentru Assad, învinuit de guvernele occidentale că a utilizat un atac cu arme chimice în provincia Idlib, în urma căruia au murit cel puţin 86 de persoane.
SUA au lansat 59 de rachete Tomahawk la baza aeriană Shayrat joia trecută ca răspuns la atacul cu gaz, iar Washingtonul învinuieşte regimul Al-Assad pentru respectivul atac.
Rusia a condamnat atacul aerian al SUA, sprijinând Siria.
Preşedintele Trump a clarificat că SUA nu au alte planuri pentru Siria şi că nu vor interveni în războiul civil din ţară.
Atacul aerian de săptămâna trecută a produs confuzie asupra politicilor SUA din Siria, anumiţi oficiali sugerând luarea unei poziţii mai agresive împotriva preşedintelui Assad.
Siria a negat că a utilizat gaze toxice în provincia Idlib, deşi ministrul turc al Sănătăţii a confirmat marţi că în cadrul atacului a fost utilizat gaz sarin. Autorităţile de la Moscova au învinuit forţele rebele siriene că au strâns arme chimice într-un depozit, ce a fost lovit ulterior de raidurile aeriene.
Consiliul de Securitate al ONU va vota miercuri un proiect de rezoluţie al SUA, Marii Britanii şi Franţei ce solicită guvernului sirian să coopereze prin demararea unei investigaţii asupra atacului chimic.
De asemenea, preşedintele Putin a solicitat demararea unei investigaţii independente a ONU în privinţa atacului.
Tillerson a participat marţi la întâlnirea miniştrilor de Externe din ţările G7 din Italia, menită să găsească o soluţie la criza siriană înainte de vizita sa la Moscova.
Pe de artă parte, miniştrii de externe din Siria şi Iran vor merge la Moscova în cursul acestei săptămâni pentru discuţii, a anunţat guvernul rus.