Trump a fost inculpat pentru conspirație în scopul fraudării alegerilor

Redactia | 02.08.2023

Fostul preşedinte american Donald Trump a fost inculpat, marţi seară, în investigaţia privind presupuse acţiuni de blocare a validării rezultatelor scrutinului prezidenţial desfăşurat în anul 2020.

Pe aceeași temă

Donald Trump este acuzat de conspiraţie pentru comiterea de fraude împotriva instituţiilor guvernamentale din Statele Unite şi exercitare de presiuni asupra martorilor, potrivit agenţiei The Associated Press.

Procurorul general din SUA, Merrick Garland, i-a încredinţat anul trecut procurorului special Jack Smith investigaţia privind presupuse acţiuni ale lui Donald Trump şi ale colaboratorilor acestuia de a obstrucţiona transferul constituţional de putere după scrutinul prezidenţial din 2020, câştigat de Joseph Biden. Ancheta vizează presupuse acţiuni de blocare a procedurilor de validare a rezultatului scrutinului prezidenţial în Colegiul Electoral Federal şi în Congresul SUA, inclusiv prin violenţele produse pe 6 ianuarie 2021 la Capitoliu.

„Astăzi, s-a luat decizia inculpării lui Donald J. Trump pentru conspiraţie în scopul fraudării alegerilor din Statel Unite. (...) Atacul asupra Capitoliului lansat pe 6 ianuarie 2021 a fost o agresiune fără precedent contra sediului democraţiei americane. Această acţiune a fost alimentată prin minciuni din partea inculpatului, care au avut scopul perturbării unei funcţii fundamentale a sistemului guvernamental din Statele Unite. Vom încerca să efectuăm un proces rapid. Inculpatul trebuie considerat nevinovat până în momentul în care i s-ar demonstra vinovăţia", a declarat procurorul special Jack Smith.

Donald Trump este convocat la o instanţă judiciară federală din Washington D.C. pe 3 august, urmând să îi fie prezentate formal acuzaţiile, potrivit site-ului Axios.com.

„Am auzit că procurorul dezaxat Jack Smith intenţionează să formuleze noi acuzaţii false la adresa preşedintelui dumneavoastră favorit, eu, în scopul de a interfera în scrutinul prezidenţial din 2024", a afirmat Trump înainte de anunţarea inculpării.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/j4zvFKzoSEU" title="LIVE | Special counsel Jack Smith speaks following Trump Jan. 6 indictment" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Donald Trump a declarat, acum câteva zile, că nu intenţionează să se retragă din cursa electorală prezidenţială nici măcar dacă va fi condamnat în diversele procese penale care îl vizează.

Trump este vizat de acuzaţii suplimentare şi în procesul privind gestionarea documentelor clasificate în reşedinţa sa din statul Florida.

Săptămâna trecută, echipa procurorului special Jack Smith a depus o solicitare de actualizare a acuzaţiilor în procesul privind gestionarea de către Donald Trump a unor documente clasificate depistate după încheierea mandatului de preşedinte în reşedinţa sa din Mar-a-Lago, statul Florida. Procurorii acuză că Trump şi colaboratori apropiaţi ai acestuia i-au cerut unui angajat de la complexul Mar-a-Lago ştergerea imaginilor înregistrate de sistemul video de supraveghere, în efortul de obstrucţionare a investigaţiei federale.

Noile acţiuni constituie continuarea de către Administraţia Joseph Biden „a tentativelor disperate şi eşuate de persecutare a preşedintelui Trump şi a colaboratorilor săi", pentru influenţarea scrutinului prezidenţial din 2024, declara săptămâna trecută un purtător de cuvânt al echipei electorale a lui Trump. În iunie, Donald Trump a pledat nevinovat, în faţa unui judecător din statul Florida, în procesul gestionării documentelor clasificate. Avocaţii lui Donald Trump au denunţat un proces politic şi o „situaţie specifică dictaturilor".

Trump este inculpat şi într-un dosar separat, în statul New York, privind presupuse fraude cu fonduri electorale, inclusiv prin efectuarea de plăţi ilegale către o actriţă de filme pentru adulţi, Stephanie Clifford (care are pseudonimul de scenă Stormy Daniels), în campania electorală din 2016. Trump a pledat nevinovat şi în acest caz.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22