Pe aceeași temă
Donald Trump a făcut controversatele afirmaţii într-un discurs susţinut la convenţia Asociaţiei Naţionale a Armelor de Foc (NRA) din Dallas, cea mai influentă asociație care se opune vehement restrângerii dreptului de a deține arme de foc.
Liderul de la Casa Albă a oferit argumente în favoarea menţinerii dreptului cetăţenilor americani de a deţine arme de foc, în pofida unei serii de atacuri armate soldate cu sute de morţi în ultimii ani. Trump a motivat deţinerea armelor de foc, comparând situaţia din SUA cu cele din Franţa şi Marea Britanie.
"Parisul, Franţa, acolo există cele mai dure legi din lume privind deţinerea de arme. Nu are nimeni arme în Paris, nimeni, şi ne amintim cu toţii că peste 130 de oameni (au fost ucişi - n.red.), plus numeroşi alţii care au fost răniţi în mod oribil. Aţi observat că nu vorbeşte nimeni deloc despre asta? Au fost ucişi de un grup mic de terorişti care aveau arme. Nu s-au grăbit, i-au omorât pe toţi, unul câte unul. Bum! Vino aici. Bum! Vino aici. Bum!", a afirmat Trump, simulând împuşcarea unor oameni.
"Dar dacă un singur angajat ori un singur patron ar fi avut o armă, dacă o singură persoană de acolo ar fi avut o armă, îndreptată în direcţia opusă, teroriştii ar fi fugit ori ar fi fost împuşcaţi", crede Trump, potrivit BBC.
De fapt, în atentatele comise la Paris în noiembrie 2015 teroriştii au deschis focul spre grupuri de oameni folosind arme semiautomate şi s-au aruncat în aer.
În acelaşi discurs, Donald Trump a criticat numeroasele atacuri prin înjunghiere din Londra, afirmând că spitalele din capitala Marii Britanii sunt precum o "zonă de război".
Franţa respinge vehement criticile lui Donald Trump şi aminteşte că în SUA au loc masacre comise cu arme de foc.
"Franţa dezaprobă comentariile preşedintelui Trump despre atacurile produse pe 13 noiembrie 2015 la Paris şi cere ca memoria victimelor să fie respectată. Franţa este mândră că este o naţiune în care achiziţionarea şi deţinerea armelor de foc sunt reglementate strict. Statisticile privind armele de foc ne fac să nu punem sub semnul întrebării decizia Franţei în acest domeniu. Cei care cred că aceasta este o aluzie la crimele în masă care îndoliază cu regularitate Statele Unite nu se înșală neapărat", a comunicat Ministerul francez de Externe, citat de cotidianul Le Parisien.
François Hollande, preşedinte al Franţei în momentul atentatelor din 2015, a denunţat "declaraţiile ruşinoase" şi "trucurile obscene" ale lui Donald Trump.
La rândul său, Manuel Valls, care era prim-ministru al Franţei în 2015, a afirmat despre Donald Trump: "Indecent şi incompetent. Ce să spun mai mult?"
De asemenea, un cunoscut chirurg britanic, profesorul Karim Brohi, a declarat că este "ridicol" să se sugereze că înarmarea cetăţenilor ar contracara atacurile prin înjunghiere din Londra.
Un elvețian din doi are o pușcă sau pistol
În Europa, cea mai înarmată țară este Elveția, aproximativ un elvețian din doi posedând o armă de foc, ceea ce plasează Țara Cantoanelor pe a treia poziție în lume, după SUA și Yemen. Circa 3,4 milioane de arme de foc se află în posesia cetățenilor elvețieni, potrivit unui studiu de anul trecut întocmit de Small Arms Survey Geneva.
Legea elvetiana in materie este una din cele mai liberale din lume. Un cazier curat permite obtinerea unui permis de achizitie a armei. Cu el in buzunar, pasul doi este drumul către un armurier pentru a cumpăra arma, inclusiv muniție de război.
Este interzis sa circuli cu arma dar posesorul o poate detine acasa si sa o foloseasca cand vrea la un stand de tir. Obtinerea unei arme automate si, culmea, si a unui amortizor de sunet, sunt posibile, cu conditia solicitarii unui permis special.
Armele nu sunt înregistrate, ceea ce complica munca fortelor de ordine, pentru ca nu exista in Elvetia registru national de arme. In schimb, persoane de nationalitate sarba, kosovara, algeriana sau sri-lankeza sunt refuzate la cererea de achizitie a unei arme. Aceasta lista neagra este regulat modificata de Consiliul Federal, executivul elvetian.