Trump amenință cu suspenderea finanțării pentru OMS suspectată a fi necondiționat prochineză

Laurentiu Gheorghe | 12.04.2020

Președintele Trump a sugerat, vineri, că ar putea suspenda finanțarea SUA pentru Organizația Mondială a Sănătății, pe care o acuză de susținerea intereselor Chinei încă de la debutul pandemiei de Covid-19.

Pe aceeași temă

Președintele Donald Trump își continuă seria atacurilor la adresa conducerii OMS, care a ținut partea Chinei, insistând că regimul comunist de la Beijing ar fi putu avea epidemia sub control, în timp ce propaganda chineză ascundea transmiterea ridicată a virusului de la om la om.

Directorul general al OMS, Tedros Ahanom Ghebreyesus, s-a opus de asemenea deciziei luate de Trump la sfârșitul lunii ianuarie de a interzice intrării în țară a cetățenilor chinezi: „Reiterăm apelul către toate țările de a nu impune restricții inutile pentru călătoriile internaționale ale persoanelor și comerțului global. Astfel de restricții induc frica și stigmatizează etnii, fără avantaje pentru sănătatea publică”, declara șeful OMS cu doar patru zile înainte de anunțul Administrației americane.

„Vom face un anunț cu privire la Organizația Mondială a Sănătății săptămâna viitoare", a declarat Trump în cadrul conferinței de presă de vineri. „După cum știți, contribuim cu aproximativ 500 de milioane de dolari anual (la OMS – n.r.) și vom vorbi despre acest subiect săptămâna viitoare. Vom avea multe de comentat pe tema aceasta”, relatează Bloomberg.

Trump a adăugat că nu vrea să facă niciun anunț în Vinerea Mare sau înainte de Paște, care este sărbătorit de catolici, anglicani etc, duminică, 12 aprilie. „De asemenea nu vreau să vorbesc înainte de avea toate datele”, a adăugat Trump. „De-a lungul timpului, mulți ani, am plătit sume cuprinse între 300 și peste 500 de milioane de dolari pe an”.

Declarațiile de vineri ale președintelui Statelor Unite au fost făcute la finalul unei săptămâni în cursul căreia Trump a învinovățit în mod repetat OMS că a gestionat în mod necorespunzător pandemia de coronavirus. Marți, liderul de la Casa Albă a spus că OMS a fost „foarte părtinitoare față de China”, potrivit France24.

Trump a afirmat că vrea să pună capăt finanțării americane către OMS. Statele Unite au contribuit cu 893 milioane de dolari la OMS pentru perioada de finanțare actuală de doi ani, în timp ce cea mai recentă contribuție a Chinei a fost de 86 de milioane de dolari, potrivit FoxNews. „Le plătim de 10 ori mai mult decât China,” a spus președintele. „Și sunt foarte, foarte concentrați pe China”.

SUA vs. OMS

Deoarece Trump este supus unui atac concertat al opoziției pe tema răspunsului Administrației față de răspândirea SARS-CoV2 pe teritoriul SUA, unii dintre aliații săi politici susțin că OMS a preluat prea ușor toate afirmațiile oficialilor chinezi referitoare la pandemie după ce a izbucnit anul trecut focarul de la Wuhan. Senatorul de Carolina de Sud, Lindesy Graham, a declarat marți într-un interviu pentru Fox News că a inițiat un proiect de lege care să blocheze finanțarea americană a OMS, până când nu va fi înlocuită actuala conducere, „dezamagitoare” și care face „apologia Chinei”.

Trump a preluat o seamă din aceste critici, vineri, spunând că organizația internațională a fost „foarte centrată pe China” și că nu credea că este „corect pentru poporul american” – Bloomberg.

Probabil anticipând o reducere a finanțării, OMS a anunțat că dorește să lanseze o solicitare suplimentară de fonduri către guvernele lumii de peste un miliard de dolari pentru a finanța operațiunile internaționale împotriva răspândirii Covid-19, relatează Reuters. Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un discurs adresat ambasadorilor țărilor membre, a declarat că va lansa un program „în zilele următoare”.

Această cerere survine unei cereri pentru 675 de milioane de dolari, făcută cu trei luni în urmă, însă destinată agențiilor care operează local, nu pentru OMS, ca organism central.

Propaganda chineză

Mai mulți experți independenți au evidențiat faptul că regimul comunist de la Beijing a încercat să mușamalizeze debutul epidemiei provocat de un nou tip de virus, ascunzând opiniei publice izbucnirea focarului din Wuhan și că este angajat într-o campanie de propagandă pentru a-și îmbunătăți imaginea pe plan internațional în ciuda eșecurilor înregistrate în combaterea pandemiei.

Conform unei cronologii întocmite de portalul Axios, primul pacient din China care a prezentat simptomele unei boli ciudate – Wei Guixian – a fost înregistrat la 10 decembrie 2019. După unele informații însă, guvernul chinez ar fi primit relatări despre primii pacienți din regiunea Hubei încă din 17 noiembrie 2019. Doctorii care au avertizat primii în legătură cu agresivitatea virusului au fost însă criticați de oficialii Partidului Comunist, supuși oprobiului public și aspru pedepsiți pentru actele de nesupunere față de directivele de partid. Este, de altfel, și cazul doctorului Li Wenliang, care a ridicat problematica cu privire la virus în decembrie și, ca urmare, a fost reținut de autoritățile chineze și obligat să semneze o declarație că a făcut „comentarii false” și a deranjat „ordinea socială.” Wenliang a murit din cauza COVID-19 în luna februarie a acestui an.

Trecutul dubios al șefului OMS

De asemenea, laudele oficialilor OMS, în special ale directorului general, Tedros Adhanom Ghebreyesus – fost membru al Partidului Comunist Etiopian - la adresa Chinei au provocat iritare în Statele Unite, în special printre aliații lui Trump. Aceștia consideră că președintele american a fost acuzat pe nedrept – în special de democrați, de presă și de China – de felul în care a răspuns pandemiei de coronavirus, în timp ce regimul de la Beijing a fost lăudat fără justificare. „În loc să acționeze în interesul cel mai bun al sănătății noastre globale, OMS a servit drept mijloc de propagandă pentru guvernul chinez. Acțiunile OMS sunt inacceptabile,” a scris senatoarea republicană Martha McSally într-un mesaj pe Twitter. Ea a spus că susține o înghețare a finanțării pentru organizația mondială.

Senatorul Ted Cruz, un republican care reprezintă statul Texas, a criticat, de asemenea, OMS pentru ceea ce el percepe ca fiind atitudinea sa prea servilă față de China.

Ghebreyesus a fost ales în fruntea OMS pentru un mandat de cinci ani în 2017, la propunerea Chinei și a statelor aliate din Africa. În ultima perioadă, el a fost acuzat că a ascuns informații despre trei epidemii de holeră în Etiopia, că a sprijinit o organizație teroristă etiopiană de extremă stânga (TPLF) și și-a măsluit CV-ul pentru a pretinde că a avut rezultate pozitive ca ministru al sănătății în eforturile împotriva malariei și a HIV, potrivit FoxNews.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22