Trump anunță escaladarea războiului comercial cu China: Taxe pentru bunuri de 200 mld. $

Redactia | 19.06.2018

Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat că pregătește noi măsuri împotriva importurilor din China, vizând mărfuri în valoare de 200 miliarde de dolari, ceea ce va declanșa un război financiar, se arată în The Guardian.

Pe aceeași temă

 

 

 

Trump cere taxe vamale de 10%, care se adaugă unei dispute comerciale cu China care este din ce în ce mai încinsă. . Recent, Trump a dispus instituirea unor taxe pentru bunuri chinezeşti, în valoare de 50 de miliarde de dolari, drept răspuns la încălcarea drepturilor intelectuale de către partea chineză. China a răspuns rapid cu contramăsuri.

 

„China, aparent, nu are nicio intenţie să îşi schimbe practicile necinstite în legătură cu achiziţionarea de proprietate intelectuală şi tehnologie americană. În loc să le schimbe, acum ameninţă companiile, muncitorii şi fermierii din Statele Unite, care nu au greşit cu nimic”, a afirmat Trump luni.

 

El a adăugat: „Aceste taxe vor fi implementate dacă China refuză să îşi schimbe practicile şi dacă insistă să meargă mai departe cu noile taxe pe care le-a anunţat”.

 

Trump a afirmat că dacă China va răspunde din nou la aceste taxe, atunci va cere "noi taxe pentru alte bunuri, în valoare de 200 de miliarde de dolari”.

 

Declaraţiile sale au fost criticate dur în China, acolo unde a fost acuzat de „şantaj”.

 

Ministerul Comerţului din China a afirmat pe site-ul său că dacă SUA merge mai departe cu tarifele „în mod iraţional”, atunci China nu va avea de ales decât să „răspundă” cu măsuri „cantitative şi calitative”. „Răspunsul Chinei este să protejeze interesele ţării şi ale poporului”, a comunicat ministerul.

 

Scopul este acela de a încetini economia Chinei, astfel încât modernizarea militară să încetinească și economia să nu ajungă din urmă cu Statele Unite. Între timp, punerea în aplicare a acestei strategii este numită "Playbook-ul din Beijing", iar între timp președintele Trump vorbește pozitiv despre Xi Jinping și despre ajutorul Chinei în alte domenii.

 

Însă, scopul real al lui Donald Trump este să frâneze avântul economic al Chinei, astfel încât să încetinească modernizarea militară iar economia țării asiatice să n-o egaleze pe cea a Statelor Unite. În același timp, implementarea acestei strategii, numită „Schema de joc a Beijingului”, presupune atitudini binevoitoare ale președintelui Trump la adresa omolocului său chinez, Xi, și ajutorul chinez în alte domenii.

 

„Pentru chinezi această dispută este ca un exercițiu de auto-flagelare, pentru că ei cred că o țară pentru a câștiga un război comercial trebuie să îndure chinuri mai mari decât adversara sa” a declarat Andrew Polk, de la firma de cercetare Triuvium China din Beijing, citat de Bloomberg. China „crede că poate surclasa SUA și în plus ei n-au alegeri în noiembrie. Așa că să mai vorbim peste doi ani”, a adăugat el.

 

Este viziunea oficialilor dintr-un regim autocrat. Ei văd într-un sistem democratic un sistem politic ineficient și slab. Ei cred că în Occident tot ce-i interesează pe politicieni sunt rezultatul alegerilor. Însă confruntând China în domeniul comerțului, Trump câștigă popularitate.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22