Pe aceeași temă
Trump a decis sa acorde Congresului sase luni pentru elaborarea unui proiect menit a inlocui ” suspendarea actiunii pentru sosirile in copilarie" (Deferred Action for Childhood Arrivals, Daca), declara surse citate de presa americana.
Decizia, dezvaluita de Politico, este considerata un compromis, in contextul in care acest program se bucura de o sustinere larga. Insa sursele citate avertizeaza ca Trump se poate razgandi. El urmeaza sa-si anunte decizia in mod oficial marti.
Programul fostului presedinte Barack Obama protejeaza sute de mii pe "Visatori" ("Dreamers") sa fie deportati si le acorda permise de munca si studiu.
Casa Alba l-a informat duminica pe presedintele Camerei Reprezentantilor Paul Ryan despre decizia presedintelui, scrie Politico.
Ryan l-a indemnat saptamana trecuta pe Trump sa nu abroge acest statut.
"Acestia sunt niste copii care nu cunosc alta tara, care au fost adusi aici de parintii lor si nu cunosc alta casa", a spus liderul republican.
Ryan s-a alaturat tot mai numerosilor republicani si oameni de afaceri - Facebook, Apple, Amazon - care se pronunta impotriva abrogarii programului.
Ce este DACA?
Programul Daca protejeaza de deportare aproximativ 750.000 de tineri aflati in Statele Unite si le furnizeaza permise temporare de munca si studiu. Se califica sa beneficieze de acest statut tineri cu varsta de pana in 30 de ani care aplica la Departamentul pentru Securitate Interna. Ei sunt verficati de politia federala (FBI) si trebuie sa nu aiba cazier, sa studieze, sa fi absolvit recent sau sa fie lasati onorabil la vatra.
Guvernul american se angajeaza ca, in aceste situatii, sa se abtina de la orice actiune in privinta statutului lor ca imigranti pe o perioada de doi ani. Majoritatea "visatorilor" din Statele Unite provin din Mexic si din alte tari latino-americane.