Trump, către Iran: Nu mai poate exista un nou masacru asupra manifestanților pașnici

Redactia | 12.01.2020

Donald Trump avertizează regimul de la Iran că nu va mai putea comite ”un alt masacru asupra manifestanților pașnici”, referindu-se la înnăbușirea în sânge a manifestației din noiembrie.

Pe aceeași temă

„Guvernul din Iran trebuie să permită grupurilor pentru apărarea drepturilor omului să monitorizeze și să transmită informații de la fața locului cu privire la protestele în desfășurare ale poporului iranian. Nu mai poate exista un alt masacru asupra manifestanților pașnici, și nici o întrerupere a internetului. Lumea se uită”, a scris în engleză și persană Donald Trump într-un mesaj postat sâmbătă pe Twitter, referindu-se la precedentele proteste antiguvernamentale din noiembrie și decembrie în urma cărora mai bine de 300 de persoane au fost ucise, iar internetul a fost tăiat.

Președintele american Donald Trump le transmite protestatarilor iranieni că îi susține și că Statele Unite urmăresc „îndeaproape” manifestațiile.

„Bravului popor iranian, care suferă de mult timp: sunt alături de voi de la începutul președinției mele și administrația mea va continua să fie alături de voi”, spune Trump. „Urmărim îndeaproape manifestațiile voastre, iar curajul vostru ne inspiră”, a adăugat el.

Proteste antiguvernamentale au loc la Teheran după ce Iranul a recunoscut că a doborât, din greșeală, avionul ucrainean.

Oamenii ieșiți în stradă au scandat sloganuri împotriva principalelor autorități ale țării, după ce Corpul Gardienilor Revoluţiei, puternica armata ideologică a republicii islamice, a recunoscut doborârea avionului de pasageri ucrainean, relatează Reuters, care preia agenția iraniană de presă Fars.

Relatarea Fars menționează și că demonstranții au rupt fotografii cu Qassem Soleimani, cunoscutul comandant al Forțelor Quds (trupe de elită din rândul Gardienilor) ucis de americani într-un atac cu dronă.

Agenția, care este în general văzută ca fiind apropiată Gardienilor Revoluţiei, a publicat și imagini cu manifestanții adunați la Teheran și cu un banner rupt cu Soleimani.

Potrivit agenției, numărul protestatarilor este de circa 700 până la 1000 de oameni.

Sute de studenți iranieni s-au adunat sâmbătă seară în fața Universității Amirkabir din Teheran, răspunzând unui apel lansat pe reţelele sociale pentru comemorarea celor 176 de victime (majoritatea iranieni și canadieni, dar și cu dublă cetățenie) ale avionului ucrainean doborât miercuri de o rachetă trasă de armata iraniană.

Imagini cu protestele desfășurate la Teheran au fost distribuite sâmbătă seara pe rețelele sociale.

Protestatarii au cerut demisia liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, ei scandând inclusiv „Moarte dictatorului”.

„Comandant suprem - demisia, demisia”, „Soleimani e un criminal. Liderul său e și el un criminal”, „Nu vrem o republică islamică”, „Khamenei, să-ți fie rușine, pleacă din fruntea țării” - au mai strigat studenții manifestanți strânși în fața Universității Amirkabir din Teheran, potrivit celor care au distribuit imaginile de la proteste.

Ambasadorul Marii Britanii la Teheran, reținut de autorități

Ambasadorul Marii Britanii la Teheran, Robert Macaire, a fost reținut de autoritățile iraniene timp de câteva ore, pentru „incitarea protestatarilor antiguvernamentali”, informează Reuters citând agenția iraniană Tasnim.

„Arestarea ambasadorului nostru la Teheran, fără niciun fundament sau explicație, este o încălcare flagrantă a legislației internaționale”, a declarat Dominic Raab, ministrul bitanic de Externe, potrivit AFP.

Agentul diplomatic britanic a fost ridicat din fața Universității Amirkabir, acolo unde s-au adunat să protesteze sute de studenți iranieni.


Embedded video

Iranul a recunoscut sâmbătă că a doborât dintr-o eroare avionul Boeing 737 al companiei Ukrainian Airlines prăbuşit miercuri lângă Teheran, informație negată vehement până sâmbătă.

Iranul prezintă scuze pentru tragedie dar împarte responsabilitatea cu americanii, dând vina pe ”aventurismul american”, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Iranul regretă 'profund' această prăbuşire, 'o mare tragedie şi o eroare impardonabilă', a declarat preşedintele iranian Hassan Rouhani.

'Ancheta internă a forţelor armate a concluzionat că, în mod regretabil, rachete lansate din eroare au provocat prăbuşirea avionului ucrainean şi moartea a 176 de nevinovaţi', a transmis el pe Twitter.

Puţin mai devreme, ministrul de externe Mohammad Javad Zarif exprimase deja 'regrete, scuze şi condoleanţe', insistând însă că Washingtonul nu este străin de această dramă. O 'eroare umană în timp de criză cauzată de aventurismul american a dus la dezastru', a scris el într-un tweet.

Javad Zarif făcea aluzie la tensiunea provocată de uciderea, pe 3 ianuarie, a generalului iranian Qassem Soleimani într-un raid cu dronă la Bagdad, la decizia preşedintelui american Donald Trump. Teheranul a replicat printr-un tir cu rachete împotriva unor baze din Irak unde erau staţionaţi militari americani.

Prima mărturisire fusese formulată de forţele armate iraniene, care au vorbit despre o 'eroare umană', explicând că aparatul de zbor a fost luat drept un 'avion ostil'. 'Responsabilul' pentru această eroare va fi adus 'imediat' în faţa justiţiei, a mai indicat Statul Major iranian.

Avionul ucrainean zburase deasupra unui sit militar sensibil aparţinând Gardienilor Revoluţiei şi a fost doborât din cauza unei erori umane, a informat televiziunea de stat iraniană sâmbătă, citând un comunicat al armatei, potrivit Reuters.

Schimbarea de poziţie este una spectaculoasă, pentru că până acum Teheranul dezminţise categoric teza, privilegiată de mai multe state, în special de Canada, conform căreia avionul ucrainean ar fi fost lovit de o rachetă.

'Avem informaţii din surse multiple' care 'indică faptul că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer iraniană', a declarat joi premierul canadian Justin Trudeau. 'Poate că nu a fost intenţionat', a adăugat el.

La rândul lor, Statele Unite au afirmat, prin secretarul de stat Mike Pompeo, că aparatul a fost doborât 'probabil' de o rachetă iraniană.

Zborul PS752 al companiei Ukraine Airlines International (UAI) s-a prăbuşit miercuri la vest de Teheran, la scurt timp de la decolare.

O înregistrare video de circa 20 de secunde, ce ar arăta momentul în care o rachetă loveşte aeronava, a fost difuzată intens pe reţelele sociale. În imagine se vede un obiect luminos care urcă rapid spre cer şi loveşte ceea ce pare a fi un avion.


În timp ce apelurile la aflarea adevărului se înmulţeau, Iranul a promis o anchetă 'transparentă' şi că va face tot posibilul pentru a facilita misiunea ţărilor care au pierdut cetăţeni în tragedie, printre care Ucraina.

Ministru de externe canadian François-Philippe Champagne a anunţat crearea unui grup de coordonare cu Ucraina, Suedia, Afganistan şi Marea Britanie, care va vorbi 'pe o singur voce' în favoarea unei anchete 'complete şi transparente'.

Iranul a invitat compania Boeing, constructorul american al avionului, să participe la anchetă, precum şi pe americani, canadieni, francezi şi suedezi să observe metodele de lucru urmate de iranieni în investigaţie.

De la Moscova, un responsabil rus a invitat Iranul să tragă învăţăminte din această eroare. 'Dacă descifrarea cutiilor negre şi lucrările anchetei nu dovedesc că armata iraniană a făcut aceasta în mod intenţionat şi nu există motive logice pentru aceasta, incidentul trebuie închis. Cu speranţa că vor fi trase învăţăminte şi se vor lua măsuri de către toate părţile', a declarat sâmbătă preşedintele comisiei pentru afaceri externe a parlamentului, Konstantin Kosaciov, citat de agenţia Interfax.


Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22