Trump, după atacul chimic din Siria, despre sprijinul dat de Putin ”animalului” Assad

Dora Vulcan | 08.04.2018

Presedintele american Donald Trump a condamnat, duminica, presupusul atac chimic din orasul sirian Douma si a precizat ca presedintele rus Vladimir Putin si regimul iranian poarta o responsabilitate pentru uciderea unor civili nevinovati, intrucat sustin regimul Bashar al-Assad.

Pe aceeași temă

 

 

 "Multe victime, inclusiv femei si copii, in urma unui atac chimic necugetat in Siria. Zona in care se petrec atrocitatile a fost inchisa si inconjurata de armata siriana, astfel ca este complet inaccesibila pentru lumea exterioara. Presedintele Putin, Rusia si Iranul sunt responsabile pentru sprijinirea animalului Assad.

 

Un mare pret va fi platit. Deschideti imediat zona pentru accesul asistentei medicale si pentru verificari! Un alt dezastru umanitar comis fara niciun motiv. Bolnav! Daca presedintele Obama ar fi depasit asa-zisa linie rosie declarata, dezastrul sirian s-ar fi incheiat cu mult timp in urma! Animalul Assad ar fi fost istorie!", a transmis Trump prin intermediul contului de Twitter, transmite ziare.com.

 

O serie de organizatii umanitare si mai multi medici sustin ca minimum 70 de persoane au murit prin asfixiere si alte cateva sute prezinta simptome precum convulsii si saliva abundenta (spume la gura), specifice pentru expunerea la substante neurotoxice sau clor.

 

Potrivit unor surse de la fata locului, ar fi fost folosit un dispozitiv de tip bomba-butoi cu gaz sarin, care a fost aruncat dintr-un elicopter. Orasul sirian Douma este ultima reduta a gruparii insurgente Jaish al-Islam din regiunea Ghuta de Est, iar fortele regimului sirian au efectuat mai multe bombardamente in zona.

 

Presa de stat de la Damasc a anuntat ca fortele guvernamentale nu au efectuat atacuri chimice, iar informatiile prezentate in presa occidentala sunt "inventii" generate de faptul ca rebelii au pierdut majoritatea teritoriilor ocupate.

 

Ministerul rus al Apararii aminteste ca a avertizat in repetate randuri despre posibile provocari privind utilizarea armelor chimice in Siria. Rusia sustine ca acuzarea fortelor guvernamentale siriene de catre SUA are ca scop justificarea unei eventuale interventii militare in Siria.

 

 

***

 

 Regimul sirian şi Rusia neagă folosirea armelor chimice în oraşul Douma

 

Regimul sirian şi Ministerul rus al Apărării au respins, duminică, informaţiile privind un presupus atac cu arme chimice în oraşul sirian Douma, ultima redută a rebelilor din regiunea Ghuta de Est, relatează agenţiie Tass şi Sputnik, preluate de Mediafax.

 

O serie de organizaţii umanitare şi mai mulţi medici susţin că minimum 70 de persoane au murit prin asfixiere şi alte câteva sute prezintă simptome precum convulsii şi salivă abundentă (spume la gură), specifice pentru expunerea la substanţe neurotoxice sau clor.

 

Presa de stat de la Damasc a anunţat că forţele guvernamentale nu au efectuat atacuri chimice, iar informaţiile prezentate în presa occidentală sunt "invenţii" generate de faptul că rebelii au pierdut majoritatea teritoriilor ocupate.

 

"Teroriştii Jaish al-Islam sunt în pragul colapsului şi apelează la media pentru a inventa atacuri chimice, în încercarea evidentă şi nereuşită de a împiedica avansarea armatei siriene", a transmis agenţia de ştiri SANA, citând un oficial guvernamental.

 

Anterior, presa siriană anunţase că gruparea insurgentă Jaish al-Islam şi regimul Assad au ajuns la un acord pentru încetarea focului şi reluarea dialogului pentru eliberarea oraşului Douma, ultima redută a rebelilor din Ghuta de Est.

 

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a anunţat că nu poate confirma dacă au fost folosite arme chimice în oraşul Douma, adăugând că au fost efectuate bombardamente puternice în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică.

 

Generalul Iuri Evtuşenko, şeful Centrului rus pentru reconcilierea părţilor aflate în conflict în Siria, a respins acuzaţiile privind folosirea armelor chimice.

 

"Respingem categoric aceste informaţii şi confirmăm disponibilitatea de a trimite, după ce oraşul Douma va fi eliberat de militanţi, specialişti ruşi în domeniul radiaţiei, precum şi a protecţiei chimice şi biologice, să colecteze date pentru a confirma că aceste rapoarte sunt fabricate", a spus Evtuşenko.

 

Ministerul rus al Apărării aminteşte că a avertizat în repetate rânduri despre posibile provocări privind utilizarea armelor chimice în Siria. Rusia susţine că acuzarea forţelor guvernamentale siriene de către SUA are ca scop justificarea unei eventuale intervenţii militare în Siria.

 

"Farsa privind atacuri cu clor sau alte substanţe otrăvitoare comise de forţele guvernamentale siriene continuă să apară. O nouă farsă este presupusul atac chimic din Douma. În acelaşi timp, au fost făcute referiri la ONG-ul , care a fost prins în mod repetat în timp ce acţiona alături de terorişti, precum şi la alte aşa-zise organizaţii umanitare cu sediul în Marea Britanie şi Statele Unite. Este necesar să avertizăm încă o dată că o intervenţie militară în Siria, pe fondul unor pretexte fabricate şi în zonele unde militarii ruşi sunt dislocaţi la cererea guvernului legitim, este absolut inacceptabilă şi ar putea avea consecinţe foarte grave", se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării de la Moscova.

 

 

Departamentul de Stat al SUA cere tragerea la răspundere a regimului Bashar al-Assad

 

 

Organizaţia pentru ajutor umanitar Căştile Albe a prezentat imagini cu mai multe victime ale atacului şi a precizat că numărul deceselor ar putea să crească.

 

 

"Şaptezeci de persoane au murit prin asfixiere şi alte câteva sute prezintă simptomele sufocării", a spus Raed al-Saleh, directorul organizaţiei.

 

 

Uniunea Organizaţiilor de Asistenţă Medicală, o structură caritabilă cu sediul în SUA şi care lucrează cu spitalele siriene, a confirmat că sunt cel puţin 70 de persoane decedate. Medicii au precizat că au tratat localnici cu simptome precum convulsii şi salivă abundentă (spume la gură), specifice pentru expunerea la substanţe neurotoxice sau clor.

 

 

Potrivit unor surse de la faţa locului, ar fi fost folosit un dispozitiv de tip bombă-butoi cu gaz sarin, care a fost aruncat dintr-un elicopter.

 

 

Departamentul de Stat al SUA a catalogat drept terifiante aceste informaţii şi a cerut tragerea la răspundere a regimului condus de către Bashar al-Assad.

 

 

"Urmărim îndeaproape informaţiile îngrijorătoare privind un alt presupus atac cu arme chimice, de data aceasta care a vizat un spital din Douma, Siria. Rapoartele din partea mai multor contacte şi a personalului medical de la faţa locului indică un număr mare de victime, inclusiv în rândul familiilor care se ascund în adăposturi. Aceste informaţii, dacă sunt confirmate, sunt îngrozitoare şi necesită un răspuns imediat al comunităţii internaţionale. Regimul Assad şi susţinătorii acestuia trebuie să fie traşi la răspundere şi trebuie prevenite noi atacuri. Rusia, cu sprijinul neclintit pentru regim, poartă răspunderea pentru aceste atacuri brutale, care vizează nenumăraţi civili prin sufocarea celor mai vulnerabile comunităţi din Siria cu arme chimice. Prin protejarea Siriei, Rusia şi-a încălcat angajamentele faţă de Naţiunile Unite ca garant. A încălcat Convenţia privind Armele Chimice şi Rezoluţia 2118 a Consiliului de Securitate al ONU. Protejarea regimului Assad de către Rusia şi incapacitatea de a opri folosirea armelor chimice în Siria pun sub semnul întrebării angajamentul Rusiei de a soluţiona criza globală şi priorităţile pentru neproliferare. Statele Unite cer Rusiei să înceteze imediat acest sprijin şi să colaboreze cu comunitatea internaţională pentru a preveni alte atacuri chimice barbare", a transmis Heather Nauert, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22