Trump: NATO este mult mai puternică acum, decât era cu 2 zile în urmă

Redactia | 12.07.2018

Totul e bine când se termină cu bine. După un început furtunos, summitul NATO de la Bruxelles a continuat și a doua zi în aceeași notă, cu un Donald Trump dezlănțuit, dar care la final anunță că Alianța e mai întărită ca niciodată.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 

Marele succes al președintelui american, Donald Trump, constă în smulgerea unui acord al statelor membre pentru majorarea cheltuililor militare la mai mult de cei 2% din PIB-ul fiecărei țări, amintind de 4% din PIB, cam cât alocă SUA. De asemenea a subliniat că nu mai poate accepta „ca SUA să finanțeze cu 70 – 90%, în funcție de modul de calcul cheltuielile NATO” și că toate țările trebuie să plătească pentru a-și asigura securitatea.

 

În plus, presedintele american Donald Trump a declarat, joi, la Bruxelles, ca a reusit sa convinga tarile membre NATO sa mareasca cheltuielile pentru Aparare cu 33 miliarde de dolari.

 

"Secretarul general NATO mi-a multumit pentru interventie. Am convenit sa crestem cheltuielile pentru Aparare la 2% din PIB (produsul intern brut - n.red.) cat mai repede posibil. Unii lideri vor trebui sa obtina aprobare parlamentara si o vor primi. Totusi, cred ca procentul ar trebui sa creasca pana la 4%", a completat Donald Trump, motivand cresterea cu faptul ca SUA aloca deja 4,2% din PIB pentru Aparare.

 

În schimb Trump a negat că ar dori retragerea SUA din NATO: „Cred că probabil aș putea (retragerea din NATO n.r.), dar acest lucru nu este necesar”, a răspuns președintele american. Iar despre Germania a spus că are un mare respect pentru această țară unde s-a născut bunicul lui.

 

Însă despre conducta care transportă gaze rusești în Germania pe sub Marea Baltică, North Stream 2 și care a făcut obiectul criticilor dure la adresa politicii lui Angela Merkel: ”Sunt foarte îngrijorat de gazoduct, nu îmi place gazoductul”

 

Despre anexarea Crimeii de către ruși: Președintele Obama a permis ca acest lucru să se întâmple. Au construit poduri către Crimeea, un port pentru submarine, miliarde de dolari. A fost în mandatul lui Obama, nu a fost în mandatul meu. Eu nu aș fi permis să se întâmple. Ce se va întâmpla cu Crimeea nu pot să vă spun, dar nu sunt fericit în privința asta

 

Despre Vladimir Putin: Este un competitor. Nu e dușmanul meu. E un prieten? Nu, nu îl știu atât de bine. Sper că ne vom înțelege bine, dar în cele din urmă e un competitor, eu reprezint SUA, el reprezintă Rusia. Nu e o chestiune de dușmani sau prieteni. Sper ca într-o zi să fim prieteni

 

Întrebat dacă Vladimir Putin este o amenințare de securitate pentru Europa: Nu vrem să fie și de aceasta avem NATO și cel mai mare buget pentru Apărare în SUA

 

„Vrem pace în toată lumea, acesta este scopul meu numărul 1”, a încheiat Trump.

 

Agenda bine plănuită a reuniunii a fost dată peste cap de președintele Donald Trump, care, într-o întâlnire cu secretarul general Jens Stoltenberg, a acuzat Germania că a devenit ostatica Rusiei prin dependența, în proporție de 60%, de hidrocarburile rusești.

Președintele american Donald Trump a acuzat miercuri Germania că este "prizoniera" Rusiei, deoarece cumpără de la Moscova "o mare parte din energia sa", într-o declarație făcută înaintea deschiderii summitului NATO de la Bruxelles.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22