Pe aceeași temă
Urmariti desfasurarea evenimentelor in format Live Text:
7.30 Wisconsin - 10 electori - va fi castigat de Donald Trump. (Fox News)
7.25 Nevada - 6 voturi electorale - castigat de Hillary Clinton.
7.10 Reuters: Trump - 240 electori, Clinton - 209 electori;
BBC: Trump - 244 electori, Clinton - 209 electori;
CNN: Trump - 238 electori, Clinton - 209 electori;
Fox News: Trump - 254 electori, Clinton - 209 electori;
ABC News: Trump - 244 electori, Clinton - 209 electori;
New York Times: Trump - 238 electori, Clinton - 209 electori;
7.00 Oregon - 7 electori - castigat de Hillary Clinton.
6.43 CNN: Trump - 216 electori, Clinton - 197 electori;
6.35 Estimare BBC: Trump - 222 electori, Clinton - 209 electori;
6.22 Trump castiga si in Carolina de Nord. Republicanii au castigat de asemenea cele mai multe locuri in Camera Reprezentantilor.
6.20 Trump-218 electori, Clinton-209 electori, conform Reuters.
6.15 Pietele financiare se prabusesc, la fel si dolarul american, anticipand victoria lui Donald Trump.
6.05 Hillary Clinton a castigat statul Virginia. (Reuters)
6:00 Trump a castigat si statul Florida, care avea 29 de electori. (The Guardian)
5.47 Donald Trump are 94% sanse sa fie noul presedinte al SUA, anunta New York Times.
5.31 Trump-164 electori, Clinton-122 electori, conform Reuters.
5.30 - Trump a castigat Ohio, anunta BBC. Se spune ca cine castiga Ohio castiga alegerile. Ohio este statul care a dat castigatorul la ultimele 13 alegeri.
5.23 - Trump - 168 electori, Clinton - 109, anunta BBC, dupa numaratoarea facuta in 28 din 50 de state.
5.11 - Hispanicii au votat cu Clinton. New Mexico merge la ea, potrivit estimarilor ABC cu care lucreaza BBC ca partener oficial pentru alegerile din SUA. .
4.30 Donald Trump castiga statul Louisiana, conform estimarii AP. Trump conduce în statele cheie Florida, Ohio, Virginia, Georgia, North Carolina, Michigan şi New Hampshire, anunta BBC.
4.16 - Clinton a invins in Connecticut, fief al democratilor cu 7 electori, anuntă BBC.
4.05 - Numărarea voturilori în Florida, stat cu miză uriaşă în câştigarea alegerilor, se apropie de 100%. Trump a obţinut până acum în Florida 49,2% iar Clinton 47,6%.
În Ohio, unde s-au numărat doar puţin peste 40% din voturi, Trump a obţinut 49,2% iar Clinton 46,9%
4.00 - S-au închis secţiile de vot din 41 de state. Primele rezultate arată o competiţie foarte strânsă: Clinton a obţinut 68 de electori, Trump 66
03.37 Donald Trump o ajunge din urmă pe Hillary Clinton şi obţine 66 de voturi.
BBC anunta ca Hillary Clinton a câştigat în: Vermont, New Jersey, DC, Massachusetts, Maryland, Delaware, Illinois şi Rhode Island.
Donald Trump a castigat în: Kentuky, Indiana, Virginia de Vest, Mississippi, Carolina de Sud, Tennessee, Oklahoma.
03.03 Hillary Clinton îl devansează pe Donald Trump cu privire la voturile electorilor, ea obţinând până în acest moment 68 de voturi, iar Trump 37, potrivit BBC.
02.38 BBC anunţă că Virginia de Vest l-a desemnat câştigător pe Trump, acesta având în total 24 de voturi ale electorilor
Candidatul republican, Donald Trump, a câştigat scrutinul în statul Virginia de Vest, obţinând încă cinci voturi ale electorilor federali şi având în total 24, în timp ce Hillary Clinton a rămas deocamdată cu trei, conform unor proiecţii anunţate de agenţia AP.
2:10. Potrivit CNN, Trump a câștigat Florida, cu 57,7 la sută din voturi.
2:01. Prima victorie pentru Hillary Clinton, potrivit exit-pollului CNN: în Vermont, stat care are trei delegați în Colegiul Elector.
1:30 Au fost trase focuri de armă în apropierea unei secţii de votare din California. Sunt patru răniți, între care doi polițiști. Secţia de votare a fost închisă. Atacatorul a tras asupra alegătorilor și este în prezent căutat.
1.24. Potrivit exit-pollului CNN, în Kentucky, Trump a obținut 79,1 la sută din voturi, în timp ce Clinton are numai 18 la sută.
În ceea ce privește Indiana, Trump are 69,3 la sută din voturi, în timp ce Clinton 27,5 la sută, potrivit primelor rezultate ale exit-pollului.
1.00 Exit-poll ABC News
Aproximativ 54% dintre alegatorii americani au o parere negativa despre Hillary Clinton, iar 61% au o parere negativa despre Donald Trump.
53% dintre alegatori sunt de parere ca Hillary Clinton este calificata pentru a deveni presedinte, iar 37% au aceasta parere despre Trump.
0.44 Fostul președinte George W. Bush nu a votat nici cu Trump, nici cu Clinton.
0.27 Exit-poll CNN
66% dintre americani s-au decis cu cine voteaza inainte de luna septembrie, 38% spun ca doresc un presedinte care sa aduca o schimbare, 22% ca doresc unul cu ”judecata”.
42% spun ca au votat cu un candidat pentru ca sunt puternic in favorea lui, 31% sunt retinuti in ce priveste candidatul lor
70% dintre votanti sunt albi, 17 % hispanici si 12% negri
54% s-au declarat multumiti de Obama, dar doar 10% fata de cei doi candidati.
Ora 23:25 Asa cum a facut si in timpul campaniei, Trump a lasat de inteles si pe ultima suta de metri ca exista posibilitatea de a nu accepta rezultatul alegerilor, declarand ca ar fi vazut rapoartele de nereguli de vot, potrivit Reuters.
22:57 - Ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier a comentat si el alegerile din SUA, punctand ca a fost facut mult rau in campania electorala care a fost construita pe teme care au accentuat diviziunile intre americani.
"Atat germanii, cat si multi americani sunt fericiti ca aceasta campanie electorala speciala se incheie", a adaugat Steinmeier.
22:45 - Ambasadele SUA din intreaga lume au organizat festivitati in aceasta zi cruciala pentru maericani. In Romania, ambasadorul Hans Klemm le-a spus celor prezenti ca acest scrutin este unul dintre cele mai controversate, dar si cele mai importante din istorie, informeaza News.ro.
22:40 - Un tribunal din Nevada a respins contestatia facuta de avocatii lui Donald Trump a votului anticipat din Nevada. Amintim ca Trump ceruse ca buletinele de vot anticipat sa nu fie amestecate cu buletinele celorlalti alegatori.
22.00: Eric Trump, fiul candidatului republican la președinția SUA Donald Trump, ar putea avea probleme cu legea, după ce a postat pe Twitter un selfie cu buletinul său de vot, informează DPA.
Într-o postare ștearsă ulterior din rețeaua respectivă, Eric Trump, în vârstă de 32 de ani, a făcut publică fotografia pe care și-a făcut-o cu telefonul, cu buletinul de vot deja marcat și cu textul "E o onoare incredibilă să votez pentru tatăl meu! Va face o treabă atât de grozavă pentru SUA! #MakeAmericaGreatAgain". Finalul postării este sloganul de campanie al lui Donald Trump, cu sensul "să redăm măreția Americii", conform Agerpres.
19.35: Un sondaj realizat marti dimineata de Morning Consult/Politico arata ca, mai mult decat in alti ani, alegatorii isi doresc "un lider puternic". 36% dintre cei intervievati au spus ca isi doresc un lider puternic, in timp ce 29% au declarat ca vor un lider "cu viziune pentru viitor". In centrul campaniei lui Trump se afla chiar aceasta sintagma, "lider puternic", arata Politico.
19.23: O imagine surprinsa in momentul in care Donald si Melania Trump voteaza face furori pe internet. Trump nu este sigur pe votul sotiei sale si o spioneaza sa vada cu cine va vota.
18.20: La iesirea de la urne, Trump a fost intrebat in gluma cu cine a votat: "A fost o decizie grea!", a raspuns in acelasi spirit candidatul republican.
18.14: Donald Trump s-a prezentat la urne impreuna cu sotia sa, Melania. El a fost intrebat ce date are echipa sa in legatura cu statele unde votul se anunta unul strans. "Foarte bune! Totul este foarte bine, in general", a spus Trump.
Trump şi familia au fost întâmpinaţi de o mulţime de alegători care l-au huiduit pe miliardarul american. Mai multe activiste FEMEN au protestat dezbrăcate în secţia în care candidatul republican Donald Trump votează și l-au acuzat pe acesta de sexism, dezvelindu-și sânii pentru a se putea citi mesajele pe care le aveau scrise pe piele. Femeile au fost reţinute de poliţiştii care asigură paza, transmite telegraph.co.uk.
17.54: Replica antologica a cantaretului Stevie Wonder: Sa-l pui pe Trump sa conduca o tara e ca si cum l-ai pune pe Stevie Wonder sa-ti conduca masina (Washington Post)
17:52: Americanii din cateva state sunt invitati sa se pronunte marti, la urne, si asupra legalizarii marijuana in scop de relaxare si a cannabisului in scopuri medicale. Cetatenii din California se pronunta si asupra posibilei aboliri a pedepsei cu moartea si a obligativitatii folosirii prezervativelor in filmele pentru adulti.
16:50 Fiul lui Donald Trump, Eric, a declarat ca tatal sau va recunoaste rezultatul alegerilor chiar daca le va pierde, daca aceste sunt "corecte". El a precizat ca Donald Trump nu vrea altceva decat sa se asigure ca vor fi niste alegeri corecte si le va recunoaste daca totul va fi legal. (Bussines Insider)
16:15 Rusia a anuntat ca va interzice diplomatilor americani sa participe ca observatori la urmatoarele alegerile care vor avea loc pe teritoriul sau, acuzand faptul ca observatorii rusi au intampinat numeroase obstacole in incercarea lor de a monitoriza alegerile care au loc astazi in SUA. (Reuters)
15.12: Sotii Clinton au votat intr-o sectie din Chappaqua, New York. Hillary Clinton, imbracata in crem, nu a stat de vorba cu presa, insa i-a salutat pe cei prezenti la sectia de votare. Unora dintre acestia chiar le-a strans mana, arata The Guardian.
14.37: Donald Trump a declarat ca a cheltuit 100 de milioane de dolari din fonduri proprii in timpul campaniei electorale.
Acesta a mai spus ca daca nu va castiga, va considera totul "o pierdere de timp, energie si bani", arata The Guardian.
14.13: Newyorkezii stau la coada sa voteze inca de la primele ore ale diminetii. După vot, ei pleacă la serviciu sau la scoala.
13.52: Președintele Statelor Unite, Barack Obama, nu știe încă numele succesorului său, dar i-a promis deja cei 11 milioane de fani ai săi de pe Twitter, informează Direct Matin.
13.49: Ambasadorul SUA in Romania, Hans Klemm, a declarat, marti, la Timisoara, ca dupa alegerile prezidentiale din SUA nu stie cum vor evolua relatiile dintre cele doua state, dar ca "politica externa americana este bazata pe aliante si parteneriate", iar Romania este "un partener puternic".
Klemm a comentat si afirmaţia lui Donald Trump, care a spus ca statele NATO ar trebui să plătească pentru a li se asigura securitate:
"Într-adevăr, a spus asta, iar declaraţia lui trebuie luată ca atare. Drept răspuns, preşedintele Obama a subliniat importanţa NATO, importanţa alianţei pentru membri şi pentru relaţia transatlantică. Una dintre deciziile luate la Summitul NATO din Ţara Galilor a fost ca toate ţările membre să aloce cel puţin 2% din PIB pentru apărare. SUA depăşesc deja acest procent, sunt una dintre cele trei sau patru ţări care fac acest lucru. România va depăşi şi ea acest prag în 2017 şi încurajăm în continuare şi celelalte ţări să facă acelaşi lucru. "
13:30 Timothy Kaine, candidatul democratilor la functia de vicepresedinte al SUA, a votat la o sectie din statul Virginia.
13:00 S-au deschis primele sectii de vot de pe Coasta de Est a SUA. Primele sectii vor fi inchise dupa ora 2, la noapte.
12:55 Reuters anunta ca dolarul a inregistrat o scadere usoara, pe fondul ingrijorarilor legate de deznodamantul alegerilor prezidentiale care au loc astazi. Pietele financiare au avut cea mai buna zi din ultimele 4 luni, la inceputul acestei saptamani, dupa ce FBI a anuntat ca Hilllary Clinton nu poate fi acuzata de nimic in privinta modului in care a utilizat un server privat de mail in perioada in care a ocupat functia de secretar de stat.
12:30 Alegatorii din trei mici orasele din statul New Hampshire si-au exprimat deja votul la miezul noptii, Donald Trump castigand aceasta batalie locala cu 32 de voturi, Hillary Clinton obtinand doar 25 de voturi, anunta usatoday.com Conform legii din statul New Hampshire, localitatile cu mai putin de 100 de locuitori pot deschide urnele la miezul noptii si pot sa le inchida imediat ce toti votantii inregistrati si-au exprimat optiunea.
***
Conform unui sondaj realizat de Reuters/Ipsos, Hillary Clinton ar avea 90% sanse sa castige alegerile prezidentiale din acest an. Ea ar urma sa obtina 45% din votul popular fata de 42% cat va obtine Trump. Clinton ar urma sa obtina de asemenea 303 voturi electorale, in timp ce Trump va obtine doar 235.
Particularitatile sistemului de vot american
In urma votului din 8 noiembrie, fiecare stat american va sustine pentru functia de presedinte acel candidat care a obtinut cele mai multe voturi electorale pe teritoriul sau.
Cetatenii nu isi voteaza insa in mod direct candidatul preferat, ei ii voteaza de fapt pe electorii care au anuntat ca sustin candidatul pe care ei insisi (cetatenii) vor sa il aleaga. Electorii alesi urmeaza sa ocupe un loc in Colegiul Electoral care va alege noul presedinte.
Exista 538 de voturi electorale care pot fi obtinute pe intreg teritoriul Statelor Unite iar candidatul care va obtine cel putin 270 de voturi electorale va fi declarat castigator si va ocupa functia de presedinte. Votul electoral bate votul popular, necontand atat numarul absolut de voturi efectiv castigate de un candidat cat numarul de voturi electorale pe care le obtine.
Numarul de electori ai fiecarui stat este egal cu numarul de reprezentanti pe care acel stat ii are in Congresul american. Voturile electorale sunt distribuite proportional, in functie de populatia fiecaruia stat. Exista deci mari diferente in privinta numarului de voturi electorale intre statele cu un numar mare de locuitori (ex. California - 55 de electori, Texas - 38 de electori) si statele cu o populatie mai mica (ex. Alaska, Montana – 3 electori).
Sursa foto: wikimedia.com
In majoritatea statelor, candidatul aflat pe prima pozitie ia toate voturile electorale din acel stat – cu exceptia statelor Maine si Nebraska.
O importanta capitala in adunarea celor 270 de voturi electorale o au asa-numitele swing states, state in care sondajele indica o relativa egalitate a celor doi candidati si in care nu exista o directie traditionala a votului, nefiind clar daca la alegerile din acest an ele il vor vota pe candidatul democratilor sau pe cel al republicanilor.
Republicanii vor castiga probabil in Texas, ai carui cetatenii voteaza in mod traditional cu acest partid, in timp ce democratii sunt votati in mod traditional in California – fapt care face ca aceste state sa fie considerate castigate din start de catre cele doua partide.
Marile batalii pentru voturile se dau insa in aceste swing states in care nu exista o directie traditionala a votului si in care, in functie de prestatia candidatilor, voturile majoritatii pot sa incline balanta fie spre democrati, fie pe republicani, hotarand in cele din urma soarta alegerilor
Un swing state cheie este Florida, care are 29 de voturi electorale, stat in care Hillary Clinton are 51% in sondaje. Un alt swing state important este Ohio, cu 18 voturi electorale, Carolina de Nord cu 15 voturi electorale si Virginia cu 13 voturi electorale.
Daca cei doi candidati obtin un numar egal de voturi electorale – 269 – Camera Reprezentantilor, in care exista in prezent o majoritate republicana – va desemna presedintele. In cadrul acestei alegeri, fiecare stat va avea un vot, reprezentantii acestora neputand vota pe cont propriu.