Trump, pus sub acuzare de Camera Reprezentanților. Votul decisiv, în ianuarie, în Senat

Dora Vulcan | 19.12.2019

Camera Reprezentanților a votat favorabil pentru procedura de impeachment (punere sub acuzare în vederea destituirii). Votul decisiv va fi dat, însă, de Senat, dominat de republicani.

Pe aceeași temă

După mai bine de zece ore de dezbateri, Camera Reprezentanților a decis adoptarea celor două articole prin care președintele Donald Trump este pus sub acuzare, prin care este deschisă calea către destituirea lui, ce urmează a fi confirmată în urma votului care va fi dat în luna ianuarie de Senat, dominat însă de republicani.

Camera Reprezentanţilor, controlată de democraţi, a adoptat, cu 230 de voturi pentru, 197 contra şi o abţinere, potrivit unor linii strict partizane, capătul de acuzare „abuz de putere” împotriva președintelui Trump, acuzat că a cerut Ucrainei să îl ancheteze pe unul dintre potenţialii săi rivali la scrutinul de anul viitor, democratul Joe Biden.

Momentul istoric al votului în urma căruia a fost pus sub acuzare (foto)

Potrivit primului articol - adoptat cu 230 de voturi „pentru” și 197 „împotrivă” - Donald Trump se face vinovat de abuz de putere pentru că ar fi condiţionat un ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina şi o primire a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Casa Albă de reluarea investigării fiului lui Joe Biden.

Al doilea articol - adoptat cu 229 voturi „pentru” la 198 „împotrivă” - îl pune sub acuzare pe Donald Trump pentru obstrucţionarea Congresului, rezultată din încercările liderului de la Casa Albă de a împiedica investigarea acestui scandal prin instrucţiuni date unor actuali şi foşti membri ai administraţiei americane de a nu coopera în anchetă.

Momentul votului (video)

Votul a urmat liniile partizane stricte.

Pentru republicani, procedura de destituire este "o glumă absolută", o "păcăleală", care nu se bazează "pe niciun fapt" şi este motivată de aversiunea democraţilor pentru un preşedinte care a dat peste cap codurile obişnuite.

În replică, democraţii din Congres spun la unison că procedura de destituire a preşedintelui nu are nimic de-a face cu considerente personale sau cu divergenţe politice. În opinia lor, este vorba "de a proteja Constituţia", "democraţia" sau chiar "statul de drept" ameninţate de un preşedinte "care se crede deasupra legilor", ca un "monarh".

Există un singur punct de acord între cele două tabere: această zi "tristă" va intra în cărţile de istorie.

Senatul va trebui să organizeze procesul, cel mai probabil în ianuarie.

Republicanii, majoritari în Senat, nu şi-au ascuns intenţia de a-l achita pe președintele SUA, care a denunțat în mod repetat tentativa democraților de a-l destitui din funcție.

Decizia a venit într-un moment în care Trump era la tribuna unui miting de campanie la Battle Creek, în Michigan, la circa 1.000 de km de Washington.

El a denunțat ”ura” democraților, la scurt timp de la punerea sa sub acuzare și a spus că aceștia tocmai au comis un ”suicid politic”.

Acuzând "stânga radicală" că este roasă de "invidie şi de ură", el i-a acuzat pe democraţi că încearcă "să anuleze votul a zeci de milioane de americani" prin tentativa de a-l îndepărta de la Casa Albă.

„În timp ce creăm locuri de muncă şi ne batem pentru Michigan, stânga radicală din Congres este roasă de invidie, ură şi furie, şi vedeţi ce se întâmplă”, a declarat el în cursul unui miting de campanie în oraşul Battle Creek.

„Democraţii încearcă să anuleze votul a zeci de milioane de americani”, a adăugat el.

„Fiecare republican a votat pentru noi! Wow! Aproape 200! Acum avem 198, la 229. Nu am pierdut niciun vot republican, iar trei democrați au votat pentru noi”, a exclamat Trump.

„Partidul Republican nu a fost niciodată atât de atacat și niciodată nu a fost mai unit decât acum”, a completat președintele american.


Mai târziu în cursul nopţii, Trump a postat pe Twitter o fotografie cu el în alb şi negru, în care arată cu degetul înainte, însoţită de textul: "În realitate, ei nu mă vânează pe mine. Vă vânează pe voi. Eu nu fac decât să le stau în cale".

Preşedintele este încrezător că Senatul va restabili ordinea", a reacţionat imediat Casa Albă. "El este pregătit pentru următoarele etape şi este încrezător în faptul că va fi total disculpat", a adăugat Casa Albă.

„Ziua de astăzi marchează punctul maxim al unuia dintre cele mai rușinoase episoade politice din istoria țării.

Fără a primi vreun vot din partea republicanilor și fără a oferi dovezi, democrații au forțat aprobarea celor două articole de inculpare împotriva președintelui în Camera Reprezentanților.

Democrații au ales să continue cu această procedură în pofida faptului că președintele nu a făcut absolut nimic greșit”, se arată în comunicatul Casei Albe.

Trump, al 45-lea preşedinte al SUA, care încearcă să obţină un al doilea mandat la alegerile din noiembrie 2020, a mai fost pus sub acuzare şi pentru obstrucţionarea Congresului, din cauza refuzului de a participa la ancheta de destituire care l-a vizat.

Trump va dori să transforme acest proces în victorie politică.

Obiectivul va fi să folosească procedura pentru a mobiliza baza electoratului său şi, datorită reuşitei economiei americane, să obţină realegerea peste 11 luni, comentează AFP.

El şi republicanii afirmă că procedura de destituire este tot mai puţin populară printre americani.

Votul de miercuri seară din Camera Reprezentanţilor, care are loc cu mai puţin de un an până la scrutinul prezidenţial, este un moment istoric.

Doar alţi doi preşedinţi - Andrew Johnson în 1968 şi Bill Clinton în 1998 - au mai fost puşi sub acuzare. Republicanul Richard Nixon, aflat în centrul scandalului Watergate, a preferat să demisioneze în 1974 înainte de a fi supus unei astfel de proceduri.

Niciun președinte din istoria Statelor Unite ale Americii de 243 de ani nu a fost înlăturat, însă, din funcție prin impeachment.

Aceasta ar necesita o majoritate de două treimi în Senatul de 100 de membri, ceea ce înseamnă că cel puțin 20 de republicani ar trebui să se alăture democraților pentru a vota împotriva lui Trump - și niciunul nu a indicat că o va face, remarcă Reuters.

Senatorul republican Mitch McConnell a prezis că nu există „nicio șansă” ca Senatul să-l înlăture pe Trump atunci când va avea loc procesul său.

***

Comisia Juridică din Camera Reprezentanţilor a SUA a votat vinerea trecută favorabil cele două capete de acuzare împotriva preşedintelui republican Donald Trump în cadrul procedurii de impeachment (punere sub acuzare şi destituire), respectiv abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului, informează Reuters.


Procedural, odată îndeplinită această etapă în Comisia Juridică, dominată de democraţi, urmează ca votul din plenul Camerei Reprezentanţilor. În cazul unui vot favorabil, ceea ce se întrevede, dată fiind majoritatea democrată din Cameră, ultimul cuvânt în procesul politic împotriva lui Trump îl va avea Senatul, unde republicanii acestuia au majoritate.

Conform democraţilor, care au iniţiat procedura de impeachment (destituire şi punere sub acuzare) împotriva lui Donald Trump, acesta ar fi exercitat în interes personal presiuni asupra Ucrainei pentru a relua o investigaţie în care era vizat şi Hunter Biden, fiul fostului vicepreşedinte democrat Joe Biden, acesta din urmă fiind cel mai probabil contracandidat al său la alegerile prezidenţiale de anul viitor.

Hunter Biden a lucrat începând din 2014 pentru compania ucraineană din sectorul gazelor Burisma. Această societate a fost la acea vreme ţinta unei anchete conduse de un procuror a cărui demitere a fost cerută atunci Kievului de către Joe Biden, pe motivul slabelor rezultate ale acelui procuror în lupta împotriva corupţiei.

Trump crede că motivul real al acestei cereri a lui Joe Biden a fost de fapt investigaţia condusă de procurorul ucrainean împotriva fiului vicepreşedintelui Joe Biden şi i-a sugerat într-o convorbire telefonică actualului preşedinte ucrainean, Volodimir Zelenski, să acţioneze în privinţa acelei anchete.

În opinia democraţilor, Trump se face vinovat de ''abuz de putere'' pentru că ar fi condiţionat un ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina şi o primire a preşedintelui Zelenski la Casa Albă de reluarea investigării fiului lui Biden, iar acuzaţia de ''obstrucţionare a Congresului'' ar rezulta din încercările liderului de la Casa Albă de a împiedica investigarea acestui scandal prin instrucţiuni date unor actuali şi foşti membri ai administraţiei americane de a nu coopera în anchetă.

Trump: O farsă, un vot trist

Preşedintele american Donald Trump a respins vineri procedura de punere sub acuzare şi de destituire împotriva sa ca fiind o "farsă" şi a spus că nu l-ar deranja un proces lung în Senatul SUA, precizând totodată că i-ar plăcea să îl vadă pe avertizorul de integritate a cărui plângere i-a făcut pe democraţi să lanseze investigaţia, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Vorbind cu presa la Casa Albă după ce Comisia Juridică din Camera Reprezentanţilor a aprobat cele două capete de acuzare împotriva sa în cadrul procedurii de impeachment, respectiv abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului, Trump a spus că procesul este o "păcăleală" şi că democraţii trivializează o astfel de procedură.

"Este un lucru foarte trist pentru ţara noastră, dar pare să fie foarte bun pentru mine din punct de vedere politic", a declarat Trump, adăugând că procentele sale din sondaje au crescut.

"Procedura de impeachment este o farsă. O păcăleală", a spus el.

Preşedintele a mai afirmat că este deschis la atât la o procedură scurt, cât şi la una lungă în Senat, care ar urma să organizeze un proces în ianuarie.

"Fac ce vreau. Aşa că poate să fie lungă sau scurtă. Nu mă deranjează un procedură lungă, pentru că aş vrea să îl văd pe informator, care este un escroc",
a declarat Trump.

Preşedintele, care a afirmat în mod repetat că nu a făcut nimic rău în convorbirea din iulie cu preşedintele ucrainean Volodîmîr Zelenski în care a presat Ucraina să îl investigheze pe fostul vicepreşedinte democrat Joe Biden, a mai spus că folosirea procedurii de impeachment împotriva sa nu este un lucru bun pentru Statele Unite.

"Nu s-a făcut nimic rău. Să foloseşti puterea procedurii de impeachment pentru o absurditate ca asta este o ruşine pentru această ţară", a afirmat el.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22