Trump: Să construim noi alianțe, să vindecăm rănile vechi, să conlucrăm ca o singură națiune

Laurentiu Gheorghe | 06.02.2019

În fața Congresului reunit, Donald Trump s-a prezentat marți ca un conciliator, însă tensiunile politice de la Washington, au fost mai puțin vizibile, pe alocuri părând că este o cale spre reconciliere.

Pe aceeași temă

După cum era de așteptat, președintele Trump a adoptat un ton conciliator, în ciuda faptului că a vorbit în fața unui Congres profund divizat. Iar semnalul de pace a fost resimțit încă de la intrarea în clădirea Congresului, parlamentarii, atât republicani cât și democrați, aplaudând și ovaționând în picioare până când Trump a urcat la tribună.

Trump și-a început discursul spunând că a fost pregătit să lucreze cu ambele părți pentru pune la lucru "potențialul nelimitat" al națiunii și speră că „se poate să lucrăm împreună nu ca două partide, ci ca o singură națiune”. Trump a descris agenda sa „nu ca o agendă republicană sau ca o agendă a democraților, ci ca o agendă pentru poporul american”.

Iar agenda lui Trump constă din:

  • Reducerea costurilor asistenței medicale și a prețului medicamentelor eliberate pe bază de prescripție medicală

  • Imigrația care este sigură legală și sigură

  • Și să urmeze o politică externă care pune interesele americanilor pe primul plan

  • Trump a continuat să-i îndemne pe parlamentari să respingă „politica de răzbunare" și să se concentreze pe „cooperare" și „compromis" pentru binele comun. „În seara asta, vă rog să alegeți măreția."

Vorbind realizările economiei de când este la Casa Albă, Trump a amintit "boom-ul economic fără precedent". Ca dovadă a acestui fapt, a vorbit despre:

  • 5,3 milioane de noi locuri de muncă

  • 600.000 de noi locuri de muncă în producția industrială

  • Salariile cresc în cel mai rapid ritm din ultimele decenii

  • Și salariile pentru muncitori cresc mai repede decât oricine altcineva ar fi crezut

  • Economie care crește de două ori mai repede decât în ​​momentul în care am preluat mandatul.

  • Șomajul a atins cea mai mică rată în peste jumătate de secol

  • Șomajul pentru americanii cu dizabilități a atins de asemenea un nivel scăzut

  • 157 de milioane de americani lucrează - mai mult decât oricând în istoria țării noastre

  • Am eliminat practic impozitul pe proprietate pentru întreprinderile mici, ferme și fermele familiale

  • Am dezlănțuit o revoluție în energie, iar SUA, este acum producătorul de petrol și gaze naturalenumărul unu în lume.

  • Pentru prima dată în 65 de ani, suntem un exportator net de energie.

  • „Programul pe care vi-l prezint în această seară nu este nici republican, nici democrat. Este al poporului american”, a declarat el, purtând emblematica sa cravată roșie, în fața a peste 500 de aleși, între care numeroase femei democrate îmbrăcate în alb, ca omagiu la centenarul mișcării sufragetelor.

„Împreună putem să punem capăt deceniilor de blocaj politic, să vindecăm rănile vechi, să construim noi coaliții”, a adăugat el, ținându-se destul de fidel de textul de pe telepromtere.

Însă aceste apeluri venite de la un președinte obișnuit cu diatribe inflamate au puține șanse de a fi auzite de adversarii săi politici. De altfel, textul conținea puține inițiative noi, comentează AFP.

„Am putea spune că, în fiecare an, președintele se trezește în ziua discursului despre Starea Uniunii cu o dorință subită de unitate. În celelalte 364 de zile ale anului, președintele își petrece timpul divizându-ne”, a ironizat, chiar înainte de discurs, Chuck Schumer, lider democrat din Senat.

Deși a afirmat încă o dată că zidul de la frontiera cu Mexicul „va fi construit”, el nu a mai declarat acest plan, așa cum a lăsat de înțeles, drept unul de „urgență națională”, procedură excepțională care i-ar fi permis să evite Congresul.

„Imigranții, nu zidurile, fac America mai puternică”, i-a răspuns imediat după discurs Stacey Abrams, femeie de culoare și figură în ascensiune a democraților, care i-a dat replica în numele Partidului Democrat.

Evocând rapid și chestiunile legate de sănătate, Trump le-a fixat ca obiectiv aleșilor din Congres să aloce mijloacele necesare pentru „a elimina epidemia de HIV” din SUA în următorii zece ani.

Capitolul consacrat politicii externe i-a adus aplauze inegale din partea taberei sale republicane, într-atât de mult unele dintre deciziile sale stârnesc neliniște.

„Marile națiuni nu se bat în războaie fără sfârșit”, a afirmat Trump pentru a justifica retragerea anunțată a trupelor americane din Siria, dar și din Afganistan, țară în legătură cu care a evocat discuții „constructive” cu talibanii.

Totuși, cu o zi în urmă, Senatul a aprobat, cu o foarte largă majoritate, un amendament care critică decizia sa de a retrage trupele americane din Siria și Afganistan.

Președintele american a profitat de asemenea de discurs pentru a anunța țara și data viitorului său summit cu liderul nord-coreean Kim Jong Un: 27 și 28 februarie în Vietnam.

Potrivit EFE, Trump a reconfirmat totodată că recunoaște ”guvernului legitim al Venezuelei” și pe deputatul Juan Guaidó ca ”noul președinte interimar” al acestui stat și l-a condamnat pe liderul venezuelean Nicolas Maduro pentru că și-a adus țara într-o ”stare de sărăcie extremă”.

În hemiciclu, contrastul era frapant între republicani și democrați: primii sunt aproape în totalitate bărbați, iar grupul celorlalți este marcat de diversitate, în acest Congres care găzduiește din ianuarie un număr record de femei și de aleși proveniți din rândul diverselor minorități, mai comentează AFP.

Un fapt remarcabil: discursul a fost întrerupt de un ‘La mulți ani’ cântat în cor când președintele l-a prezentat pe Judah Samet, supraviețuitor al atacului armat de la sinagoga din Pittsburgh la sfârșitul lunii octombrie. „Nu o fac pentru mine”, a adăugat Trump în râsetele sălii.

Cel de-al 45-lea președinte al SUA și-a încheiat discursul de puțin peste 80 de minute pe un ton de conciliere: „Trebuie să alegem dacă ne definim prin diferențele dintre noi sau dacă avem îndrăzneala de a le transcede”.

Viitoarea luptă pentru buget, care va avea o primă rundă la 15 februarie, ar putea totuși să marcheze reluare unei confruntări politice nemiloase până la alegerile prezidențiale din noiembrie 2020, încheie AFP.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22