Trump vrea un acord de încetare a focului înainte de a discuta despre forțele de menținere a păcii

Redactia | 28.02.2025

Președintele american Donald Trump a declarat joi că dorește un acord de încetare a focului în Ucraina înainte de a discuta despre forțele de menținere a păcii.  

Pe aceeași temă

Declarația a fost făcută în cursul întrevederii cu premierul britanic Keir Starmer, care caută obținerea unor garanții de securitate pentru o pace durabilă în Ucraina, relatează AFP.

„Cred că suntem foarte avansați în ceea ce privește acordul, dar încă nu am ajuns la o înțelegere. De aceea nu-mi place să vorbesc despre menținerea păcii atât timp cât nu am încheiat un acord pentru ca lucrurile să avanseze”, a spus președintele SUA, adăugând că nu dorește „să-i aducă ghinion”.

Premierul britanic Keir Starmer a subliniat, însă, că acordul trebuie să fie unul de lungă durată, și nu doar o soluție temporară, pe termen scurt.
Trump a dat asigurări că realizarea securității în Ucraina, odată ce se va ajunge la un acord, va fi „partea ușoară”, că mai dificil va fi să se ajungă propriu-zis la un acord.

Întrebat dacă un acord încheiat cu Rusia pentru a pune capăt războiului din Ucraina ar dura, Trump a spus că el crede că va dura. „Am încredere că, dacă facem un acord, acesta va dura”, spune Trump.

 Donald Trump a dat asigurări joi că va semna vineri cu omologul său Volodimir Zelenski un acord privind exploatarea resurselor minerale ale Ucrainei.

„Este deja pe drum și vom semna acordul împreună, probabil în fața presei, și vom avea o conversație bună’”, a afirmat Trump în Biroul Oval alături de premierul britanic Keir Starmer.

Zelenski a respins o primă versiune a acordului, considerând-o mult prea nefavorabilă Ucrainei, atât prin absența garanțiilor de securitate cât și prin faptul că obliga Ucraina să recunoască datorii care ar împovăra „zece generații de ucraineni”.

Ultima variantă, asupra căreia Zelenski a dat de înțeles că va încerca să mai negocieze vineri cu Trump, nu mai obligă Kievul să recunoască respectivele datorii în contul ajutorului primit până acum din partea SUA, dar lasă în suspans chestiunea garanțiilor de securitate.

Președintele american a precizat însă că nu va oferi Ucrainei garanții de securitate, estimând că europenii ar trebui să facă acest lucru, și a apreciat de asemenea că acordul în sine pentru exploatarea resurselor este „un fel de garanție de securitate” automată pentru Ucraina, întrucât lucrătorii americani vor fi prezenți în această țară pentru exploatarea zăcămintelor minerale ale acestei țări după ce războiul cu Rusia se va fi încheiat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22