Pe aceeași temă
Autoritatile de la Ankara au ordonat acum cateva zile arestarea directorilor ziarului Cumhuriyet, acuzandu-i pe acestia ca au format o organizatie terorista gulenista si ca au comis crime pentru militantii kurzi, a anuntat atunci procurorul din Istanbul.
Mai multi directori ai ziarului au fost acuzati ca publicatiile lor ar fi legitimat lovitura de stat esuata din 15 iulie, arata Reuters.
Politia l-a retinut atunci pe redactorul sef al ziarului Cumhuriyet, unul dintre putinele ziare de opozitie ramase in Turcia. Au existat de asemenea mai multe perchezitii la locuintele unor directori.
Aproximativ 100 000 de persoane din armata, politie, sistemul judiciar si alte servicii civile au fost concediate sau suspendate in urma loviturii de stat esuate din iulie, 32 000 de persoane fiind arestate pentru rolul pe care l-ar fi avut in organizarea acestor evenimente.
Erdogan a anuntat acum cateva saptamani prelungirea starii de urgenta de 3 luni declarata dupa lovitura de stat din 15 iulie, aratand ca este nevoie de mai mult timp pentru a-i gasi pe responsabili. Presedintele a sugerat ca ar fi nevoie de mai mult de un an.
Tarile occidentale au ridicat semne de intrebare in privinta modului in care aceste suspendari si arestari au avut loc, considerand ca Erdogan utilizeaza lovitura de stat esuata pentru a-i scoate din joc pe toti disidentii si a-si intensifica actiunile contra militantilor kurzi.
Turcia vrea ca SUA sa-l extradeze pe Gulen, pentru a putea fi judecat pentru presupusa organizare a lovitura de stat din iulie. Gulen, autoexilat in Pennsylvania, neaga orice implicare in evenimentele din iulie.