Turcia preia primii imigranti ilegali din insulele grecesti, in urma acordului cu UE

Vlad Toma | 04.04.2016

Trei vase ale Turciei au preluat astazi primii imigranti ilegali din insulele grecesti Lesbos si Chios, in urma acordului semnat cu UE. Majoritatea acestora erau din Pakistan si Bangladesh.

Pe aceeași temă

 

Doua vase turcesti au imbarcat in total 131 de persoane de pe insula Lesbos, a anuntat Frontex, agentia de supraveghere a frontierelor externe a UE, transmite AFP, conform Hotnews.
 

Un alt vas a plecat din Chios, o alta insula din Marea Egee.
 

Turcia preia astfel primii imigranti acceptati in urma acordului semnat cu UE pe 18 martie, care ii vizeaza pe toti imigrantii intrati ilegal in Grecia dupa 20 martie, in jur de 6.000 potrivit AFP.

 

Ankara s-a angajat, prin acordul UE-Turcia, sa participe la stoparea fluxului de migranți spre Europa, în schimbul unor beneficii financiare și politice. Acordul vizează închiderea principalei rute pe care o folosesc refugiații care încearcă să ajungă pe continent, anume pe Marea Egee, în Grecia și de acolo spre Germania sau țările nordice.

 

Șeful Consiliului European, polonezul Donald Tusk, le-a recomandat celor 28 de state membre să aprobe textul acordului fără modificări.

 

Un acord cu Turcia a fost aprobat. Toți migranții care ajung ilegal în Grecia din Turcia începând din 20 Martie vor fi trimiși înapoi!”, a transmis și premierul ceh, pe Tweeter. Potrivit unui înalt oficial comunitar citat de agenția de presă, premierul turc Davutoglu a spus că Ankara acceptă propunerea dacă liderii UE o aprobă.

 

Documentul presupune ca Turcia să preia toți migranții care traversează ilegal în Grecia, iar în schimb UE ar urma să preia mii de refugiați direct din Turcia și sa aloce fonduri suplimentare către Ankara. In plus, UE ar urma sa ridice mai rapid vizele in cazul Turciei și sa faca progrese semnificative în negocierile pentru aderarea Turciei la UE.

 

Bruxellesul a acceptat accelerarea deblocării unei sume de 3 miliarde de euro, bani deja promiși Ankarei în schimbul sprijinului în criza migrației. Alte 3 miliarde de euro ar urma să meargă la turci din 2018.

 
Pe baza acestei intelegeri, incepând din 20 martie, toți migranții care ajung în Grecia vor fi retrimiși în Turcia, imediat ce au fost înregistrați și cererile lor de azil procesate.  

 

Organizațiile pentru protecția drepturilor omului au criticat acordul. “Aceasta e o zi amară pentru refugiați”, a spus Guenter Burkhardt, de la organizația germană Pro Azil. “UE vinde Turciei drepturile umane ale refugiaților”, a adăugat el, citat de agenția DPA.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22