Turcia. Recep Erdogan isi consolideaza regimul autoritar cu o noua Constitutie

Tudor Despina | 10.11.2015

Presedintele turc Recep Erdogan cere o noua Constitutie, reactivand astfel discutiile privind o presedintie executiva, in timp ce Europa trage semnale de alarma asupra concentrarii puterii in mainile sale.

Pe aceeași temă

 

Rezultatul alegerilor generale organizate la inceputul lunii Noiembrie in Tucia provoaca ingrijorari asupra viitorului Ankarei. In timp ce presedintele Erdogan a clamat un vot pentru stabilitate, oponentii sai se tem de o intensificare a autoritarianismului si polarizarii.

 

Erdogan vrea o noua Constitutie

 

Vointa nationala manifestata in 1 Noiembrie este in favoarea stabilitatii”, a spus Recep Erdogan dupa rezultatul votului in urma caruia partidul sau, AKP (Justitie si Dezvoltare). Potrivit Reuters, revenirea formatiunii cu baze islamiste AKP in postura de partid-unic dupa cele 317 mandate luate (din 550 cate are Parlamentul turc) produce frica in randul opozantilor regimului.

 

Acum, se pare ca liderul autoritar de la Ankara si-a facut o agenda din promovarea unei modificari constitutionale.

 

Alegerile din 1 Noiembrie ne-au adus patru ani de stabilitate si incredere. Sa facem din aceste momente un timp al reformelor, cu prioritate asupra unei noi Constitutii”, a spus Erdogan prezent la o ceremonie de comemorare a fondatorului Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk.

 

Potrivit liderului turc, asupra caruia Europa manifesta serioase ingrijorari cu privire la stilul sau de conducere autoritar, “republica Turcia s-a bucurat de cea mai buna perioada din ultimii 13 ani”, cu referire la domnia partidului AKP cu radacini islamiste pe care l-a fondat.

 

Insa toata aceasta concentrare de forte in mainile unui singur om si ale unui singur partid provoaca ingrijorari masive in randurile opozantilor.

 

Cea mai grava degradare a democratiei turce

 

Cum altfel, data fiind atitudinea pe care Erdogan si fortele sale o manifesta fata de cei critici fata de sistem? Recent, presa critica vorbea despre una dintre cele mai grave degradari ale democratiei turce.

 

Ziaristi concediati de la organizatii de presa, oameni de presa atacati, birouri media pro-opozitie – luate cu asalt de fortele de ordine: “E cea mai mare surpimare a presei din istoria Turciei”, spunea Tarki Toros, redactor-sef al postului TV Bugün, citat de Guardian.

 

Un presedinte Erdogan jubilant a marcat luni revenirea partidului cu radacini islamiste AK la conducerea singurala a tarii drept un vot pentru stabilitate pe care lumea trebuie sa-l respecte”, arata sursa citata.

 

Rezultatul votului de la inceputul lunii nu face decat sa ii intareasca pozitia si asa foarte puternica a lui Erdogan.

 

Degradarea democratiei in Turcia, vizibila pentru toata lumea, pune Occidentul intr-o postura dificila. Tinand cont de dependenta Statelor Unite de bazele aeriene din Turcia in lupta impotriva gruparii Stat Islamic si nevoia critica a UE de ajutor in criza refugiatilor, acolo unde Ankara are un rol foarte important, face ca Vestul sa aiba mainile legate in fata intensificarii unui nou regim autoritar in proximitatea sa.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22