Pe aceeași temă
Turcia „nu este favorabilă” în ceea ce privește aderarea Suediei și Finlandei la NATO, a spus Recep Tayyip Erdoğan, citat de Associated Press, invocând îngrijorări cu privire la activitățile politice din ambele țări ale susținătorilor militanților separatiști kurzi. „Suedia a devenit o casă pentru PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan – n.r.) și alte grupări teroriste. Nu vedem pozitiv apartenența lor la NATO”, a spus el, potrivit traducerii unui corespondent de presă turc.
Joi, președintele Finlandei Sauli Niinisto și prim-ministrul Sanna Marin au anunțat că Finlanda va solicita aderarea la NATO „fără întârziere” – explicând că „aderarea la NATO ar întări securitatea Finlandei. Ca membră a NATO, Finlanda va consolida strategia de apărare a întreagii alianțe”.
Însă Ministerul de Externe al Rusiei a promis un „răspuns militar și tehnic” rapid în cazul în care Finlanda devine membră NATO, ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polyanski, amenințând direct fiecare dintre cele două țări: „De îndată ce Finlanda și Suedia devin membre ale NATO cu baze militare ale Alianței, aceste teritorii vor deveni o posibilă țintă pentru armata rusă”.
Opoziția lui Erdogan față de aderarea celor două state scandinave la NATO era de așteptat, însă reprezintă prima fisură importantă în cadrul alianței, subiectul fiind foarte dezbătut înaintea conferinței NATO stabilită pentru luna iunie, conferință dedicată în mare măsură acestei chestiuni sensibile. De asemenea, subiectul va reprezenta un alt prilej de dispută între SUA și Turcia, având în vedere că Washingtonul a oferit Finlandei și Suediei „asigurări” de sprijin pe calea spre aderare.
Vineri, presa de stat rusă a prezentat opinia unui fost reprezentant comercial de top al Turciei în Rusia, care a spus că Ankara va încerca cu siguranță să „încetinească procesul” de admitere a celor două țări: „Turcia ar trebui să își opună veto asupra admiterii Finlandei și Suediei în NATO pentru a evita riscurile pentru propria sa securitate”, a declarat pentru TASS un politician turc și fost reprezentant comercial în Rusia, Aydin Sezer.
Orice decizie privind aderarea unei țări la NATO trebuie luată prin acord unanim între cele 30 de state membre.
„Totuși nu cred că Turcia își va opune veto-ul pentru admiterea lor în NATO”, a spus el. „Poate încerca să încetinească procesul, dar cred că, în cele din urmă, președintele Tayyip Erdogan nu va avea forța necesară pentru a se opune voinței Statelor Unite și a NATO”.
Opinia publică din Turcia se opune în principal aderării Suediei la NATO, în primul rând datorită sprijinului acordat de Stockholm pentru Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK, desemnat ca organizație teroristă în Turcia).
„În acest sens, cercurile care favorizează eurasianismul cred că Turcia ar trebui să își opună veto-ul contra aderării Suediei. De asemenea, cred că da, [este important] pentru prevenirea riscurilor pentru propria securitate a Turciei”, a adăugat el.