Turcia suspendă sine die continuarea discuțiilor cu privire la aderarea Suediei și Finlandei la NATO

L. G. | 25.01.2023

Turcia a anunțat marți că a suspendat pe termen nelimitat orice rundă viitoare de negociere cu Suedia și Finlanda referitoare la cererile lor de aderare la NATO

Pe aceeași temă

O întâlnire importantă între Suedia, Finlanda și Turcia care ar fi trebuit să aibă loc la Bruxelles în luna februarie a fost anulată brusc, a informat postul public de televiziune TRT, citând surse diplomatice turcești.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, trebuia să participe la această întâlnire considerată crucială, pentru că în momentul când a fost planificată reuniunea, cele două țări scandinave erau percepute ca fiind foarte aproape de aprobarea aderării lor la NATO, primind aprobarea Turciei.

Președintele turc Recep Erdogan a atacat luni foarte dur Suedia, acuzând guvernul de la Stokholm că a permis unui activist de extremă dreaptă să ardă demonstrativ un exemplar din Coran în acest weekend în fața ambasadei Turciei .

Erdogan a fost foarte direct, spunând că Suedia nu mai trebuie să se aștepte la sprijinul Turciei pentru a adera la NATO, având în vedere că acceptă prezența „teroriștilor” pe teritoriul ei. Turcia și-a exprimat, de asemenea, profundă nemulțumire față de eșecul ambelor țări nordice de a interzice activitatea grupurilor kurde, interzise de statul turc.

Pe fondul furiei manifestate de Turcia, ministrul finlandez de externe Pekka Haavisto a spus că acum este nevoie de un „time-out” diplomatic pentru a reevalua situația creată.

În același timp, Finlanda a sugerat că ar putea solicita decuplarea cererii ei de aderare de cea a Suediei, după ce cele două state indicaseră inițial că doresc un parcurs comun pentru acceptarea lor în NATO

Context

Extremistul Rasmus Paludan, un avocat danez care are şi naţionalitate suedeză, a dat foc sâmbătă unui exemplar din cartea sfântă a musulmanilor în faţa ambasadei Turciei din Stockholm, unde a prezentat şi un desen care conţinea ironii cu caracter sexual la adresa profetului Mahomed.

Paludan a transmis evenimentul, care a durat în jur de o oră, în direct pe reţele sociale, pledând pentru dreptul său la liberă exprimare, atacându-l pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi politica suedeză referitoare la migraţie.

Autorizarea mitingului a provocat un incident diplomatic cu Turcia, care a denunţat „un delict de ură” care demonstrează „rasismul” şi „xenofobia" Europei şi a anulat vizita unui ministru suedez la Ankara prevăzută pentru săptămâna viitoare, ceea ce complică şi mai mult discuţiile în privinţa aderării Suediei la alianţa nord-atlantică, blocată de Ankara.

"Libertatea de exprimare este o parte fundamentală a democraţiei. Dar ceea ce este legal nu este întotdeauna potrivit. A arde cărţi care sunt sfinte pentru mulţi este un act profund lipsit de respect. Vreau să-mi exprim simpatia către toţi musulmanii care au fost jigniţi de ceea ce s-a întâmplat la Stockholm" a declarat sâmbătă, premierul conservator suedez pe Twitter, într-un mesaj publicat în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică.

Şeful diplomaţiei suedeze Tobias Billstrom a condamnat încă de sâmbătă „o provocare islamofobă îngrozitoare" şi a subliniat că faptul că a autorizat manifestaţia nu înseamnă că aceasta a fost susţinută de executivul de la Stockholm.

„Suedia este o ţară unde libertatea de exprimare este respectată. Însă aceasta nu înseamnă că executivul suedez, sau eu însumi, sprijinim opiniile exprimate", a insistat Billstrom, într-o postare pe contul său de Twitter.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22